Opinió

La República que bull

JA ÉS AQUÍ

L’accés de l’extrema dreta de Vox a la Generalitat obre un període negre al País Valencià

L’extrema dreta ja és aquí. De fet, fa temps que la tenim entre nosaltres. Primer de tot, vam poder comprovar com anava penetrant el seu discurs: en les tertúlies o en alguns partits, que van fer de corretja necessària de transmissió i van preparar-los el terreny... Després van començar a aparèixer a les enquestes, com un espantall que ens advertia de la proximitat del desastre. En aquells moments, hi havia qui s’ho mirava amb incredulitat, pensant que a Catalunya no trobarien ressò i que era un problema d’Hongria, de Polònia, d’Itàlia o de qui sap on. Però, malauradament, les enquestes es van convertir en vots i, a poc a poc, Vox va començar a penetrar als ajuntaments, als parlaments autonòmics i al Congrés com un reguerol d’oli disposat a tacar-ho tot. No tothom hi té la mateixa responsabilitat: hi ha qui els ha votat, hi ha qui els han emblanquinat i fins i tot hi ha qui els ha obert la porta de les institucions. S’ha parlat d’aplicar-los un cordó sanitari o de fer-los el buit cada vegada que parlaven o de silenciar-los els altaveus. Però no hem acabat d’anar a l’arrel del problema, no hem resolt els reptes que planteja la seva presència, no ens hem preguntat per què alguns veïns nostres els justificaven o els votaven.

Ara els tenim al País Valencià. Hi han entrat amb una catifa vermella. El PP, assedegat de poder després d’alguns anys d’ostracisme forçat per tants casos de corrupció i amb pressa per entrar a La Moncloa, els ha obert la porta de bat a bat. Ho ha fet amb una facilitat sorprenent. Només han estat necessàries dues hores de reunió per pactar, suposadament, quatre anys de govern. No ha calgut res més. Els han concedit dues conselleries i una vicepresidència tan delicada com la de Cultura, que és el mateix que donar una vaixella de porcellana a una manada d’elefants. El programa que han pactat els dos partits, PP i Vox, fa feredat. Primer, per la incompetència de qui l’ha redactat, que deixa entreveure que, en el fons, es tracta d’un xec en blanc que el PP atorga a Vox per tal que li faci la feina bruta. Però, per damunt de tot, perquè és la porta d’entrada a un període negre per a aquells aspectes més delicats d’una societat: neguen la violència de gènere, eliminen les subvencions a les entitats que atenen immigrants o a les que promoguin els Països Catalans, anuncien que derogaran les normes que “ataquen la reconciliació en els assumptes històrics” i condemnen el català a la marginalitat. Tocarà molta lluita i molta resistència i, per damunt de tot, tocarà aprendre la lliçó, l’enèsima que ens dona la història.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor