El dossier

LOURDES JACAS

CAP FP ADMINISTRACIÓ I GESTIÓ INSTITUT MONTILIVI (GIRONA)

“Hem pogut mantenir el 90% d’estades en pràctiques”

Amb el primer confinament, com van anar les classes a distància?
Vam haver d’improvisar i aprendre moltes eines digitals noves, però va ser tot un descobriment. L’alumnat aprèn molt de pressa tot el que fa referència a eines digitals. Crec que en general ens n’hem sortit prou bé. En aquesta primera etapa, la principal tasca va ser l’adaptació ràpida de continguts per poder-los impartir en línia. El que va ser més difícil va ser fer els exàmens en línia. Tot i que puguis fer enunciats amb preguntes aleatòries, amb temps limitat, amb exàmens personalitzats i compartint amb el professorat la seva pantalla per veure si tenen altres pestanyes obertes, els alumnes saben moltes estratègies. Tenen oberts altres dispositius amb els apunts o bé el fan col·lectivament a través de grups.
Haver estat uns mesos així, com afectarà els alumnes? Hi ha qui parla de generació perduda.
Parlar de generació perduda és molt exagerat, però sí que notem que continguts que calia tenir consolidats del curs anterior no estan prou assolits i que cal tornar a començar o repassar.
Hi havia por que els centres d’ensenyament fossin aspersors de covid i sembla que no ha estat així.
Esperàvem més casos, però, amb un centre de 76 grups d’alumnes n’hem tingut 21 de confinats en el primer trimestre de curs. Això representa una mitjana de 1,5 grups confinats cada setmana.
Han baixat molt les estades en pràctiques a empreses?
Tot i que les empreses col·laboradores han fet un esforç per continuar acollint alumnes, no totes han pogut mantenir el seu compromís. Els principals motius han estat els següents: primer, empreses que han reduït el volum de feina o que es troben en ERTO. En aquest cas, la incertesa sobre com evolucionarà el volum de feina ha fet que fossin reticents a acollir alumnat. També consideren poc ètic tenir personal en ERTO i substituir-lo acollint-ne de nou. Segon, empreses que fan teletreball, ja que el fet que la major part de la plantilla treballi des de casa impossibilita fer la formació i l’avaluació de l’alumnat d’una manera presencial. I per acabar, empreses que no disposen de prou espai o de mitjans per garantir les distàncies mínimes de seguretat. Malgrat tot, i després de l’esforç en la recerca de noves empreses, calculem que un 90-95% dels alumnes hauran pogut fer una estada en pràctiques aquest curs. Amb aquest resultat haurem pogut mantenir el nivell del curs 2019/20.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.