Serà notícia

El sector New Space multiplicarà per quatre la seva facturació

L’ecosistema New Space a Catalunya configura un sector emergent, innovador i amb un gran potencial de transformació tecnològica sobre altres sectors, que preveu multiplicar per quatre la seva facturació i ocupació d’aquí al 2025. Així es desprèn de l’estudi ‘Ecosistema del sector New Space a Catalunya. Radiografia i variables socioeconòmiques’, un informe elaborat pel Gabinet d’Estudis Econòmics de la Cambra de Comerç de Barcelona amb el suport del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori i la col·laboració de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya i les fundacions i2CAT i KIMbcn que ha servit per identificar un total de 93 entitats que formen part de l’ecosistema espacial de Catalunya.

L’estudi s’ha presentat en el marc del llançament de la nova Comunitat New Space de la Digital Catalonia Alliance (DCA), una iniciativa promoguda per Polítiques Digitals i i2CAT que busca impulsar i dinamitzar els sectors digitals emergents. Durant la jornada, que ha comptat amb la col·laboració de la Cambra de Comerç de Barcelona, s’ha compartit la missió i la visió d’aquesta iniciativa, així com el catàleg de serveis i el calendari d’activitats previstes per al 2022. De les 93 entitats que, segons l’enquesta en què s’ha basat l’estudi, formen part de l’ecosistema espacial de Catalunya, 48 són empreses, 17 són start-ups o incubadores, 16 són centres tecnològics, de recerca o universitats, 6 es descriuen com associacions o fundacions i la resta com a professionals.

Segons les entitats enquestades, els sectors que tenen un major potencial transformador gràcies a l’ús de tecnologies relacionades amb el New Space són les telecomunicacions i l’audiovisual, seguit de l’agricultura, les Smart Cities, i la seguretat-emergències. L’enquesta identifica que els principals factors que poden limitar el creixement del New Space són: el desconeixement de les oportunitats i beneficis a mitjà termini (assenyalat pel 17% dels enquestats), l’elevada inversió econòmica necessària (14%), la poca col·laboració publicoprivada (14%), i la dificultat per accedir al finançament (13%). El conjunt d’entitats del sector Espai recollit en l’enquesta ocupava un total de 7.571 treballadors l’any 2020. D’aquests, 379 (un 5% del conjunt del sector) realitzen tasques estrictament vinculades al NewSpace. La previsió és que l’ocupació augmenti fins als 1.755 treballadors l’any 2025 (un +369%). El sector Espai és un sector generador d’ocupació d’elevat valor afegit i intensiu en coneixement, com demostra que el 75% dels ocupats tinguin un títol universitari, percentatge molt superior al 48% del conjunt de l’economia catalana. La facturació total del sector espacial, segons les respostes obtingudes, és de 807 M€ el 2020, i ha crescut un 5,4% respecte al 2019, malgrat la pandèmia. D’aquesta xifra, la facturació provinent del New Space és de 143 M€ el 2020 (un 17,8% del conjunt del sector Espai), amb un augment del 78% respecte al 2018. Les perspectives del sector són molt positives, atès que les empreses enquestades preveuen que la facturació vinculada al New Space creixi de 143 M€ el 2020 a 539 M€ el 2025, fet que suposa un increment del 276%.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor