Opinió

Punts de vista

La lletra petita

És temps d’assumir la responsabi- litat com a individus, tant del que mengem com del que ens nodreix com a informació

Vivim envoltats de paranys: les coses no són sempre el que semblen, i encara menys el que ens volen fer creure que són. Ens passa constantment en cada producte que volem consumir, on se’ns prometen uns beneficis que, en realitat, no són tals. Ja sabem la importància que té llegir les característiques, la lletra petita, els petits detalls que la majoria de vegades passen desapercebuts i que són fonamentals a l’hora de prendre una decisió conscient.

I això, que ens passa constantment com a consumidors, des d’aquell paquet de pa fins a aquella ampolla d’oli o aquella factura de la llum, també ens passa amb la informació que consumim. Encara que, en aquest cas, estem exposats a un bombardeig constant de missatges que s’instal·len al nostre subconscient sense demanar-nos permís.

La imatge que tenim de les coses en molts casos respon més als interessos dels altres que als nostres. Ens manquen en massa ocasions mecanismes de “protecció” davant la quantitat d’informació adulterada que entra a casa nostra a través de la ràdio, la televisió i també a través dels nostres telèfons intel·ligents.

Podria resultar anecdòtic si no fos perquè la posició que prenem davant dels fets greus que s’esdevenen té conseqüències. I en té quan s’estan massacrant persones innocents i, d’alguna manera, els relats que ens arriben semblen voler justificar aquestes barbàries.

És temps d’assumir la responsabilitat com a individus, tant del que mengem com del que ens nodreix com a informació. És hora de parar-se a preparar un menú d’allò que consumirem per configurar-nos una opinió. Necessitem llegir, veure documentals realitzats per investigadors independents i, sobretot, posar en dubte absolutament tot el que ens expliquen.

Ara, més que mai, una posició crítica davant dels discursos simplistes, de “bons i dolents”, és urgent i necessària.

Procurar comparar notícies i treure el cap amb una mirada crítica a l’actualitat és tan necessari com revisar els ingredients d’aquell producte que volem menjar.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor