El dossier

La injecció a les empreses dels fons de recuperació Next Generation no s’escapa de la parsimònia

Les empreses espanyoles només han rebut del govern estatal el 2% dels fons adjudicats en les convocatòries d’ajuts contra la pandèmia, mentre que el govern català n’ha repartit el 21%, més a prop del 30% francès

El primer informe de seguiment dels fons Next Generation de la patronal CEOE, presentat a principis de mes, assenyala que el 2021 el govern espanyol va publicar unes quatre-centes convocatòries per un import total de 9.300 milions d’euros, dels quals gairebé 5.000 ja estaven compromesos per al sector privat. No obstant això, les empreses només han rebut 104 milions, el 2% de la inversió, un nivell mínim en comparació amb els 29.000 milions (un 30% del compromès) desemborsats a França. La CEOE considera “urgent” accelerar l’execució dels fons europeus per “assegurar la seva arribada a l’economia real i maximitzar l’impacte de la recuperació”.

La patronal espanyola també mostra la seva sorpresa per com s’ha fet el repartiment dels fons entre el govern central i les comunitats autònomes. Dels 9.300 milions licitats, uns 1.000 han estat atorgats a les comunitats, un 14% del total, quan la tendència era que l’Estat executava el 30% del pressupost ordinari; les comunitats, el 63%, i els ajuntaments, el 7% restant.

Paral·lelament, la patronal qüestiona els terminis de presentació d’alguns projectes, que oscil·len de mitjana al voltant de les tres o quatre setmanes –tot i que hi ha hagut casos inferiors fins i tot a deu dies–, i demana que s’ampliïn per facilitar l’accés a les subvencions a pimes i autònoms.

La Generalitat ha adjudicat ara com ara el 21% dels fons europeus Next Generation que han arribat a Catalunya i reconeix que ha d’accelerar el ritme, però recorda que el 85% dels ingressos van arribar al desembre. Dels 1.491 milions d’euros rebuts l’any passat, s’han dut a terme un total d’onze convocatòries, i se n’han executat uns 311 milions, segons fonts del Departament d’Economia, que confia rebre aquest any 2.742 milions addicionals dels fons europeus: els 2.142,4 milions d’euros ja recollits als pressupostos de la Generalitat per a aquest any i 600 milions més provinents de conferències sectorials que el govern estima que rebrà al llarg del 2022.

A banda de les convocatòries que ha gestionat la Generalitat, el govern espanyol ha transferit directament 203,7 milions a diverses entitats, com el Sincrotó Alba (7,5 milions), el Barcelona Supercomputing Center (18,7 milions) i el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya.

En una compareixença al Parlament per donar compte dels fons, la secretària d’Afers Econòmics i Fons Europeus, Matilde Villarroya, va lamentar que els fons assignats no són suficients per cobrir els plans dissenyats pel govern i es va queixar del baix nivell de maniobra de la Generalitat, afirmant que es poden arribar a perdre ajudes perquè algunes de les propostes del govern estatal “xoquen” amb programes del català.

Tots aquests recursos s’emmarquen en el paquet de 750.000 milions d’euros dels Fons Next Generation que la UE ha posat a disposició dels estats membres per fer front als efectes de la pandèmia, dels quals l’Estat espanyol opta a 140.000 milions (69.528 milions en transferències).

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor