Opinió

De Fraga a Maó

‘Drag-Queen’ Vox

La ultradreta i la dreta volen sotmetre les Illes Balears a una deriva cultural i lingüística sense precedents d’ençà de la mort de Franco, no del franquisme. Han començat trepitjant fort. La primera demostració de força la va fer el president del Parlament, Gabriel Antonio Le-Senne (Vox), quan va cloure el discurs d’investidura amb un: “Viva las Islas Baleares!” per, seguidament, passar al català: “Visca Espanya!” No han deixat penjar la bandera LGTBI a la cambra perquè, segons Le-Senne, “és excloent”. Tampoc, a cort (així s’anomena l’ajuntament de Palma), i l’han treta de les xarxes de la policia local. S’han atrevit a castellanitzar la denominació d’Illes Balears vulnerant l’Estatut. L’acord programàtic signat entre el Partit Popular i Vox empra la denominació “Islas Baleares” per referir-se a l’arxipèlag. El batle de Palma, Jaime Martínez (PP), que governa amb la ultradreta, ha eliminat la regidora de Política Lingüística perquè farà política lingüística en castellà i català, diu.

Vox governarà amb el PP el Consell de Mallorca i exigeix eliminar la Direcció General de Política Lingüística i que retirin les subvencions a l’Obra Cultural Balear. L’OCB és la institució cívica i cultural de més influència a les Illes Balears pel que fa a la promoció de la llengua catalana, la cultura pròpia i la defensa del dret al ple autogovern.

“Els nins podran anar a veure els toros en castellà.” Matias Vallés feia befa al seu article del Diario de Mallorca d’aquesta deriva cultural i lingüística. Jo també volia fer mofa parlant del regidor de Turisme de l’Ajuntament d’Alcúdia, Juan Mateu Gual, número dos de Vox. En Juan de Ibiza va ser una famosa drag-queen de les nits eivissenques. “Tot es va tòrcer el 2022, un any marcat per la pandèmia de la covid-19, la seva personalitat es va modificar. Igual que ara, llavors tampoc era una persona que passava desapercebuda a l’arxipèlag balear on resideix”, així el justifica El Español. La identitat espanyola es va anar introduint a les Illes amb criteris de progrés i civilització. A la plaça d’Espanya, a Palma, hi varen plantar la figura del rei en Jaume I. És un exemple de com es varen fer seu un símbol propi. El nacionalisme espanyol no té res de natural, ni s’ha imposat per la gràcia de Déu, són els poderosos de sempre. Qui és en Juan de Ibiza, un histriònic? No. Un boig?

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor