El sobiranisme prepara una banca digital catalana
El projecte 11ONZE vol captar clients independentistes, part dels quals es van passar a Caixa d’Enginyers després del’1-O
El referèndum de l’1 d’octubre i la perspectiva d’una declaració d’independència van provocar una retirada de dipòsits dels bancs catalans d’uns 9.000 milions d’euros en la setmana posterior, i el volum total va passar dels 184.000 milions del tercer trimestre del 2017 als 152.000 milions del quart. El trasllat, el 6 d’octubre, de les seus de CaixaBank (a València) i de Banc Sabadell (a Alacant), va provocar una altra fugida, la de clients emprenyats perquè aquestes entitats marxaven de Catalunya.
Només quedaven amb la seu a Catalunya les cooperatives de crèdit Caixa Guissona (del grup bonÀrea) i Caixa d’Enginyers. Aquesta darrera va ser la principal beneficiària del boicot independentista. El seu nombre de socis va créixer un 17% en els últims mesos del 2017, un 12% el 2018 i un 9% el 2019, fins a 204.112 socis. Va tancar l’any passat amb un volum de negoci de 7.143 milions d’euros amb un increment anual del 15,39%. El seu director general, Joan Cavallé, explicava el juliol passat que el trasllat de les seus de les dues grans entitats bancàries de Catalunya va posar aquesta caixa al mapa: “És el quart o cinquè factor que ens ajuda a guanyar socis; això vol dir que entre un 10% i un 15% de les persones que obren un compte a Caixa d’Enginyers ho fan perquè no vam traslladar la seu.”
El 10 de setembre passat, es va fer públic el projecte 11ONZE, que pretén crear un banc digital català amb llicència bancària fora de l’Estat espanyol per tal d’estar sota el paraigua del BCE sense haver de dependre del Banc d’Espanya. L’objectiu és aconseguir una fitxa bancària d’un país membre de la UE, emparant-se en la normativa PS2, que permet que una entitat de la UE operi als països membres de la Unió. Ja existeixen entitats amb aquestes característiques com Monzo, Starling Bank i Revolut.
“Hem reunit els millors professionals d’arreu i hem treballat amb molta discreció per crear el millor banc per als Països Catalans” és el primer que es pot llegir al seu web, que situa el seu origen en la plataforma UXi (Unitat per a la Independència). La captació dels 15 milions d’euros de capital social que necessiten per començar es fa a través de La Fed Management LTD, una fundació registrada el juny a Londres, filial de la que porta el mateix nom i que té la seu a Suïssa.
11ONZE explica que han escollit Londres “per poder accedir al mercat de capitals més potent d’Europa amb facilitat i rapidesa”, i que en les properes setmanes obriran l’accés a la compra de participacions del banc a través d’un procés de finançament col·lectiu. “L’objectiu principal és aconseguir que la majoria de les accions del banc estiguin en possessió de gent com nosaltres, normal i corrent. Per a un projecte com el que hem dissenyat és important tenir un equilibri accionarial entre el gran capital, certament necessari, i les persones treballadores, que són, en definitiva, la raó de ser del banc”, assenyala.
L’objectiu d’11ONZE és arribar a un potencial de 3,4 milions de clients, tots digitals, i a prop d’un milió d’empreses, principalment pimes i autònoms, amb l’esperança que se sentin atrets pel component ideològic, a més de pels serveis, basats en comissions mínimes. Tot i i ser un banc digital, volen tenir presència física en cadascuna de les “set capitals” de Catalunya.
En el full de ruta d’UXi, hi figura la creació de la FED Reserva Federal dels Països Catalans, banca digital amb l’objectiu d’aconseguir en un horitzó de cinc a deu anys una valoració de 1.000 milions de dòlars i 1 milió de clients. Per al finançament s’estableixen dues etapes: recaptar 3.100.000 euros via crowdfunding amb paquets de 25 euros per persona, i 2.400.000 euros més amb la venda de paquets de participacions de 5.000 euros entre petites i mitjanes empreses catalanes i inversors privats. Amb això, el 60% del banc estaria en mans de persones comunes i el 40% d’inversors, essencialment empresaris.
.