El dossier

EL POBLE DE LES DONES CENTENÀRIES

A Pira, un poble de 500 habitants de la Conca de Barberà, tres dones hi celebren enguany el segle de vida

És una estadística poc habitual: en un poble de només mig miler d’habitants, Pira, hi viuen tres dones que enguany celebren els 100 anys. Maria Civit i Luz Divina Sánchez ja els han complert, i Maria Ferré els farà el 28 de desembre. “Fem una vida sana. La mare em deia: «Si vols viure força anys, no mengis gaire»”, explica Ferré. Va néixer quatre portes més amunt de la casa on viu ara i on ha compartit la vida amb el seu home, Enric Pijoan, pagès, mort fa dos anys. De petita anava al jornal “per als rics”. Va tenir tres fills, el primer dels quals és Josep Pijoan, exalcalde de Pira. Els anys de la guerra van ser els més durs: “Al meu pare, l’any 39, els de dretes el van tancar a la presó durant disset mesos.” Va ser el cop més dur d’una guerra que, malgrat tot, a Pira no va ser sagnant: “No hi va haver morts. A Solivella [el poble del costat] van matar una gentada”, lamenta. Ara ja no surt de casa: “El genoll no segueix, però el cor no es fa vell”, exclama. Ella i Maria Civit, l’altra àvia centenària, són amigues de sempre i ja anaven juntes al jornal, a esporgar i veremar. De casada, Civit va vendre durant molts anys el peix al poble, que li portaven des de Tarragona. Per a ella, un dels secrets de la longevitat és fer activitats que t’agradin: “A mi m’agrada ballar; quan sonava la gramola sempre anava al sindicat a ballar.” I no entén que avui dia s’hagi perdut “la vida al carrer”.

La Luz Divina és originària de la Ràpita. Quan tenia 32 anys va anar a viure a Arenys de Mar, on el seu home era pescador: “Fa més de trenta anys que soc vídua i sempre he viscut sola”, fins ara, que ha anat a viure amb el fill. Se li entelen els ulls quan recorda els anys de la guerra, que va passar en una barraca “a les fosques” en un camp d’arròs. Explica alguns desastres de la guerra però cal girar full. Es queixa de la poca recompensa després de tota una vida treballant: “Ni sabíem les hores que treballàvem, però érem pobres; crec que ara el treballador viu millor.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor