Innovació

Pla pilot per obtenir dades sobre l’estat hídric de la vinya

El cultiu de la vinya és resistent i adaptat al territori mediterrani, calorós i àrid. Tot i això, pateix els efectes del canvi climàtic i hi ha en marxa estudis per tal d’analitzar com poder-ne fer front. Aquests estudis demostren que el canvi climàtic està alterant el cicle natural de la vinya: canvis en la maduració del raïm, que el fan més vulnerable a les plagues, veremes cada cop més avançades en el temps, onades de calor, pluges torrencials, etc. L’INCAVI, ens adscrit al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ha posat en marxa diferents estudis i projectes per adaptar aquest cultiu als efectes del canvi climàtic i aprofundir amb més informació sobre l’aigua, les cobertes vegetals en la vinya, les varietats més òptimes, etc. Un d’aquests projectes és l’eina Hidrovinya, una xarxa amb 22 punts d’observació que recull les dades meteorològiques i edàfiques necessàries per conèixer l’estat hídric de les plantes en vinyes del Penedès i de Costers del Segre, com a base de treball en l’adaptació de les tècniques vitícoles a les condicions provocades pel canvi climàtic.

Aquests punts estan formats per observatoris meteorològics i sensors d’humitat al sòl en cada parcel·la que recullen les dades meteorològiques i edàfiques necessàries per conèixer l’estat hídric de les plantes com a base de treball en l’adaptació de les tècniques vitícoles a les condicions provocades pel canvi climàtic. Aquesta xarxa ja fa un any i mig que està en funcionament i, a través d’un web s’analitzen i estudien les dades oferint informació precisa que esdevé útil a l’hora de prendre decisions en la gestió de la plantació, especialment en la gestió del sòl i de la vegetació de la planta. Així doncs es facilita al viticultor poder fer previsions del comportament agronòmic de la vinya i millorar així la seva capacitat de reacció. En aquest projecte hi participen Gramona, Codorniu, Juve Camps, INNOVI i les Agrupacions de Defensa Vegetal de Sant Llorenç d’Hortons i de Sant Martí Sarroca.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor