Megaencreuats

JEP FERRET

Megaencreuats. 3

IMPRIMEIX-LOS

HORITZONTALS

1. Aplec de xirucaires a punt a punt de cantar la cançó del pa torrat (3 p.). Verds menys blaus. Paràsit addicte a la cuca fera. Maliciosa de cap a peus.

2. En aquest llogaret d’Aquitània. No penseu malament, però viu de les polles. Inspirat durant el crepuscle. Fan un bon trio amb morenes i pèl-roges. Brut per fora i brut per dins.

3. La galeta Lu de la taula periòdica. Sofà per a l’aperitiu. Retingudes en contra de la seva butxaca. Encontres a la tercera fase. Crosta de llonguet.

4. Surten del self-service i entren al cementiri. Poema del sol naixent. Tustar l’envàs de matèria gris. Arbres de Nadal en posició de vida. Un bon lloc per fer el comiat d’un solter, per exemple.

5. Societat de cantaires graciencs. Vincles amb la terra que ens ha vist néixer. De sol a sol davant d’un piano de cua. No sabem per on agafar-les. Demana en veu baixa.

6. Aquest noi no ens fa cap fàstic. La pàtria dels meus amors, diu la cançó, un estuari putrefacte. Topar sense fer soroll. Acumular bateries d’una manera cada vegada més inestable. Sistema que permet anar de gangli en gangli. Punt calent de mal localitzar.

7. Depressió pròpia del gremi d’obres públiques. Isabel de Castella. Confrontats de nassos (3 p.). Aiatol·là a classe de lingüística. Peix que sempre pica a final de temporada.

8. Barallar-se sense arribar a les mans. La part més tediosa de la biomedicina. Defectuosa per a tot menys per a la butxaca. Fan el paper d’acusadores, i no són actrius. El vòmit d’unes obreres.

9. Penjador de lladres de cavalls. Brillar sense llum pròpia. L’ametllat de tota la vida. Reunions que solen derivar en una migdiada popular.

10. Es deixa llaurar i, a l’Albera, manegar. Concentració de cotxes a Santa Margarida i els Monjos. Burletes com són, fan servir els pitjors aforismes. Antics treballadors d’Ibèria. Noi mitjanament cadavèric.

11. Camp base del Nanga Parbat. Graciosa i gentil de cara al vent. Si es queda sense paraula segurament també perdrà la feina. Parents llunyans que fan la mona per Madagascar. Avall que fa baixada!

12. Amo i senyor de la cort. Talla herbes d’aquí, talla herbes d’allà. Mil menys un miler, ni més ni menys. Com qui diu dallonses. Sovint es converteixen en el veritable camí de la perdició. Abracen en John, en John Lennon.

13. Pinyol de maduixa. Cantaires bojos per culpa d’un afer electoral. Sistema de classificació de l’homo sapiens anglosaxó. Pont entre l’Índia i el Pakistan. Satisfet pel que fa als preliminars, ara només s’hi ha de posar la llavor.

14. Paradís a la francesa. Es col·loquen davant l’avar per posar pals a les rodes. Grega de l’any de la picor. El sector més retrògrad de Vallcarca. Aquell que sap moltes coses de la llei islàmica. Prefix disposat a alçar el vol.

15. L’abecé del judaisme. Distreta al mercat del Ninot. Un parell de trios molt ben avinguts. Concentracions de classes passives. Arpó en miniatura. Una lletra del banc.

16. Impacient entre marrans i ossos. De primera, com el xoriço de Planoles. Mou brega a favor d’Israel. La base de la cuina catalana. Organització de metges engripats.

17. Treu l’arma de l’armari. Llepats i rellepats. Manaia persa de la Garrotxa. Fila prim tot i una estranyíssima coentor. Els gendarmes no se les treuen ni per anar a dormir. Plans al voltant de Berga.

18. Carregats de clorur de sodi. Les nostres esqueles de cada dia. Catàleg del món de la faràndula. Trempar als alts forns. Lliure de qualsevol mal.

19. Afegitó a classe de música. Un home de costums. La resina que fa trastocar el bidell. Escenari a petita escala. Tiberis de categoria.

20. Segons com bufa el vent, (3 p.). A propòsit de no tocar de peus a terra. Ve del camp i es grata com una boja. Agradable a primera vista. L’aigua que regalima pels carrers de Montmartre.

21. Una bomba en qüestions incendiàries. Estimar fins a l’extrem de posar-se de genolls. Lampistes aigualits de Tarragona. Carpa sense carpa. Té tots els números per acabar cobrant. El budell del cul no, el cul del budell.

22. La seva història ho reflecteix, les ha passat de tots colors. Apoderar-se de les pertinences d’un pillet. Acaben d’arribar a la Casa del Llibre. Sabem com s’hi entra però no sabem com se’n surt. Tard o d’hora entrarà al santoral.

23. El que li falta a en Ton per arribar a 1.000 quilos. Mimosa a classe de botànica. En un nivell del tot inferior. Amb aires de morfina. Visió a banda i banda. Dígraf que fa fanfarronades.

24. És clar, no hi ha cap mena de confusió. Venuda per trenta monedes de plata. Més de la rauxa que no pas del seny. Al seu costat tots són peixos grossos. Greus problemes superficials.

25. Una perla de traficant. El joc, tan elitista, de les subhastes. Dignitats espirituals del regne de Mahoma. Un bon motiu per enviar a pastar fang.

26. S’ajunten per fer una orgia. Interruptor passat per aigua. Una micona de cansalada per superar la mala collita. La nostra estimada Leo. Plata amagada als enagos. Envelliment prematur.

27. Truà en el mal sentit. La costella d’en Tristany. Trinxat de col. Conservar l’equilibri gràcies a un estrany interès. Una cigonya que fa papada. No hi ha cap dubte, la tenim al pot.

28. Escola de samba a l’engròs. Tornar-ho a provar d’una manera molt literària. Fer amigues. Tractament de primera, però de segona. Temps personal i intransferible.

29. Inspecció tècnica de bicicletes. Obús amb autonomia pròpia. Tractar-lo de fluvial potser seria massa. La primera d’arribar a la cuina. Ho prova de dissimular, però és igual de rasposa.

30. Vella després d’un bon servei. Els que pateixen saudade hi tornen per Nadal. Religiós que ha fet escola. Picarol alegre com un picarol. Costats del polígon.

31. Centre comercial de Cardona. Perjudico en cos i ànima. Poetessa dues vegades lesbiana. La infecció el té de molt mal humor. Després de tres pics, en Perico, t’obrirà la porta. Aquest ens ha sortit eixerit.

32. Superioritat durant la carrera. Caram xiquetes, quina inflamació! Al final no és res més que un contenidor de molles. Aranyotes a la facultat de biologia.

VERTICALS

1. Pelegrins d’alta volada. Fer córrer la sang. La terra promesa. Folla d’una amarga metzina.

2. Ramader ornitològic establert a la Boqueria. Ensumar a l’Institut d’Estudis Catalans. En Lluís i la Nora ben abraçats de nit i de dia. Potets de llet a cullerades. Dos dits en senyal de victòria.

3. Per al Constitucional tenen tot un altre sentit. Debilitat de força major. Corrosius i amb regust de vinagreta. En condicions de sobreviure. Pastoret amb moltes ganes d’esmorzar.

4. Els règims més autoritaris. Llençols de vegetació. Punt flac de la cavalleria. Cridats a declarar per via judicial. Coincidències entre Cisjordània i Cerdanyola.

5. Els aguilots no la tenen. Embolicat fins a la medul·la. Va néixer, viu i morirà a la seva caseta de fusta. Vito Corleone en família (2 p.). Jo no, un ferret molt més atractiu.

6. Una moneda amb la cara de George Washington. La seva feina potser té massa interès. Sense alts ni baixos pel que fa a la seva calentor. Allunyament de la dolça Catalunya. Rematen una musaranya.

7. Si agafés la grip, aquest pardalot, semblaria una granota. Va venir de l’Orient per repartir alguna cosa més que sushi. Tocats del bolet per culpa d’una ostra en mal estat. El vinet dels pastissos. Quilos i quilos d’aigua destil·lada. 15 segons de publicitat a la CBS.

8. El nom d’un musulmà carismàtic. Arbustos de valor afegit. Moble arraconat a les golfes. Seure damunt la pilota. Insígnia passada de moda. Gall lliure d’halitosi.

9. Una pesseta al cor del comptable. Sobreexposada a l’acció d’un foc de costellada. Trista i sola. Ensopir-se sobre ensopit.

10. Vermella després d’un atac de piromania. Partícules de carboni. Al voltant de la zona de penal. Més que suficient. Moure els fils de la venjança. Castell de sorra monumental.

11. Llarg en el mal sentit. Com un plat de carn d’olla el dia de Reis. Demanar si us plau per força. Tirar un munt de llibres. OVNI vingut d’Amèrica.

12. Si la poses darrere la Fina és l’últim que faràs. Passi-ho bé a l’estrella del dia, (3 p.). Defectuós a tall de ganivet. Ballada fora de la discoteca. Llenguatge en clau de barriada.

13. Caceres que requereixen accions diverses. Fer alguna cosa més que la migdiada. Fong al cos de l’Scarlett O’hara. Abundant als llibres de poemes. Fama al cel i a la terra. La Josefina no, la fina.

14. La mateixa ració de cogombrets que d’escopinyes. En Jaumet que viu a les golfes. Associació de metges ullerosos. Alçament a peu dret. Es manté al marge per naturalesa. La crème de la crème.

15. No hi ha cap dubte, algú ha trencat el gel. Fet una coca després de la nit de Sant Joan. Tal com ho sents, cruixent, fregideta i ensucrada. Més li hauria valgut sortir a volar a la llum de la lluna. Els dàlmates del cine.

16. Cosina germana d’en Taras Bulba. Banda sonora dels anys seixanta. Una manera com una altra de nedar. Més vell que les trifulgues del Vaticà. Amb una dotzena n’hi ha prou per anar empenyent un any.

17. Entre egiptòlegs es fan costat. Endreçar la furgoneta. Peix que ve de Grècia. Una llauna de discurs al gremi de tonyinaires. Donar un cop de timó a alta mar.

18. Va fer un grandíssim trio amb en Cèsar August. Princesa que va donar fil a Teseu. Vaivé d’aigua salada. Per complet a l’extrem d’una asímptota. Peça de fusta que toca de peus a terra.

19. Necessita un aval per poder-se fer a la mar. La cara més amable dels mal pagadors. En contra dels envasos no reutilitzables, (2 p.). Operació de neteja d’afers interns. Curs d’empresarials a ESADE.

20. La confraria de tots els bordegassos. En el nom d’una lleidatana al cim de l’Everest. Traficant que té la pell gruixuda. Si els deixes triar entre pizza i macarrons tindran un dilema. La part superior dels mapes.

21. Artificiera de festa major. Les reproduccions més avorrides. Pensar fatal a l’hora de les postres. Exportador de terra d’escudelles.

22. Peluix en forma de plantígrad. Decret municipal penjat a la urbanització. Acluca els ulls per entrar a l’altre barri. Visitat amb molt males intencions. Postes de sol d’allò més decadents. Toca la pera des de l’alcaldia.

23. La fi del cagaelàstics. A favor d’obrir tots els panys menys un, el de l’Audiència. Tenir corda per a estona. Amb molt de tacte. Enfarini les muntanyes al voltant del 25 de desembre. Si pot ser amb tomàquet, millor que millor.

24. Noi incapaç de compaginar una revista. El 26 de març tindrà el sant de cara. Nivell zero a l’Institut Cartogràfic. Ull de bou multicolor. Els camells que trafiquen i solen anar a parar.

25. Un cas com un cabàs. No té àvia. Botó de mostra. S’arrosseguen com els cucs. Tot indica que acabarà feta paté.

26. Se’n va a la francesa. Posar les galtes de porc davant de la coliflor. Un mal terrible. El barri més polsegós de Falset. Parlar en defensa pròpia. El forn d’en Gargamel.

27. Remenar la sopera a vegades pot ser una autèntica heroïcitat. Tot a punt per ser muntada. Problema que sempre s’evidencia a flor de pell. L’excepció que confirma la regla. La tinc a la punta de la llengua.

28. No segueix el recte camí ni quan vola. Esquilada de xais a l’avetosa. Al balneari estan girades. Agafat in fraganti. Tots contra tots darrere d’una pilota. Conjunt de papers al despatx dels setze jutges.

29. Posar una cosa dins l’altra, ja m’enteneu. Reposar a l’ombra. Ni abans ni després, tros de carallot. Addicte al pit i cuixa, pit i cuixa, pit i cuixa. Assentament d’homínids entre Bèlgica i Varsòvia.

30. Decadència d’un playboy. Les històries que s’explicaven els amants de Pasolini al Bocaccio. Recer visible entre dos focs. Estimada Teresa. Una partícula que sempre està en fals. Onze calamars a la romana.

31. Lluïments a una sola veu. Voler veure la Pepeta cada vegada més a prop. Bona minyona, remena l’ossam. A tocar del coll de la Marrana. Serpota faraònica.

32. Si et donen la taba és tot el que obtindràs. D’un dels cantons de la Xina comunista. A més a més dels extremistes. Homes i dones apallissats un primer d’octubre.

Solucions a La República de la setmana vinent

Solucions de la setmana anterior

HORITZONTALS: 1.Pedraforca. Lítica. Damasc. Limitat. 2. Irr. Ullcluca. Reimposar. Amarada. A. 3. Agost. Ioe. Expiar. Rl. Riera. Anisar. 4. N. Paera. Dèbils. Etílic. Serení. Cea. 5. Obac. Atxes. Tàtares. Teàcies. Adorn. 6. Se. Ahi. Astruc. Calamarsa. Ítaca. On. 7. Aerosol. Iòdica. Erol. Plegat. Doma. 8. Atxim. Rolls. Dites. Nieres. Nuvolós. 9. P. Edema. Litre. Alertada. Meteorit. 10. Apm. Narcís. Usureres. Urnes. Llavor. 11. Rèptil. Astorat. Gisela. Àngela. Ere. 12. C. Trastocada. Iaies. Arenals. Det. G. 13. átsE. Orso. Alella. Ofidis. Aviastra. 14. Ri. Nina. Sol. Volcànic. Xeviot. Biel. 15. Scan. Gravidesa. Ratadura. Rice. Pa. 16. Correbou. Usar. Ultra. Uganda. Arper. 17. Ori. Desfalc. Sòsia. Desa. Detallat. 18. Passis. Opiacis. Tibar. Llau. Viaris. 19. I. Pataplaf. Oòspora. Malalties. Tra. 20. Òpal. Dragees. Urgència. Psoriasi. C. 21. Ateneu. Ardentor. Cetaci. Ronyosos. 22. El. Susdit. Isa. Pagaré. Oliana. Daga. 23. Oleic. En sec. Profà. Estela. Itri. Ar. 24. Canalons. Sipais. Lar. Oníric. Ocàs. 25. Esr. Escultor. Viladamat. Draps. Nsa. 26. Sabatilla. Edetana. Olorar. Rentat. 27. Comare. Simulat. Caganera. Efusió. O. 28. I. Assolat. Cansat. Irat. Spain. Ànim. 29. Cort. Me. Edats. Didot. Excel·lent. Di. 30. Li. Ocateres. Afuar. Insult. Arestes. 31. Idoni. Anacondes. Esca. Feredat. Oam. 32. Cassalla. Assaltats. Brasada. Antre..

VERTICALS: 1. Pianos. Aparcar. Copio. Eocè. Cíclic. 2. Erg. Beat. Pe. Tisora. Pallass. Oidà. 3. Dropa. Exempts. Crispat. Enramar. Os. 4. R. Sacàrid. Trenar. Salesià. Bastons. 5. Aute. Homenia. Inèdit. Nuclears. Cia. 6. Fl. Rais. Malson. Besades. Osteoma. L. 7. Oliat. Orar. Tragos. Prudenci. Letal. 8. Rco. Xalo. Caos. Rúfola. Insulsa. Ena. 9. Cledes. Lliscosa. Apagats. Llitera. 10. Au. Estilista. Ovulífer. Estam. Deca. 11. Ceb. Rost. Odalisca. Edició. Ucasos. 12. Laxitud. Rural. Da. Coses. Prelat. Ns. 13. I. Placidesa. Eversió. Napa. Dansada. 14. Trist. Ci. Utilós. Ossut. Rivets. Fel. 15. Iea. Acatar. Allaus. Propòsit. Adust. 16. Cirera. Elegíac. Litògraf. Làctia. A. 17. Am. Telesèrie. Artaire. Galana. Dret. 18. Prisar. Ressonar. Banca. Adagio. Ss. 19. Doll. Montse. Fitada. Cerera. Àrtic. 20. As. Itàlia. Laica. Ermites. Mona. Nab. 21. Marcer. Eduard. Dus. Aaa. Toaletes. R. 22. Ari. Asprar. Eixugall. Coentor. Xufa. 23. S. Escalè. Nansera. Lapil·li. Rascles. 24. Carei. Esmena. Vàndals. Iarda. Petra. 25. Mareig. Esglai. Deutora. Irreal. Ed. 26. La. Estant. Esvorat. Irònica. Filada. 27. Iran. Atuell. Iti. Aveïnat. Prunera. 28. Maníac. Volada. Calisay. Roses. Neta. 29. Idi. Dadora. Esberla. Sòdic. Niats. N. 30. Tascó. Olivetti. Partisà. Anton. Tot. 31. A. Aeromotor. Repetir. Ogassa. Idear. 32. Tarannàs. Regalar. Sacsar. Atomisme.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor