Promoció

L’ESTAT D’OPINIÓ

El ventall d’articulistes que analitzaran la realitat catalana i internacional cobreix tots els àmbits del republicanisme i pretén aportar enfocaments sobre àmbits tan diversos com la política, els drets civils, la sociologia i la llengua

“Canvieu les vostres opinions, seguiu els vostres principis; canvieu les fulles, mantingueu intactes les vostres arrels.” Aquesta frase de Victor Hugo, republicà radical del segle XIX francès, podria servir de divisa per a la secció d’opinió d’aquesta publicació, que intentarà oferir i aportar idees als seus lectors des d’un ampli ventall de punts de vista ideològics, intentant combinar firmes conegudes i reconegudes amb articulistes emergents.

Tot i que La República no es començarà a publicar com a setmanari fins al 26 de maig, a hores d’ara ja hi ha una important llista de col·laboradors prevista, a la qual en aquest pròxim mes encara se n’afegiran alguns més.

LES FIRMES CONSOLIDADES

El sociòleg Salvador Cardús, l’advocada Gemma Calvet, el politòleg Ramón Cotarelo i l’historiador Antoni Segura són persones reconegudes en el món de l’anàlisi periodística que La República ha volgut incorporar al seu projecte per tal que hi facin articles amb regularitat. Una altra firma de prestigi serà la de Martí Gironell, novel·lista d’èxit que també acredita una llarga trajectòria com a periodista en diversos mitjans audiovisuals i també escrits.

Al costat d’aquestes veus conegudes n’hi haurà de no pas menys expertes, que en aquest cas procedeixen del món de la política, tot i que avui se la miren una mica més des de lluny després d’haver dedicat uns anys a la primera fila del servei públic. És el cas de Marta Alòs, Anna Simó, Josep-Lluís Carod i Mireia Boya, entre d’altres, que també contribuiran regularment amb les seves anàlisis i reflexions sobre temes relacionats amb l’actualitat des de perspectives ben diferents.

L’expertesa i la lucidesa analítica, tanmateix, no són exclusivament patrimoni de la veterania. Hi ha una onada de noves veus que La República també incorpora al seu projecte. És el cas de les periodistes Magda Gregori, Marta Roqueta i l’historiador Biel Figueras, així com la també periodista i escriptora Laura Pinyol, l’advocada i periodista Bea Talegón i l’analista política i experta en llenguatge no verbal Patrycia Centeno.

Tots aquests articulistes aportaran les seves visions no només sobre el moment polític, sinó, molt especialment, sobre els seus àmbits de coneixement respectius, que en els casos esmentats van des de la sociologia, els drets civil i la història, fins a la filologia, el feminisme i les polítiques de gènere i les relacions internacionals, fent evident que el republicanisme parteix d’una visió del món que impregna la societat més enllà de la política del dia a dia.

PARITAT DE GÈNERE

Com els lectors deuen haver pogut deduir llegint els noms que figuren en aquest article, l’objectiu de La República és oferir un ventall d’opinadors i analistes tan paritari com sigui possible en qüestió de gènere. No és un objectiu, sinó que és un deure.

Recuperem el gènere de l’aforisme

En l’època de Twitter, la concisió, la brevetat, la claredat i la capacitat de generar descàrregues comunicatives en petites dosis ha fet reviscolar, de fet, un dels gèneres literaris més antics, el de l’aforisme. I aquesta fórmula que funciona molt bé a les xarxes socials, des de La República volem que també es consolidi en el format paper. Amb aquest objectiu, en cada número del setmanari, el lector s’anirà trobant, distribuïts aleatòriament per algunes de les pàgines, reflexions, adagis i màximes redactades setmanalment per deu escriptors, articulistes i periodistes especialment aguts, des de l’editor i tuitaire empedreït Eduard Voltas, fins al també editor i filòsof Oriol Ponsatí-Murlà, l’escriptor i també filòsof Lluís Muntada, l’advocada Gemma Calvet, les periodistes Marta Roqueta i Magda Gregori i el professor i articulista Miquel Berga. Un luxe en dosis petites d’intel·ligència per als lectors més exigents.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.