Opinió

L’espanyol castrat

La uniformització, clau de l’orgull espanyol, ara l’apliquen al Japó, on fan síndries quadrades

Alguns catalans es pregunten on s’amaguen les veus que fora de Catalunya discrepen públicament del model d’estat espanyol. Aquesta bona gent es fa creus del silenci homogeni que sembla que ha conquerit i paralitzat els cervells de la gran majoria d’espanyols. L’explicació és ben senzilla, i només cal revisar la història, tossuda, per arribar a la conclusió que la gran majoria d’espanyols s’han acabat creient l’invent; una falsa realitat que els ha castrat fins al punt que desconeixen la seva pròpia identitat personal, perquè d’altra manera no s’entendria, per exemple, que un aragonès o un andalús es defineixi espanyol amb orgull patri i renegui així de la seva nació i de la riquesa de la seva pròpia història triant un estat sense nació abans que la seva nació sense estat.

Castella, l’artífex de l’invent, va saber aplicar el consell del comte-duc d’Olivares al rei Felip IV. El conegut Gran Memorial. La uniformització. “S’ha acabat ser rei de Portugal, Aragó, València o comte de Barcelona. Vos sereu rei d’Espanya i punt final.” La uniformització, la clau de l’orgull espanyol de la Legión i la cabra, que va aconseguir passar de l’imperi castellà a l’estat frustrat, arrossegant la motxilla de l’absolutisme reconvertit en dictadures i democràcies de vol gallinaci.

I els súbdits van iniciar el camí del despullament de la seva identitat amb un rentat de cervell que els va convertir en clònics, acceptant la submissió a la nació castellana encara que enyoressin aquell seu imperi extingit.

Al Japó ho han aconseguit amb les síndries. Una de les preocupacions dels japonesos era que les formes desiguals de les síndries dificultaven el transport i l’emmagatzemat en grans quantitats, així com també que els consumidors les poguessin guardar a la nevera. La solució va arribar de la mà de la paraula clau que va entronitzar Olivares: uniformització. I ara al Japó cultiven síndries quadrades. El tractament per aconseguir-ho és senzill. Posen la fruita dins d’una capsa quadrada quan encara és petita. Així, quan creix, aquesta agafa la forma del recipient. Ara les síndries són quadrades, uniformes, idèntiques i es poden apilar sense cap dificultat.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor