Salut

A flor de PELL

Malgrat les inclemències intermitents, el sol ja treu el nas amb força, també a través dels núvols. Potser ja som conscients que a la platja i a la piscina fa falta una crema protectora. Però, i el sol que ens toca en qualsevol moment del dia? Els especialistes avisen: d’aquest també cal protegir-se

Tot i les mil i una campanyes de prevenció se’ns oblida que el fet que la pell es bronzegi és una reacció defensiva –que suposa un atac, per tant–, i que tenir la pell envermellida, cremada, no és per fer-ne broma. I la pell té memòria; no sabem d’aquí a uns anys què passarà amb la sobreexposició al sol d’avui. Laia Artigas, farmacèutica i experta en cosmètica i dermofarmàcia, explica: “La pell té memòria, i molta. Una cremada a l’espatlla amb vermellor o eritema, picor i descamació els dies posteriors és una zona altament sensibilitzada i segurament hi ha hagut un efecte nociu sobre el material genètic de les cèl·lules.”

Marta Ferran és metgessa adjunta del servei de dermatologia de l’Hospital del Mar, a Barcelona. “Que ens toqui el sol és una cosa, perquè estem en un país mediterrani, i una altra és prendre’l”. Per què el prenem? “Per bronzejar-nos i posar-nos més guapos, i això no és recomanable. Té conseqüències a llarg termini. I no és el sol d’un dia, sinó que és el sol acumulat al llarg de tota la vida.” Aleshores, i si el prenem sovint? “Estem causant petits danys a la pell i això pot condicionar l’aparició d’alteracions a la llarga.” La més greu, el càncer, i dins d’aquest, el melanoma.

“Sol? SI No vaig a la platja”

No fa tantes dècades que això d’estar morens està ben vist. Abans, estar morè no era un signe positiu, de qui gaudeix de temps de lleure, com ara, sinó més aviat el contrari: qui tenia la pell bruna era perquè treballava a l’aire lliure, i això volia dir que tenia un estatus social inferior. Tot i sentir les recomanacions mèdiques i farmacèutiques, el cas és que vindran els dies d’esbarjo, amb plans de piscina, platja o muntanya.

Sabem que hi ha un espai temporal que cal evitar: les hores centrals del dia, que van de les 12 a les 4 de la tarda, que és quan la radiació solar és més intensa. I cal fer servir, és clar, tots els mètodes de protecció solar. Diu Marta Ferran: “Sobretot fer servir el fotoprotector, que és prou conegut i intentar posar-lo bé. I en la mesura que es pugui, fer servir també espais d’ombra, barrets, samarretes protectores...”

El cas és, però, que el sol no està només a la platja. També està al parc, quan hi anem amb els nens, per exemple. “Pregunto als pacients: «Li toca el sol?» I em contesten: «No, jo no vaig mai a la platja.» No, no. Pregunto si per alguna raó li toca, perquè fa activitats a l’aire lliure, caminar, jugar... És en aquest punt que de vegades no s’és conscient. Ens toca el sol i s’han de prendre mesures.” No és el mateix un petit trajecte de casa a la feina que una hora caminant, a ple sol i diàriament. Però tot suma. També hi han de parar especial atenció les persones amb pocs cabells, ja que són la protecció natural davant del sol. En resum: “De la mateixa manera que ens posem maquillatge, no costa gens afegir una crema amb fotoprotecció. Tot això que guanyes.”

Quin FPS necessito?

Déu ni do, com ens toca el sol. I Déu ni do la força amb què ho fa. El Servei Meteorològic de Catalunya ens dona cada dia la predicció de la potència que tindrà aquest sol. Per Marta Ferran, l’excusa que els productes d’alta protecció són massa untuosos i, per tant, incòmodes, no val. “Avui dia, hi ha formulacions amb moltes textures, i tothom pot trobar el seu fotoprotector ideal.” Hi ha cremes que eviten la picor d’ulls, quan suem o estem mullats. Productes per a homes, que són més peluts i els costa aplicar el protector. N’hi ha de líquids, en gel... Fotoprotectors per fer esport, que eviten la sensació enganxifosa quan se sua... I com d’alta ha de ser la protecció? Laia Artigas explica: “A grans trets, podríem dir que el grau de protecció està relacionat amb el fototip de pell de cadascú; tot i així, recomanem un factor de protecció alt (50+) o intermedi (30) en pells ja bronzejades.” I aprofita: “L’FPS (30 o 50+) indica, en minuts, el temps que podem passar exposats al sol amb la pell protegida, en comparació amb la pell sense mètode físic o químic de protecció, abans no aparegui un eritema. Usar FPS no vol dir que no et bronzejaràs, al contrari, la teva melanina (sistema de defensa de les cèl·lules davant del sol) es fabricarà de la mateixa manera, però amb una qualitat i durabilitat superiors.” Ah, i recordeu: la pèrdua d’eficàcia. “Tots els productes d’FPS que treballem a la farmàcia contenen un dibuix que és un pot obert anomenat PAO que indica (per exemple, 12M, és a dir dotze mesos) la caducitat del producte. Més enllà d’aquesta data pot ser que no protegeixi amb l’eficàcia provada i estudiada que promet el fabricant.”

De l’oli al protector 50

Fa dècades, la majoria no feia servir protector. Hi havia fins i tot receptes casolanes, com una barreja pròpia d’una amanida: oli i llimona. De fet, se solien fer servir productes força oliosos. Dels oliosos es va passar als enganxosos, i cada vegada més, les proteccions mínimes són més altes i el seu ús, més agradable.

Quant temps ha de passar per veure les conseqüències dels excessos? “És difícil de dir, perquè hi intervenen molts factors, tot el sol acumulat, el tipus de pell –n’hi ha de més o menys clara–, la genètica...”, diu Marta Ferran. La majoria de casos, però, són de 50 anys en amunt. “Esperem que en els anys vinents hi hagi menys lesions.” Ara mateix s’està fent molta detecció precoç. El millor? Recordar que no hi ha cap protecció total, que estaria bé fer l’aplicació abans de sortir de casa i que cal renovar-la i sense estalviar producte. I sobretot, prudència.

La farmàcia, l’assessorament

“Les farmàcies adherides a la campanya de prevenció del càncer de pell ens adonem que no som conscients dels efectes nocius del sol quan ens hi exposem sense factor de protecció solar (FPS). Efectes com el dany solar crònic, un dels factors de risc per patir en un futur un possible càncer de pell maligne.” Parla Laia Artigas, farmacèutica i experta en cosmètica i dermofarmàcia, de la Farmàcia Cristina Muñoz de Teià. “Com a farmacèutics tenim la responsabilitat de transmetre la importància d’usar FPS tot l’any, i com i per què és necessari reaplicar-lo cada dues hores.” I segueix: “El sol és el mateix tot l’any, així com la incidència dels raigs UVA i UVB, i la refracció d’aquests raigs sobre l’aigua, l’asfalt, la gespa, la neu...” La protecció quotidiana, tot l’any, és imprescindible, per evitar el fotoenvelliment prematur, les arrugues i les taques i, sobretot, per protegir-nos de patir càncer de pell.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor