El dossier

PEDRO NAVARRO

GESTIONA QUATRE INSTAL·LACIONS ESPORTIVES (BARCELONA)

“Sense esport, la gent ha empitjorat la salut”

PEDRO NAVARRO
“No sé com pagarem les nòmines del personal si seguim perdent usuaris”

L’Associació Sant Martí Esport gestiona quatre instal·lacions esportives situades en aquest districte de Barcelona. Totes són de titularitat municipal i tres d’aquestes disposen de piscina coberta. Donen servei a uns 25.000 usuaris cada any, entre abonats als diferents gimnasos i piscines i els inscrits a activitats puntuals. També s’hi entrenen i hi disputen partits equips federats. Hi treballen prop de dues-centes persones. Aquestes eren, si més no, les xifres que presentava l’entitat abans de la covid. Els espais on es practica esport han estat, des de l’inici de la pandèmia, uns dels grans damnificats, ja que han hagut d’apujar i abaixar la persiana en diverses ocasions.

Pedro Navarro és el cap de manteniment de les quatre instal·lacions. Al llarg de l’any s’hi practica bàsquet, handbol, patinatge artístic, gimnàstica rítmica, natació... a més de les activitats que es duen a terme al gimnàs, també les classes dirigides. En Pedro explica que una bona part dels usuaris necessiten practicar esport per una qüestió de salut, tant física com mental, i afegeix: “El tancament dels equipaments ha tingut un efecte molt negatiu en totes aquestes persones, perquè sobretot no hem d’oblidar que molts usuaris se’ns inscriuen per prescripció del metge.”

Les instal·lacions del Sant Martí Esport van cessar tota l’activitat el 13 de març. La plantilla sencera, tret de quatre treballadors, es van haver d’acollir a un ERTO. “Ni t’explico les dificultats que molts van tenir per començar a cobrar de l’Estat”, recorda Pedro Navarro. A finals de juny, van tornar totes les modalitats esportives. Aleshores, ja s’havien donat de baixa un de cada quatre abonats. L’entitat va haver de demanar un préstec per fer front als pagaments del mes de juliol. Encara no s’havia estrenat el mes d’agost, quan es va ordenar un altre tancament. De nou, la plantilla sencera es va haver d’acollir a l’ERTO. “Aquell segon tancament es va traduir en més baixes d’usuaris, ja que a molta gent li va agafar por de recuperar a poc a poc la vida anterior a la pandèmia, i també n’hi havia que tenien problemes per arribar a final de mes i, entre les retallades de despeses, van incloure la pràctica de l’esport”, sosté.

Durant el segon tancament, l’associació esportiva va aprofitar per invertir més de 3.000 euros a adaptar tots els espais als protocols de protecció i seguretat fixats per les administracions. La inversió en aquesta línia, que ha estat sufragada per l’Ajuntament de Barcelona, ja no ha tingut aturador.

Pedro Navarro insisteix que les instal·lacions esportives són espais segurs i que així va quedar demostrat durant el mes de juliol, quan encara es va tenir temps d’acollir els campus infantils que va organitzar el consistori barceloní en diferents instal·lacions de la ciutat. “No ens consta cap contagi”, subratlla.

La intermitència en l’activitat, amb el nou tancament de la tardor i la recent reobertura, no ha fet res més que seguir generant desconfiança en molta gent. El degoteig de baixes segueix formant part de la normalitat de les instal·lacions. El patiment, arribats a aquest punt, “és com seguirem pagant les nòmines si no deixem de perdre socis i usuaris”. En Pedro és una de les persones que ha seguit treballant tot aquest temps, però no pas a jornada completa. L’Estat, en el moment de dur a terme aquesta entrevista, encara li devia molts diners. Sap l’angoixa amb què viuen els seus companys de feina, als quals els ha hagut de comunicar personalment, fins a tres cops, que passaven a formar part de la llista de persones que s’acollien als ERTO. “L’esport és un bé de primera necessitat, desinfectem regularment i hem pres totes les mesures que se’ns han exigit. A més, en tot aquest temps, hem comptabilitzat un únic positiu i va ser entre el personal de recepció. Oferim espais segurs i ha quedat demostrat. I oferim alternatives per a la gent jove que de cop s’ha vist tancada a casa. Per què s’ha de fer patir tanta gent si està demostrat que l’esport és segur?”, conclou.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor