Els tallers de les presons, a la 33a edició del Premi Marraco
L’Institut d’Estudis Ilerdencs ha cedit l’espai per acollir una selecció de les millors pintures, escultures i ceràmiques fetes als tallers artístics dels centres penitenciaris. És una mostra de les 159 obres que s’han presentat a la 33a edició del Premi Marraco, el concurs artístic més antic de les presons, que cada any organitza el Centre Penitenciari Ponent, amb la col·laboració de la Diputació i l’Ajuntament de Lleida, el Cercle de Belles Arts i l’Associació d’Arts de Ponent.
Un jurat, del qual formen part artistes locals, ha escollit els guanyadors, que han estat distingits amb els primers, segons, tercers premis i accèssits en dues categories: una de lliure i una altra de dedicada al color blau, que ha estat la temàtica escollida aquest any, inspirada en pintors com ara Picasso, Klein o Matisse. Enguany hi han concursat interns de Quatre Camins, Brians 1, Brians 2, Mas d’Enric, Lledoners i el Centre Penitenciari de Dones de Barcelona (Wad Ras), així com també del centre amfitrió i del Centre Penitenciari d’Andorra. L’exposició del Premi Marraco es podrà visitar fins el 19 de desembre.
El Premi Marraco té l’origen en la participació d’un intern de la presó de Lleida en un concurs de pintura, amb motiu de la Festa Major de la ciutat. La seva obra va guanyar el premi, i aquella fita va inspirar l’organització d’un concurs propi per a les persones privades de llibertat, el 1984. Tots els centres penitenciaris de Catalunya organitzen tallers conduïts per monitors artístics, que fan l’acompanyament pedagògic. N’hi ha cinquanta, agrupats per disciplines: arts plàstiques, arts visuals i comunicació, i arts escèniques. L’activitat artística fomenta l’adquisició de normes, valors, i actituds prelaborals.