Opinió

De Fraga a Maó

‘not to be’

“To be or not to be, that is the question”, es demana Hamlet. Dubta entre la inacció o el suïcidi. Hamlet representa també la veu del poble en aquesta obra de William Shakespeare. Potser us demanau per què cito Hamlet. Per dues raons. La primera, perquè el batle de Calvià, Juan Antonio Amengual, del PP i que governa amb la ultradreta, ha anunciat a la Londres World Travel Market que, per agrair la fidelitat dels turistes anglesos, Calvià celebrarà Saint George, la festa del patró anglès, el 23 d’abril. En aquest municipi, feu dels socialistes fins en les passades eleccions municipals, i que supera els 52.000 habitants, Sant Jordi o com diuen a Mallorca, el Dia Internacional del Llibre, ha passat a la història. Encara que per Saint George fan comptes destinar un espai a presentar llibres i escriptors anglesos. Personalment, recoman a Juan Antonio Amengual que porti obres de William Shakespeare i li retin un homenatge. Shakespeare és britànic, de Stratford-upon-Avon per ser més exactes, un poblet del comtat de Warwick que no sobrepassava els 2.000 habitants. I, encara que es té constància del dia del seu naixement, tradicionalment el seu aniversari se celebra el 23 d’abril. També va morir un 23 d’abril quan tenia 52 anys, el dia de Sant Jordi.

La segona raó rau en l’essència del soliloqui: To be or not to be. A Calvià com també a Bunyola, per posar dos exemples, han decidit apostar pel not to be. L’Ajuntament de Bunyola ha dit que restituirà la Creu en homenatge als “caiguts” de la Guerra Civil. Not to be. El govern de Marga Prohens ha redactat una la proposta de segregació lingüística en l’àmbit educatiu. Not to be. L’Obra Cultural Balear promourà un recurs al Tribunal Constitucional contra l’eliminació del requisit de català a la Sanitat. To be. Xiularen a l’exbatle d’Inca i expresident del Parlament Pere Rotger (PP) quan va començar a llegir el Manifest en defensa de la igualtat de tots els espanyols en català i ell va dir: “Sí, un moment, tranquils, tranquils, aquest manifest el faré en castellà i també en mallorquí.” Not to be. El problema rau en el fet que la dreta ja no estima el poble mallorquí. Ha apostat pel not to be. És trist. Tràgic.

“Siau qui sou”, digué Prohens. Presidenta torni a llegir Miquel Costa i Llobera.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor