Opinió

De Salses a Guardamar

Alacant-València-Barcelona

L’acord d’investidura entre el PSOE i Sumar inclou un punt que es proposa eliminar tots els vols amb origen i destinació dins de l’Estat que tinguen una alternativa viable amb tren, és a dir, que el trajecte dure, com a màxim, dues hores i mitja. En un primer colp d’ull, et venen dues reflexions al cap: que només es podran eliminar vols amb origen o destinació a Madrid i que un hipotètic vol València-Alacant no estaria afectat per la mesura.

En aquest sentit, l’acord –com sempre que parlem de l’esquerra espanyola– és, simplement, paper mullat. Els vols des de o cap a Madrid no s’hi veuen afectats, ja que s’hi preveu explícitament l’excepció. Quina altra connexió aèria dins de l’Estat –o cap a fora– té una alternativa viable en tren? Si n’hi ha –que diria que no–, no es troba als nostres països.

De tant en tant, apareix l’esquer d’un vol hipotètic entre València i Barcelona. Llavors, l’esquerra espanyola trau fum pels queixals per l’atemptat ecològic que suposaria. I tenen raó. En tenen i en tindrien, és clar, si no tinguéssem en compte que no està demostrat que el combustible dels vols amb origen o destinació Madrid contamine menys que els que no hi passen.

Però, en el nostre cas, sempre hi ha alguna raó per a mantindre’ns incomunicats artificialment. Si busques un viatge amb tren entre Elx i València, trobaràs que, d’entrada, si tens un compromís a primera hora, hauràs de fer nit en la destinació la vespra. En cas que hages de tornar tard –i tard és després de les 18 h–, hauràs de fer-hi la nit eixe dia. Anar i tornar en el mateix dia no és una opció. Si no t’hi afanyes, a més a més, trobaràs els quatre –o menys– trens complets, i potser et passe el mateix amb els autobusos. Això sí: si vols vindre des de Madrid, estoreta roja a terra.

L’aeroport d’Alacant està en terme d’Elx, en la pedania de l’Altet. Tenint en compte que els trens entre Elx i València no baixen d’una durada programada de més de tres hores (horari que, a propòsit, no es compleix mai), una connexió aèria entre les dues ciutats estaria permesa. Són uns 150 km en línia recta.

No és que Espanya no siga el nostre estat: és que és un estat que tenim en contra. Des de la dreta o des de l’esquerra. Lliure mercat? I un rave. Alacant-València-Barcelona han d’estar incomunicades, siga com siga.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor