Opinió

Amb perspectiva

The Tyets i la sardana

La promoció de la sardana per part de The Tyets és una aportació d’un gran valor per a la cultura tradicional catalana

Fa uns dies que un dels grups més de moda de la música catalana, The Tyets, ha començat una minigira per Europa. Vaig tenir l’oportunitat de ser al primer dels concerts d’aquesta tournée, organitzat pel Casal Català de Brussel·les, i comprovar l’entusiasme que desperta entre una generació de joves atreta tant per l’estil musical com per les lletres de les cançons que el grup de Mataró ha popularitzat. I, és clar, vaig comprovar l’apoteosi quan va arribar l’esperat moment del Coti x coti, amb una sardana gegant al mig de La Tricoterie, un dels locals de cultura de la nit brussel·lesa que cultiva amb èxit una proposta independent i de base.

La promoció de la sardana per part de The Tyets, encara que hagi estat circumstancial, és una aportació d’un gran valor per a la cultura tradicional catalana. Si avui hi ha trap en català, que captiva i atrau, és perquè abans hi va haver la sardana que va popularitzar la dansa a través d’una música pròpia, una veu pròpia genuïnament catalana que també va atraure les masses. Avui la sardana és tradició, és cultura popular, però naturalment no és el gènere musical que els joves es descarreguen massivament a Spotify. Però no es tracta d’això. Es tracta –i aquesta és una de les aportacions que cal agrair als Tyets– de vincular-nos a aquesta tradició en tant que també ens representa i parla de nosaltres, igual com ho han fet el reguitzell de cantautors i grups musicals que des de fa dècades posen veu pròpia al fenomen universal de la música.

S’han intentat diversos projectes per reforçar el vincle intergeneracional amb la sardana. La Sardanova, per exemple; la memorable col·laboració entre la Dharma i la Cobla Mediterrània; la sonoritat de la cobla en l’obra de Roger Mas; el geni d’Arnau Tordera, el líder d’Obeses, amb la seva espectacular sardana-rock; l’excepcional projecte de l’Orquestra Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya, que cada any, de bracet de l’Auditori de Girona i la Fundació Metalquímia, presenta el seu disc, que ja s’ha convertit en un tradicional regal de Nadal… Per no parlar de la mítica sarsuela Cançó d’amor i de guerra, on enmig d’aquesta obra de gènere musical espanyol apareix la sardana En el Vallespir.

The Tyets, que han aconseguit amb èxit la gran fita de represtigiar la sardana, s’afegeixen a aquest corrent, que esperem que tingui d’altres aportacions a través de les quals vincular les generacions més joves a una tradició musical genuïnament catalana, que tenim també el deure de contribuir a preservar. La modernitat i la tradició no estan renyides; de fet, algunes de les expressions més populars de la moda contemporània tenen arrels en la tradició, que sovint hi és reconeixible: des de la roba fins, sí, a la música. I The Tyets ho han començat a deixar clar a les diferents capitals europees.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor