Opinió

De Fraga a Maó

Pressuposts o ‘marea verda’?

“No es repetirà una marea verda... El meu partit n’ha après.” Dilluns, la presidenta del govern Balear, Marga Prohens, tenia un lapsus. Presidenta, què va passar amb la proposició no de llei sobre la lliure elecció de llengua a l’escola que impulsa Vox? Dimarts no va tirar endavant. Les esmenes que vostès van presentar per “error” es van registrar uns minuts més tard del tancament del registre del Parlament i, malauradament, van perdre la votació. PSIB-PSOE i Vox hi van votar en contra. S’ha palesat que l’ala dura de Vox cobra força. Els diputats díscols, que van acceptar aprovar el sostre de despesa de la Comunitat de les Illes Balears, perden poder. La portaveu parlamentària ultradretana, Idoia Ribas, acaba de cessar com a portaveu adjunt al Parlament Francisco José Cardona, també de Vox.

Ara el PP diu que deixarà que Vox decideixi el camí sobre aquesta proposició no de llei. Mentrestant, van allisant el pèl al gat. L’Ajuntament de Palma ha integrat membres de la ultradreta en els consells d’administració d’empreses públiques. Des del govern diuen que no es mouran de l’acord d’investidura, tot i que han constatat que no poden donar suport a la proposició no de llei “en els termes que van ser votats dimarts”.

Recordem l’acord d’investidura. Punt 54: “En l’àmbit educatiu, els pares podran triar lliurement el centre escolar per als seus fills, així com la primera llengua d’escolarització. Ens comprometem a estendre aquest dret a totes les etapes educatives abans d’acabar la legislatura, sense excloure cap de les llengües cooficials.” Punt 55: “Modificarem les normes que suposin una imposició lingüística, assumint que a la comunitat hi ha dues llengües oficials. Es farà el desenvolupament normatiu corresponent per garantir que el desconeixement del català no penalitzi en l’accés a la funció pública.”

Vox no en té prou amb les denúncies que Prohens fa al Senat, on parla del “tracte de favor” a l’independentisme català o on afirma que és un “càstig” fer parlar català als qui venen a treballar a les Illes.

Joan Vall Clara escriu: “No li ha faltat ni embolcall ni llaç, a Prohens, per exhibir-se a Madrid.” A Mallorca, però, sí que li manca. Presidenta, el llaç o més ben dit la camiseta que hauria de vestir ha de ser verda, no blava.

No ha aprovat el sostre d’endeutament. Ara veurem si hi haurà pressupost. La marea verda segur que no es repetirà, ara tsunami...

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor