Punts de vista
No ens agrada pensar malament
La Junta Electoral Central acaba d’anunciar que està sospesant prendre mesures per millorar les garanties del procés electoral. Concretament, del vot per correu. I és que està pensant a exigir la presentació del DNI, o document oficial equivalent, per garantir la identitat de la persona que entrega el vot per correu. Segurament, estimat lector, has hagut de llegir això dues vegades per arribar a la conclusió que, efectivament, fins ara, això no es feia. Es demana la identificació per entregar-te la documentació necessària per votar per correu, però després no se sol·licita un altre cop a l’hora de lliurar-la de tornada, i això ha obert la porta al que hem vist a Melilla.
L’escàndol que s’ha destapat en aquestes eleccions ha fet que es prenguessin mesures com exigir el DNI a l’hora de lliurar el vot per correu, i la Junta Electoral Central ha avalat aquesta decisió, estenent l’exigència de la mesura a totes les oficines de correus de l’Estat. Ara bé, atenció: aquesta mesura s’ha exigit només per a votants censats a Melilla. No us sembla estrany? Per què, quan es detecten irregularitats davant una esquerda de seguretat no s’empren mesures per a tots els territoris en aquell mateix instant? No es tracta de pensar malament, però òbviament no tranquil·litza saber que succeïa això i que ningú havia pres mesures abans. Com també és sorprenent que encara ara la JEC s’ho estigui plantejant. No hauria de ser una mesura immediata i urgent?
El cas Mapau, en què van ser condemnats tres funcionaris i els polítics van sortir impunes, ens queda lluny. No va malament fer una ullada a l’hemeroteca per veure com s’han tractat els vots de l’exterior, per afegir-ho a la llista. Per aquest motiu, es va posar en marxa el vot pregat, perquè segons alguns dirigents del govern, es pretenia evitar que “votessin morts” en tercers països. Ara, el vot pregat s’ha tornat a eliminar, i hi ha massa ombres sobre els processos de vots per correu.
No hi ajuda gens el fet que Sánchez hagi anunciat que sap amb certesa que s’activarà una campanya en contra seva per acusar-lo de tupinada. Un avís per a navegants perquè, en cas que es produeixi un escàndol, no cregueu tot el que es publiqui. No ens agrada pensar malament, però és inevitable.