El dossier
Nous trastorns
Tot i que l’Organització Mundial de la Salut només reconeix com a trastorn mental l’addicció als videojocs, psicòlegs de tot el món ja han començat a posar noms a conductes anormals relacionades amb l’ús de les noves tecnologies:
NOMOFÒBIA.
És la por irracional a sortir de casa sense el telèfon mòbil o bé a quedar-nos sense bateria. Se’n va començar a parlar el 2011 arran d’uns estudis fets al Regne Unit, que van demostrar que aproximadament la meitat de les persones enquestades sentien algun tipus d’angoixa en aquestes situacions. Portada a l’extrem, pot provocar mal de panxa, mal de cap i pensaments obsessius.
VIBRACIÓ FANTASMA.
Es produeix quan ens sembla que el mòbil vibra per alguna notificació o per una trucada, sense que en realitat ho faci. És una situació molt comú que passa perquè el nostre cervell reacciona massa ràpidament a un estímul que no correspon, especialment quan estem esperant una trucada o un missatge concret.
CIBERHIPOCONDRIA.
És la versió en línia de la hipocondria tradicional. En aquest cas, els afectats noten realment els símptomes d’alguna malaltia o trastorn de la salut del qual han tingut coneixement o s’han informat a través d’internet. La xarxa, segons els experts, té el potencial d’agreujar l’angoixa de les persones, que poden accedir a un munt d’informació sense tenir prou criteri o coneixements mèdics.
EFECTE GOOGLE.
També conegut com amnèsia digital, aquest trastorn es va començar a estudiar el 2011, i consisteix a oblidar informació que no es considera prou rellevant perquè es pot consultar fàcilment gràcies a la tecnologia. L’exemple més evident és el dels números de telèfons del nostre entorn, que ja no ens hem d’esforçar a recordar perquè els tenim guardats al mòbil.
DEPRESSIÓ DE FACEBOOK.
Fa set anys, l’Associació Americana de Pediatria va parlar per primera vegada de la “depressió de Facebook” per definir l’aïllament i l’angoixa que provoca no tenir tant de reconeixement com els altres a les xarxes i no poder penjar-hi imatges de (falsa) felicitat.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar.
Vull ser usuari subscriptor.
Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.