Opinió

Punts de vista

Empatx de mentides

La quantitat de mentides que aguantem està per sobre de les nostres possibilitats

Recordo que fa quasi vint anys, la policia britànica va detenir un ciutadà que portava una pancarta en què es podia llegir: “En una època universal d’engany, dir la veritat és un acte revolucionari.” La coneguda frase és de George Orwell, i a aquell senyor li va costar un arrest. Les armes que portava l’atrevit activista eren uns exemplars de premsa i aquella pancarta.

Serveixi com a mostra evident allò que l’autor d’obres imprescindibles com 1984 ens advertia i que avui és innegable: estem asfixiats enmig de tantes mentides. Vivim en la dictadura constant de la bola. I guanya qui la diu més grossa. Com et passi pel cap dir una veritat, prepara’t per ser el més odiat.

No defenso la veritat com a qüestió ètica (que també), sinó sobretot com a eina pràctica. Viure entre mentides és realment complicat, tediós i incòmode. Sempre que es tinguin principis, és clar. Perquè si te’n falten, res t’incomoda.

Aquests dies hem vist com han amagat les veritats sobre els jutges que Nogueras va deixar anar des de la tribuna. És evident que dir la veritat avui genera reaccions violentes. És tan vergonyós comprovar com cou la veritat que de vegades una ja no sap què fer ni què dir davant l’evidència.

El tema de la justícia a Espanya és escandalós, però també ho ha estat la guerra d’Ucraïna, la pandèmia i, especialment, les inoculacions tan nocives que alguns encara s’entesten a defensar. N’hi ha prou de córrer un vel, d’utilitzar els altaveus corresponents, de posar-hi una bona dosi de publicitat... La propaganda fa la resta.

No obstant això, tanta mentida hauria de generar una reacció per part de la ciutadania. Un vòmit col·lectiu provocat per l’empatx, perquè estem arribant a un nivell en què la quantitat de mentides que aguantem està per sobre de les nostres possibilitats. I caldria començar a prendre mesures, especialment contra aquells que fan de la mentida la seva manera de viure: penseu, estimats lectors, i us adonareu de quants n’hi ha que viuen d’això. I el més greu de tot aquest sistema no és que hi hagi mentiders, sinó que s’ataqui sistemàticament els qui s’atreveixen a explicar la veritat. Vosaltres trieu.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor