“Per què no s’aprofita la feina de les farmàcies?”
Quatre dades. Les farmàcies catalanes han fet prop de mig milió de tests d’antígens des de l’inici del segon trimestre en l’entorn escolar; 34.593 han donat positiu. Entre la població general, des del juliol, les farmàcies han fet més de 821.492 tests d’antígens supervisats i han detectat més de 61.454 positius. A més, només des del 3 de gener han notificat 311.304 positius a Salut detectats per la ciutadania a través d’autotests. Molta, molta feina, tot i que encaixa perfectament amb allò que han demanat des de l’inici de la pandèmia: col·laborar. Diu Laura Gomà, vocal del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona: “Els farmacèutics ens hem ofert a col·laborar des del primer dia, i moltes vegades, i semblava que no fèiem falta. I no era cert.” Fins ara no se’ls ha reconegut un paper actiu com a agents de salut, tot i que sí que l’han fet. I sempre. Només cal fer memòria dels primers mesos de la pandèmia: repartiment de medicaments, informació a dojo, control de la recepta electrònica... El taulell de la farmàcia ha estat sovint l’únic accés a un consell de salut. “Els primers mesos vam estar molt exposats.”
El que és greu, diu Gomà, és “no aprofitar més la capacitat i la capil·laritat de les oficines de farmàcia”. “A banda de la feinada que s’ha generat al voltant dels tests d’antígens, a les farmàcies es fan moltes altres coses, com els controls de tensió arterial. Els primers mesos, amb els CAP tancats, els nostres usuaris no estaven controlats. Hem mirat, i mirem, la glucèmia, el colesterol... Per què no s’aprofita la feina de les farmàcies?” La queixa del col·lectiu es fa present.
S’han fet un fart d’instal·lar l’aplicació de La Meva Salut als mòbils dels seus clients, han descarregat certificats covid... “Som agents sanitaris de primera línia. Portem a l’ADN el gen cuidador.”