El dossier

8. (MÉS) PENDENTS DEL MÒBIL

L’augment dels fenòmens meteorològics extrems i les catàstrofes naturals ens farà estar més atents als avisos massius que ens arribin a través dels telèfons

“El canvi climàtic no ha d’arribar, ja el tenim aquí i ja n’estem detectant els efectes en el nostre dia a dia. En l’àmbit de la Protecció Civil, veiem que fenòmens que abans tenien unes característiques ara en tenen unes altres. Les pluges són més severes, més torrencials i sobtades, i això fa que també hi hagi una dificultat de previsió”, explica Mercè Salvat, director general de Protecció Civil.

Al fet que els fenòmens siguin greus i sobtats també s’hi afegeix que poden estar molt localitzats, i això encara pot generar més conseqüències greus a causa dels problemes per preveure’ls. Aquesta focalització ja s’ha vist recentment en episodis com els aiguats del Maresme de mitjans de setembre o la terrible pedregada de la Bisbal a finals d’agost.

“És bàsic que la gent entengui que a partir d’ara hi haurà aquests tipus de fenòmens locals i que, per tant, caldrà actuar amb rapidesa i prendre consciència dels perills que es poden produir, tant per a la seguretat de les persones com per a l’activitat econòmica. La consciència del risc és bàsica”, insisteix Salvat. Segons la responsable de Protecció Civil, en el cas dels incendis s’ha avançat força en la conscienciació, però el tema de l’aigua encara és una assignatura pendent. “Hem de continuar recordant que si hi ha inundacions no podem saber segur quina fondària ni quina força té l’aigua, per tant, encara que la gent consideri que no hi ha perill perquè ha passat tota la vida pel mateix camí, serà millor buscar una ruta alternativa”, afegeix. I evidentment, a les zones inundables s’ha d’anar sempre, sempre, amb compte. “Pots voler passar per una riera perquè en aquell moment ni tan sols plou, però amb aquests fenòmens tan sobtats l’aigua pot baixar de cop perquè està plovent més amunt”, insisteix Salvat.

En el cas d’aiguats, que es calcula que en la pròxima dècada poden arribar a causar 85 milions d’euros en pèrdues materials cada any, cal que tothom sigui conscient de les actuacions bàsiques d’autoprotecció: no passar amb el cotxe per guals ni travessar rieres i rierols, no voler retirar el vehicle del soterrani quan ja ha començat a ploure, per evitar el risc de quedar-hi atrapats, i en el cas que s’estigui dins del cotxe i que aquest comenci a surar, sortir-ne immediatament. També cal protegir-se de ventades (eliminant elements que puguin caure), pedregades (buscant refugi) i tempestes elèctriques (els habitatges i els vehicles han d’estar tancats per evitar corrents d’aire i s’han de defugir els llocs amb aigua, elements metàl·lics o arbres).

Per preveure inundacions tan aviat com sigui possible, Protecció Civil, el Servei de Meteorologia, l’Agència Catalana de l’Aigua i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre es coordinen per poder alertar els municipis afectats i la ciutadania, també a través de les xarxes socials.

Precisament per poder arribar a tanta gent com sigui possible, està en procés de prova un sistema d’avisos massius al mòbil, que si tot va bé es podrà posar en pràctica en un simulacre de confinament real a Tarragona per un accident químic. “Hi ha una directiva europea que demana als països membres que posin en marxa aquest tipus de sistema. Amb el que està en fase de proves, nosaltres, com a Protecció Civil, podrem avisar el ciutadà”, indica Salvat. Els avisos massius utilitzaran la geolocalització per enviar alertes als mòbils que estiguin a les zones on hi hagi una situació d’emergència activa, ja siguin tempestes, aiguats, nevades, pedregades, incendis, fuites tòxiques o qualsevol altra possible catàstrofe.

Aquestes alertes en forma de fressa estrident funcionaran independent de la companyia telefònica,encara que el mòbil estigui en silenci . I no s’aturaran fins que l’usuari confirmi que l’ha vist. “Creiem que serà una eina molt important, que afegirà una capa més de seguretat a totes les que tenim, que continuaran funcionant”, conclou Salvat.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor