Opinió

Punts de vista

Mirar cap amunt

Més de quatre-cents científics recullen signatures per a un acord que prohibeixi l’ús de la geoenginyeria
solar

Probablement heu vist la pel·lícula No mires arriba (Don’t look up), protagonitzada per Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep i Cate Blancehtt. Si encara no ho heu fet, us la recomano, ja que està d’actualitat per com s’aborden els problemes que tenim entre mans. Parla d’una estudiant de postgrau d’astronomia i del seu professor, el doctor Randall Mindy, que descobreixen un fet terrorífic: un cometa s’acosta directament a la Terra, i tot i que intenten advertir de la seva troballa, ningú els pren seriosament. De fet, se’ls persegueix, se’ls censura i se’ls ridiculitza.

Mirar el cel s’ha convertit des de fa temps en una aposta interessant. No és que abans no ho fos, però s’ha començat a generar un debat pels deixants dels avions que es dibuixen al cel i que han suscitat tot tipus de teories. Ningú en té respostes clares, i molts han estat insultats, menyspreats i censurats per voler saber què signifiquen aquests deixants, de què estan compostos i quins efectes tenen en la nostra salut i en el medi ambient.

Aquesta setmana, la Comissió Europea ha fet un esborrany en què planteja dubtes sobre la modificació del clima per, suposadament, lluitar contra el canvi climàtic i aposta per una sèrie d’accions amb les quals es pretén enfortir la planificació, la presa de decisions i la implementació informada sobre el clima, com ara, fer operatiu el nexe entre el clima i la seguretat en l’acció exterior de la UE; millorar les mesures de mitigació i adaptació climàtica de les forces de seguretat i defensa dels estats membres i establir nous formats de cooperació i diàleg amb socis internacionals propers com l’ONU i l’OTAN.

D’altra banda, més de quatre-cents científics estan recollint signatures per demanar un acord internacional que prohibeixi l’ús de la geoenginyeria solar (podeu consultar solargeoeng.org). Alerten de l’ús d’un conjunt de tecnologies completament especulatives per reduir la llum solar que entra a la Terra, amb la finalitat de limitar l’escalfament global.

Cal mirar amunt, però sobretot, cal exigir informació sense por. Documentar-se, contrastar i mantenir una certa distància davant de tot el que ens arribarà esbiaixadament.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor