Opinió

La República que bull

VOLEN FER L’AGOST

El TC de guàrdia ha aprofitat la majoria conservadora per rebutjar el recurs d’empara de Puigdemont i Comín

Potser estan de vacances i es troben en aquells dies de ritme calmat, de tenir els peus mig ensorrats a la sorra de la platja amb la marinada que prova de fer-los més suportable la xafogor. “Que arribi l’agost, vital i enganxós, per treure’ns les presses i recuperar la tendresa del món”, canten Els Pets. A l’altre costat dels que tenen penjat el cartell de “tancat per vacances” hi ha els que volen fer l’agost, aquesta dita tan nostra del voler fer un bon negoci, enriquir-se. Hi ha moltes maneres de fer l’agost i no sempre tenen el sentit de guanyar diners. I és en aquesta banda del voler fer l’agost on hem trobat els magistrats de guàrdia del Tribunal Constitucional (TC). En el període estival, l’anomenada Sala de Vacances del TC està formada per tres jutges. Dos d’ells, valent-se del fet que tenien majoria conservadora, han volgut fer l’agost i han aprofitat aquest temps d’ensopiment laboral –però amb el termòmetre polític a més de 37 graus per les negociacions de l’independentisme català de cara a una possible investidura de Pedro Sánchez– per rebutjar el recurs d’empara de Carles Puigdemont i de Toni Comín contra l’ordre de detenció del Tribunal Suprem. N’hi ha hagut prou amb els dos vots favorables dels jutges Concepción Espejel i César Tolosa Tribiño per tombar el recurs, que s’ha aprovat amb el vot particular contrari de la magistrada considerada progressista Laura Díez Bueso. Per ella, aquesta no era una decisió “urgent”, i el recurs s’havia d’haver admès. Tants retards en justícia i ves que n’és, de productiu, l’aparell de la justícia, quan vol. N’hem tingut prou exemples en aquests darrers anys. Fins i tot la fiscalia de l’Estat ha anunciat que al setembre recorrerà contra la decisió, perquè considera que no es dona la urgència necessària perquè sigui la Sala de Vacances qui es pronunciï i perquè aquesta matèria s’ha de tractar de manera ordinària, ja que el mes d’agost és “inhàbil”.

L’agost és un mes inhàbil si no hi ha el llest que vol fer l’agost. Ja ho va dir Gonzalo Boye, l’advocat de Puigdemont i Comín: “Vam presentar el recurs el 31 de juliol i ja està resolt... Ni un judici ràpid és tan ràpid.” I això enmig del pedregós camí de la investidura, de les negociacions per formar govern o d’anar de pet cap a noves eleccions. Pel secretari general de Junts, Jordi Turull, “fa molts anys que la feina del TC és decorar una estratègia d’estat contra l’independentisme” i que “aquesta estratègia no tanca per vacances”. Ens queda un agost tan estrany que serà molt difícil recuperar la tendresa del món, com cantaven els de Constantí.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor