Megaencreuats

JEP FERRET

Megaencreuats. 2

IMPRIMEIX-LOS

HORITZONTALS

1.Pollegons, quina muntanya més bonica! Directament de l’edat de pedra. Plaça major de l’Orient Mitjà. Més curt que una màniga d’armilla.

2. En principi són irrompibles. Hom diria que fa una becaineta. Gosar voler fer tornar a passar per l’adreçador. Xopa després d’un aterratge al llac de Banyoles. Acaba la paciència.

3. Alguns l’aprofiten per resoldre mots encreuats. Regidors de Sils, Bor i Tremp. Reparar un crim amb penes i rosaris. Emboliquen el regal. Te deix, amor, aquest torrent com a penyora. Endolcir el cafè de la manera més mona.

4. Estrena navalla. Alcaldessa atrafegada a les ribes del Segre. Qui sap si per culpa de la química, però tenen problemes amb la física. A través dels radicals més alcohòlics. La humitat que impregna el cor dels poetes matiners. Entre vicealmiralls es fan costat.

5. A l’ombra de la serra del Cadí. Ciris amb iniciativa pròpia. Venen de Rússia, l’Uzbekistan i el Kazakhstan amb un tros patata resseca. Família deixada de banda a l’hora del cafè. Generalment només serveix per fer lleig.

6. Comencen la seducció i acaben fent striptease. Associació d’homínids imprudents. Cursat de qualsevol manera, però afortunat. Ració contundent de calamars a la romana. El millor lloc per rematar una Odissea. Allà, al cor d’un hipocondríac.

7. Esprai ideal per escriure la fi de la capa d’ozó. Carregada de iode. Si pot ser de moixernons millor que millor. Arrugat en forma d’ocellet de paper. Ensenyament no verbal.

8. Jesús, quin refredat! Necessita en Royce per anar sobre rodes. Frases fetes fa molt de temps. Reines boges per sortir del niu. Tot indica que acabarà fent un bon ruixat.

9. Cueta de rap a la planxa. Mal humor camí de l’Everest. Un quilo d’aigua de pluja al mig del desert. Terriblement alterada per culpa dels xiulets d’una sirena. Pedra angular de l’astrofísica.

10. Qualcuna nova qüestió? La floreta que cultiva l’amor propi del jardiner. Avares de cara a la galeria. Sí, sí, les dipositàries de la voluntat d’un poble. Embrió que baixa de l’hort.

11. Animalot del ram dels arrossegats. Esparverat per una altra mena de falcó. Noia que fa sortilegis elaborats. Merkel d’estar per casa. Protocol a favor dels acomiadaments.

12. Triplica a consciència. Tocada per la bogeria. Fan molt bona parella amb uns triftongs. Arsenal reciclat per emmagatzemar-hi sorreta de platja. A la catedral estan girades. Introducció a la geologia.

13. Està d’esquena. Navego amb la pobreta de la Rosó, que s’ha ben marejat. El poble de Calella. Subordre que serpenteja a classe de biologia. Iaia sobrevinguda.

14. Motoristes i ventrílocs les tenen al mateix lloc. Figura que juga amb l’instint maternal. Mor a l’oest, com la majoria de pistolers. Com un riu de magma refredat a Castellfollit de la Roca. Ovella amb faldilla escocesa. El xiquet de Bielorússia.

15. Escanejar el testament d’en Bill Gates. Pesantor que no sol durar més de nou mesos. Què voleu que us digui, aquestes dentetes no em fan enveja. Arròs amb chicken. Esponja al plat de fricandó.

16. Corre, corre, que vindrà en Banyeta. Fer un bon servei a les societats de consum i de costum. Més enllà de la política tradicional. Radi d’acció de Kampala. Lutier amb el cel assegurat.

17. Amb un supòsit en tenen prou per anar de cul. Estafa a la fàbrica de tascons. Igual, igual que la noia de la malformació òssia. Posa cada cosa al seu lloc. Amb pèls i senyals.

18. Documents òptims per veure el piset. És al·lucinant, eliminen el dolor. Posar a prova l’elasticitat. Tall de bacallà a la llauna. Del carrer Ciutat, el passeig de Gràcia i l’avinguda Diagonal.

19. El que té de curosa no ho té de curiosa. Pèrdua instantània d’energia potencial. Ou fecundat a cal botànic. Treuen importància al diner i a l’amor. Comencen a transcriure la cara oculta de l’art.

20. Ornament dur com una roca. Confits amb efectes secundaris. Pressa camí de Sant Pau. Targeta de visita per anar al dermatòleg. Cap de carbassa.

21. Associació de tertulians al carrer Canuda. Ens fa anar calents de mala manera. Bola de greix en remull. En qualsevol moment començaran a fer coses de l’any de la picor.

22. Una punteta de beixamel. Esmentat per segona o tercera vegada. Amb tota confiança, la catòlica. Em comprometo a satisfer-te amb aquest trosset de paper. La part més empantanegada de l’Alt Urgell. Punyalet presumit.

23. Greixós a la benzinera. Sobtadament i en dues fases, a veure qui ho entén. Inexpert en ciències teològiques. Puig que brilla molt a prop del Taga. Element omnipresent a tots els cítrics. La segona i la tercera de març.

24. Recol·lectors casolans d’aigua de pluja. Indis en peu de guerra. Déu a domicili. Fantasiós entre els llençols. Oxigen, calci i sofre en plena decadència.

25. Un embolic de res. Té una manera molt especial de treballar. Parada obligatòria entre Sant Miquel de Ventalló i Sant Martí d’Empúries. Si després de treballar no estan bruts és que no han fet bé la seva feina. S’ajunten per ensabonar-se.

26. Peu coix a la vora del llit. Valenciana que va treballar a Ibèria. Sospitar tot el que es cou a la cuina dels veïns. Ritu de purificació després d’un embolic del trenta.

27. La padrina xafardera que fa de llevadora. Emulat a través d’una pantalla d’ordinador. No trigarà gaire a trobar-se amb el cul a l’aire. Vessament de petons i abraçades. Rodanxa de llimona.

28. De veritat i de mentida. Més curta que una cua de conill i desorientada. Fart de caminar tants de quilòmetres. Traient foc pels queixals. Naips barrejats a l’Espanya més cosmopolita. Surt de la mina amb tremp i decisió.

29. Una porcada de seguici. No arribem a final de mes. Còmputs que acaben de la pitjor manera possible. No ho dubteu pas, el preferit de la dida. Entre 9 i 10 a classe de filologia catalana. Dilapidar sense apedregar ningú.

30. Cua de ratolí de 51 centímetres. En un lloc o altre també solen tenir ànecs i gallines Provocar amb una punta d’ironia. Ets un cap de fava, per exemple. Trets comuns entre cares germanes.

31. Que ni fet d’encàrrec. Canonades amb vida pròpia. L’origen del pecat. Una basarda que fa por. Maó de cara a la paret.

32.Aiguardent a bord d’una barcassa llardosa. Amb les finances intervingudes per un Montoro de camí ral. Molt de caliu durant una costellada. Cova plena de fum.

VERTICALS

1.Clavicèmbals del futur. Maniobrar d’entrada. Consulto l’examen del veí. Fa 40 milions d’anys estava molt en voga. Quan creus que ja s’acaba torna a començar.

2. Sorral típic del Berguedà. Amb aires de Ramon Llull. Entren al call i en surten amb un barret. El sastre censor la fa servir a totes hores. Així com es vesteix i maquilla no seria estrany que acabés amb el nas de patata. Caram, té tot l’aspecte de ser un senyal diví!

3. Experta a fer el mandra. Lliures d’obligacions estudiantils. Amb els nervis a flor de pell. Guarnir l’altar per a les festes del Roser. El més pelut de tots.

4. S’ajunta amb l’amada i fa un mes de dejuni. El poli no és tan dolç com el mono. Fer cua d’una manera molt compacta. Partidari de sant Joan Bosco. Puntals ambulatoris.

5. Ateu trastocat a primera hora del matí, a l’alba. La virilitat de Pompeu Fabra. Pendent de la primera edició. Si són centrals, no gràcies. En companyia de l’FBI i el KGB.

6. Arriben a Florència amb un pot de fuel. Feixos de llenya passats per aigua. Pel·lícula de por a mitja nit. Petonets a la galta. Tumor dur de rosegar. Dos catets al fons del rierol.

7. Com una bassa d’oli verge de Borges. Parlar amb la major cobertura possible. Cops de coll a la barra d’un bar. Té molta prudència, el senyor Bertrana. Bona i profitosa com una amanita phalloides.

8. El cor trencat d’un narcotraficant. Passo una bona estona al delta de l’Ebre. Ordre que no entén ni el capità general. Hostil a l’aire lliure. Fada en cos i ànima. El final de l’esquena.

9. Encerclen els ramats a fi de bé. No és del tot relliscosa, però Déu n’hi do com patina! Esmorteïts gràcies al cos de bombers. Catre ideal per jeure un damunt de l’altre.

10. Té el mal costum de marxar volant. Després d’escriure un poema se’n va a la piscina a fer braça. Porta tots els ous a la mateixa cistella. Remena les mates per treure’n l’òrgan reproductor. Cinc i cinc a l’antiga Grècia.

11. La mateixa ració de percebes que de sopa de ceba. Pendent avall entre prostitutes. Esclava turca ben empolainada. 1.500 llibres de poesia. Mostres d’absolutisme passades de moda.

12. Problemes de tensió a cal metge. De totes les masies menys de la del Barça. Mitja vida al cul de Nova Zelanda. Fòtils sense identificar. Talper reciclat per a la carrera eclesiàstica. La nit de dilluns.

13. En Bartomeu no la té. Eclipsada d’una manera que irradia calma i tranquil·litat. El que ha de fer un enginyer a l’hora de girar un mitjó. Pell d’ovella manipulada. Treballada pas a pas amb l’ajuda d’un compàs.

14. Alegre com un funeral. Els dàlmates del cine. Sempre disposat a fer-nos un bon servei. És molt tossut i no para de produir osteïna. Cintes de mal vestir. Rancúnia d’hepatòleg.

15. Industrials embolicaires d’Arenys. Obeir els desitjos del capità. Despreniments d’aigua gelada. La primera intenció. Eixut a tot arreu, fins i tot dins l’aigua.

16. La guinda del pastís. Trist, si més no a cal poeta. Impressor que treballa amb eines rupestres. Via que condueix directament a les estrelles. Mata l’aranya.

17. Capipota d’aviram. Ens crida a capítol un cop per setmana. Els peixos ho tenen claríssim, es guanya la vida amb males arts. Encisadora, si més no al ball de confeti. Tibat com un jutge amb lumbago.

18. Plegar i replegar les faldilles. Deixar-se sentir de rebot. Especialista a fer caixa. A poc a poc, violinistes! Un parell d’escurçons.

19. Raig d’aigua potable. Una manera com una altra de cridar la Rat. Observada de fit a fit. Traficant de ciris pasquals. És del nord i, a més a més, bastant particular.

20. No hi ha cap dubte, és tot un triomfador. Caldo de cultiu de tota mena de màfies. Passant de l’església en hores de classe. Esglesioles romàniques. Primat addicte a la beguda. La darrera voluntat d’un alcalde caragirat.

21. No falla, arribarà a la seva màxima esplendor al voltant de Sant Josep. Menció particular a l’escabellat d’en Punset. Període industrial. As de la ramaderia. Sanejaments personals i intransferibles. Centre filharmònic.

22. El més ben plantat de les mariscades. Plantar canyes al costat de les tomaqueres. Com un drap brut. El cotoner boig amb una ardència de pebrots. Orxata en potència.

23. L’última de Filipines. A l’hora de fer un triangle és d’allò més irregular. Agafeu-vos, aquesta noia fa ormejos de vímet. La Pili ho té molt clar, tot això ha sortit d’un volcà. Eines que baixen de l’hort.

24. Carai, Maria, quina tortuga! Aclariment a la totalitat. Bàrbars del nord. 914 cm per arribar a Londres. Paret reformada al centre de Mallorca.

25. Rodament de cap. Ai al cor espantós. Expenedora d’excuses de mal pagador. Directament de l’imaginari d’en Foix. Primera etapa educativa.

26. El sisè graó d’una escala. La lleixa dels manifestants. Desfet punt per punt. Especialista a fer pencar els ganduls. Intuïda a la teranyina.

27. La Pèrsia d’avui dia. A tu ell te’l podria regalar, aquest fòtil de terrissa. Durant el paleolític es toquen. Adoptat per l’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta. L’arbre indicat per anar de ventre.

28. Camina fatal en direcció a cal psicòleg. Està boja, no toca de peus a terra. Ai, ai, ai, que arriba l’hora del vermut. Tenen fama de fresques. Pura a casa dels avis.

29. Símptomes d’idiotisme. Generosa com és no ens estranyaria gens que acabés sent una dilapidadora. Un fragment desprès de les alberes. Clorur que va de plat en plat. Embrancats en una causa justa. A empentes i rodolons.

30. Obridor a força de garrotades. Una màquina a l’hora d’escriure Moulinex, Chaffoteaux i Maury. Guerriller disfressat de paràsit. El gitano d’en Peret per antonomàsia. De dalt a baix i de dreta a esquerra.

31. Vocal pronunciada amb eufòria. Promotor de viatges d’alta volada. Tornar a fer el curset de l’allioli. Gasosa xarbotada del Ripollès. Encendre bombetes conceptuals.

32. Maneres de ser a la catalana. No esperar res a canvi. Remenar just abans de dir blat. Filosofia pròpia d’Ascó i Vandellòs.

Solucions a La República de la setmana vinent

Solucions de la setmana anterior

HORITZONTALS: 1.Funàmbula. Retracte. Balast. Elevat. 2. Ungla. Nefasta.Lou Reed. Recel. Pito. 3. Li. Irritat. Il·lús. Enciser. Nemoral. 4. Ascetes. Saücar. Tórtora. Urètica. O. 5. R. Anatòmics. Secular. Siamès. Tants. 6. Dara. Inactius. Amidament. Fito. Cea. 7. Sindicat. Itziar. Gavà. Euromíssil. 8. Aualé. Auca. Cinto. Emotius. Niu. Et. 9. Aid. Inert. Duar. Ucasos. Traït. Mató. 10. E. Edats. Esaú. Extens. Lesa. Namíbia. 11. Rosec. Ciri. Ustio. Aaron. Litre. Epl. 12. Ov. Malavingut. Cresta. Obscè. Tic. E. 13. Moto. Blanca. Atlant. Pili. Orbament. 14. E. Erari. Errar-se. Datat. Despesa. Aa. 15. Domar. Visors. Atresorades. Ritmes. 16. Imprecar. Notar. Ugin. Little. Aspat. 17. CEE. Notori. Orsada. Afon. Ritus. Ula. 18. Israel. Sacarí. Redall. Amat. Nial. B. 19. N. Atroces. Maluc. Oc. Atrofiat. Boga. 20. Aede. Mostrar. Carrasco. Negligé. Lr. 21. Manxar. Einstein. Despietat. Almud. 22. Ap. Terral. Ieo. Soler. Lad. Depilat. 23. Molar. Ullat. Ram. Ample. Amarat. Gec. 24. Uri. Reat. Benedetti. Astre. Alevina. 25. Límpid. Evasora. Reclosa. Loteria. N. 26. L. Bocaclos. Comparses. Prop. Sagrat. 27. EEEE. Tolstoi. Irma. Oiosament. Esca. 28. RF. Modest. Busca. Lacai. Mareigs. Nu. 29. Alcavot. Rossa. Tasca. Emanar. Rivet. 30. Rua. Arabesc. Basc. Idonis. Dilema. O. 31. Silur. Nassudes. Tedis. Osmòtic. Cir. 32. Eremític. Arruïnada. Caparra. Sauna.

VERTICALS: 1.- Fulards. Aeromedicina. Amullerar-se. 2. Unís. AIAI. Ovo. Omes. Empori. Efluir. 3. Ng. Carnudes. Temperada. Limbe. Cale. 4. Alienada. Demorar. Atenta. Poema. Um. 5. Marta. Ilíaca. Arener. Xerric. Ovari. 6. B. Reticent. Lbr. Colomar. Edat d’or. T. 7. Unísona. Escalivat. Corrua. Coetani. 8. Let. Matar. Iva. Iroses. Altells. Bac. 9. Afàsic. Uterines. Rastell. Vostres. 10. Atàctic. Sincrònic. Ri. Abast. Ossa. 11. Rs. Usitada. Garró. Amanites. Obscur. 12. Ètic. Uz. UUUU. Astorar-se. Nocius. Dr. 13. Talàssica. Star. Aril. Torero. Sabeu. 14. R. Lre. Airet. Tsars. Uce. Adàmic. Asi. 15. Alu. Carn. Xiclet. Arcaisme. Prats. N. 16. Costum. Tutora. Rude. Rno. Tram. Acta. 17. Tu. Oligocè. Endegador. Laterals. Ed. 18. Ererada. Anastasi. Acadèmics. Àcida. 19. Entravessat. Tonal. Serp. Leocadi. 20. Beco. Mamo. Rapar. Flacs. Laosià. Osc. 21. Adir-se. Oslo. Italo. Topless. Oien. A. 22. L. Sainet. Enol. Dinar. Ia. Taps. Miop. 23. Are. Atuïts. Bidet. Monedar. Ramassa. 24. Sèrum. Rurals. Estrafet. Melòman. Mr. 25. Tc. Refosa. Icos. Litigada. Operador. 26. Enèsim. Intèrpret. Alterat. Nerita. 27. Elet. Tintar. Bei. Unti. Palestí. Li. 28. L. Mitosi. Metàstasi. Gaitera. Grecs. 29. Època. Sumi. Imams. Abell. Vigèsim. A. 30. Vi ranci. Abecé. Epuló. Magiars. Vacu. 31. Ata. Teletip. Nasal. Gluten. Acne. In. 32. Tolosa. Toaleta. Tabard. Cantautora.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor