Una setmana de vins catalans
El vi i el seu cicle vital marquen el calendari festiu a Catalunya, on al llarg de tots els mesos de l’any hi ha activitats i festes populars vinculades amb la degustació i venda d’aquest producte.La cita aquests dies és arreu del país amb la Setmana del Vi Català
Un dels principals exponents per posar en valor la cultura del vi i donar a conèixer la varietat i la qualitat dels vins catalans és la Setmana del Vi Català, la festa anual dels vins del país organitzada per l’Institut Català del Vi en col·laboració amb les diferents DO catalanes. El programa arrenca aquest dilluns 18 d’octubre i durant set dies marca en el calendari més de cent trenta propostes repartides per tot el territori català. Empreses, entitats, cellers particulars, restaurant i la mateixa administració a través de l’INCAVI són els encarregats de farcir un programa dividit en cinc grans eixos: enoturisme, gastronomia i restauració, activitats comercials, cultura i vi i activitats divulgatives. Entre les activitats hi ha La Pedrera amb DO, tastos al terrat de la Casa Milà per conèixer les DO que ja s’han anat fent durant aquest estiu. També a la capital catalana hi ha una proposta de ruta de vins i tapes pel Barri de Sant Antoni. A més de sortejos i descomptes en la compra de vins, també es poden fer visites a cellers, passejades entre vinyes, tastos temàtics, sopars maridats o combinar vi amb música.
fòrum Gastronòmic
La coincidència enguany amb el Gastronomic Forum Barcelona, un certamen de professionals de la gastronomia, també s’aprofita, de tal manera que hi haurà un estand de la Setmana del Vi Català on durant tres dies hi ha programades més d’una desena de taules rodones i conferències amb el vi català com a denominador comú. A més de parlar de la Setmana del Vi, al fòrum de debat s’hi analitzarà des de la presència de vins catalans als restaurants fins a la presentació de la nova campanya de la DO Catalunya per connectar amb nous públics, passant per l’aportació dels vins catalans al món, les afectacions del canvi climàtic i l’enoturisme. Reflexió a banda, també s’aprofitarà la presència de professionals del sector per fer un Showroom del Vi Català on els cellers mostraran els seus productes.
cultura, fires i festes
Més enllà de les activitats concentrades en aquests set dies, hi ha oferta per maridar amb vi les nostres vides durant tot l’any. I no es tracta de triar entre un negre, un blanc o un rosat, la decisió depèn de si vols combinar-los amb formatges o si prefereixes fer el tast amb xocolates. En cas de posar-hi moviment, hi ha opcions com bicicleta amb vi, caiac amb vi, caminar entre vinyes o fins i tot passejar-hi en carro. També es pot fer ioga entre ceps amb tast de vins naturals o, els més intrèpids, contractar un joc d’escapada per a amants del vi. Qui busqui originalitat i glamur pot practicar el glampling, que és acampar en tendes de luxe entre vinyes i degustar bons vins, o fins i tot hi ha qui adopta un cep. Qualsevol filosofia pot trobar el seu encaix en el món del vi i, més enllà de gaudir-ne a través de les seves propietat organolèptiques, també hi ha activitats aptes per a abstemis, com ara descobrir-ne els beneficis amb tractaments de bellesa i vinoteràpia. També se’n comercialitzen sabons i hi ha artistes que s’han especialitzat en quadres que fan servir vi en lloc de pintura. L’actual oferta enoturística és inabastable i més enllà de l’oferta que fa el sector privat, el vi s’ha convertit en un element essencial del calendari de festes i fires populars de Catalunya.
El celler de l’Agrícola Sant Josep de Bot, de la DO Terra Alta, enceta amb la seva Festa del Vi Novell i l’Oli Nou el calendari enogastronòmic del país. Són més de 180 esdeveniments al llarg de tot l’any que culminen el desembre a Ascó, amb la Fira de Nadal i Mostra del Cava. Entremig, fires de vins i tastos que juguen amb la idiosincràsia de la DO que representen (vegeu el gràfic de la pàgina següent) i intenten trobar el tret diferencial que les converteixi en referents. Un exemple es troba en el Vijazz que se celebra a Vilafranca del Penedès. El festival és l’evolució d’una fira de vi convencional que es va saber reconvertir en un esdeveniment cultural de primer nivell. També destaca el MostFestival, el Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava, un certamen de referència promogut des del Vinseum i amb seu al Penedès i al Priorat que després de deu edicions s’ha consolidat com un dels festivals més singulars de Catalunya i que ha sabut ampliar fronteres aquest setembre estrenant la primera edició a l’Uruguai.