De Fraga a Maó
Museu etnològic de Nonasp
L’Associació Amics de Nonasp es va constituir legalment el 1996 amb els objectius principals de defensar i promoure l’ús de la llengua local, lo català, així com treballar per a la preservació i la difusió del patrimoni material i immaterial del poble.
L’any 1998, es va inaugurar el Museu Etnològic de Nonasp, situat en una antiua casa del centre històric del municipi. A la seua inauguració, el Museu, de titularitat privada, comptave amb dos grans espais expositius que representaven una casa típica de pagès. A través de subvencions públiques, amb els anys, ha anat creixent exponencialment. Actualment, el 2023, compta amb més de 600 metres quadrats repartits en trenta espais expositius, entre els quals destaquen uns estudis, una barberia, un espai dedicat al ferrocarril, a la mineria, un forn de pa, un cafè taverna i una exposició amb gairebé 500 fotografies de casaments de gent del poble que van del 1874 al 1979, entre d’altres. A més, com a espai complementari, cal destacar La Presó. Este antiu edifici que entre el segle XVII i el XIX va albergar la presó municipal, a més de conservar l’espai destinat a aquesta finalitat, funcione com a centre d’interpretació de la història urbana del municipi, anterior a l’enderrocament de les muralles que tancaven lo poble.
Cada any, l’associació fa una sèrie d’activitats culturals, entre les quals destaca L’agost dels Amics de Nonasp, un mes ple d’activitats de caràcter cultural en què també s’aprofite per a inaugurar les noves exposicions que s’han preparat durant l’any. També s’han editat catorze números de la nostra revista L’Eixam, sis llibres d’història local i es col·labore de manera activa amb diferents organitzacions culturals del territori. A més, comptam amb un arxiu fotogràfic amb més de 6.000 fotografies del poble.
En estos vint-i-cinc anys de trajectòria, el Museu Etnològic, que rep més de 2.000 visites cada any, ha aconseguit consolidar-se com una institució cultural de referència en el territori. Per sumar-vos a la celebració, us animo a vindre a veure lo Museu Etnològic de Nonasp, una joia patrimonial (bastant desconeguda) a la Franja!