Opinió

Vista enrere

CATARSI DE GUERRA

L’alemany Erich Hartmann va ser pilot de caça durant la Segona Guerra Mundial. No va ser un pilot qualsevol; de fet, els llibres d’història el consideren el millor as de l’aviació de la història de la guerra aèria. Va volar en més de 1.400 missions, va participar en 825 combats i va abatre 352 avions enemics. El Diable Negre, així és com el van batejar els seus adversaris soviètics. La fotografia d’aquest heheroi pretèrit, el mèrit del qual és haver-se convertit en una màquina de matar, s’ha fet viral aquests dies. La nostra societat, colpida per l’esclat i la violència d’una guerra que ens ha agafat desprevinguts, una guerra que no entenem i que tot i ser llunyana la tenim massa a prop, té la necessitat de fer palès el nostre enuig, la nostra impotència i el nostre suport a tota la gent a qui han trasbalsat unes vides que fins ara eren com la meva o com les vostres.

Les xarxes socials són un bon aparador per fer catarsi o per trobar i difondre una frase, un pensament, una imatge que resumeixi el nostre estat emocional. “La guerra és un lloc on joves que no es coneixen i no s’odien es maten entre si per la decisió de vells que es coneixen i s’odien, però que no es maten” (Erich Hartmann). L’has clavat, Erich, pensem un segon abans de repiular, compartir o reenviar la frase, sense tenir clar qui i en qualitat de què l’ha pronunciada. Costa de creure que el pilot nazi més letal de la Segona Guerra Mundial, que el Diable Negre dels soviètics, sigui l’autor de la cèlebre i profunda reflexió. Potser per això, també a les xarxes, alguns s’han afanyat a intentar rectificar i atribuir-la a un altre Erich Hartmann, un fotògraf americà d’origen alemany i també combatent de guerra, en el seu cas, però, al bàndol dels aliats. La balança es decanta a favor del Diable Negre. Per molt certa que sigui la cita, no resulta còmode apel·lar a la pau i al sentit comú fent servir les paraules, segurament tretes de context, d’una màquina de matar. Abans que Hartmann el poeta francès Paul Valéry va escriure això: “La guerra és una massacre entre gent que no es coneix en benefici de gent que sí que es coneix, però que no es massacra.” La mateixa idea sense taques de sang.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor