Opinió

De Salses a Guardamar

El port de Madrid

Tot i que Papi Robles, portaveu de Compromís a l’Ajuntament de València, va manifestar taxativament l’11 de desembre que cap ministre signaria l’ampliació del port amb Yolanda Díaz al govern espanyol, el passat dimarts 19 de desembre, el Consell de Ministres va aprovar el projecte. Aquesta megaestructura posa en perill l’Albufera i les platges del sud. L’atemptat ecològic és incalculable.

Ara bé, per què el govern espanyol té tant d’interès a fer aquest projecte mastodòntic que duplica la capacitat d’allotjament de contenidors i de rebuda de creuers del port? El País Valencià és, de manera constant i tenaç i en tots els indicadors, el territori en què menys inverteix Espanya, el territori amb què més s’acarnissa l’espoliació fiscal del nostre poble. I, així i tot, PSOE i PP s’encaboten a portar avant aquest megaprojecte? La raó és ben simple i no se li escapa a ningú. A més, la va explicar sense subterfugis Aurelio Martínez, exconseller socialista i expresident de l’autoritat portuària: “Som el port de Madrid.” En aquest sentit, tota la política valenciana resulta absurda si no s’analitza des del prisma de la lògica colonial d’extracció de rendes. Llavors sí que adquireix una coherència contundent. Espanya no inverteix en el port de València: inverteix en el port de Madrid.

La prova més evident i irrefutable que aquesta ampliació aberrant és una pilotada que no té res a veure amb el desenvolupament dels sectors productius valencians és que es posa en marxa sense que el corredor mediterrani estiga –o s’espera que estiga– operatiu. L’objectiu és consolidar València com a port d’entrada i eixida de les mercaderies que es distribueixen amb Madrid com a node central. Satel·litzar encara més el País Valencià com a província espanyola –és a dir, madrilenya– i continuar turistificant l’economia valenciana.

Mentrestant, la renda mitjana valenciana és la meitat que la madrilenya. Mentre els valencians veiem passar els contenidors buits pel port (en són al voltant d’un terç, com a bona especulació turbocapitalista), inhalem els fums que queden a 350 km de Madrid i assequem l’Albufera, veiem com ens continuem empobrint més i més perquè hem abdicat de fer política nosaltres i, doncs, ens la fan contra nosaltres. Lògica colonial pura.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor