El dossier

100 anys de calces

L’estiu del 1918, l’hereu d’una empresa francesa, Petit Bateau, va decidir tallar els camals de la roba interior i va crear un dels invents més radicals dels segle XX

Dels subli­ga­cu­lum que els romans duien a sota les túniques i que tots hem vist a les pel·lícules de gla­di­a­dors, als ena­gos bro­dats del segle XIX, la roba que els humans han por­tat per pro­te­gir les seves parts ínti­mes ha evo­lu­ci­o­nat en paral·lel a la ves­ti­menta gene­ral. Però va ser ara fa cent anys quan es va pro­duir un canvi radi­cal, amb l’apa­rició de les pri­me­res cal­ces i tot el que van supo­sar de millora en la higi­ene, el con­fort i, per què no, la seducció.

Va ser l’estiu del 1918 quan Étienne Val­ton va tenir la genial idea d’escurçar els camals de la roba inte­rior, que fins lla­vors eren llargs, tant per a adults com per a mai­nada, i fins i tot als llocs i en les èpoques de més calor. Val­ton era l’hereu d’una empresa tèxtil de Troyes, prop de París, i es va ins­pi­rar en una cançó infan­til de l’època que can­ta­ven els seus fills: Maman, les P’tits Bate­aux qui vont sur l’eau ont-ils des jam­bes? (‘Mama, les bar­que­tes que van pel mar, on tenen les cames?’)

Així es van començar a ven­dre les pri­me­res cal­ce­tes Petit Bateau, diri­gi­des als infants. Es cal­cula que entre el 1921 i el 1930 es van ven­dre a les boti­gues d’Europa més de 30 mili­ons de cal­ce­tes de cotó. Eren la referència 400, i esta­ven fetes amb el tei­xit carac­terístic de la marca, punt de 2x2, que ofe­ria una elas­ti­ci­tat nova per a l’època. L’èxit va ser espec­ta­cu­lar, i aviat Petit Bateau es va con­ver­tir en una de les mar­ques fran­ce­ses més cone­gu­des arreu del món. De fet, poques fir­mes poden pre­su­mir d’haver creat un pro­ducte tan inno­va­dor i radi­cal i de con­ti­nuar amb un negoci crei­xent: en l’actu­a­li­tat, només pel que fa a cal­ce­tes, Petit Bateu ven prop de 5 mili­ons d’uni­tats anu­als.

UNA NOVA ERA

Les pri­me­res cal­ces subs­tituïen les peces llar­gues cone­gu­des com a long johns, que nor­mal­ment es feien de llana i que no eren gens higièniques. Més lleu­ger i trans­pi­ra­ble, aquest nou tipus de roba inte­rior va pas­sar ràpid dels cli­ents infan­tils als adults, i va ser un exem­ple més dels can­vis radi­cals que es van anar pro­duint en la segona dècada del segle XX, quan les dones començaven a tallar-se els cabells i els homes s’afai­ta­ven les bar­bes. Els anys trenta van ser els de la seva con­so­li­dació, i en l’Expo­sició Uni­ver­sal que es va fer l’any 1937 a París, les cal­ces van gua­nyar el Gran Premi a la Inno­vació. Des de lla­vors, han anat evo­lu­ci­o­nat amb els gus­tos de la gent: en l’actu­a­li­tat Petit Bateau fabrica cal­ces amb 30 for­mes bàsiques i més de 2.300 estils dife­rents.

1940 AUSTERITAT La precarietat durant la Segona Guerra Mundial va fer que en alguns països en conflicte les dones arrepleguessin la roba dels paracaigudes per poder cosir calces.
1950 UN MÓN DE COLORS Fins a mitjans del segle XX, les calces eren majoritàriament blanques i sempre amb tir alt.
1960-70 FIBRES SINTÈTIQUES Es comencen a generalitzar les calces baixes del tipus biquini i apareixen les primeres fibres sintètiques, com ara la licra.
1980 EL CULTE AL COS La dècada dels vuitanta porta la moda de l’aeròbic i de les calces per damunt dels malucs.
1990 DE MARCA Els calçotets són hereus de les calces originals. En els noranta es van posar de moda els de marca, i Calvin Klein es va fer famós.
2000 L’ERA DEL TANGA La roba interior es deixa veure. La “cua de balena” consisteix a mostrar la part posterior del tanga.

Objecte de fetitxisme

La llenceria sempre ha estat objecte de desig, però en el cas de les calces s’arriba a casos de fetitxisme sorprenents. Al Japó, per exemple, des dels anys vuitanta hi ha botigues que venen calces usades, i es paguen millor com més brutes. A Europa, aquesta tendència està arribant a través d’internet, que permet vendre i comprar en l’anonimat.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor