Serà notícia

El procés participatiu de la llei trans* s’inicia la setmana vinent

La llei trans* catalana es construirà de manera compartida amb la ciutadania i, especialment, amb les persones trans* i les entitats que defensen els seus drets. A partir de la setmana vinent i durant un mes, s’obrirà la consulta pública prèvia mitjançant el portal Participa Gencat, on tothom podrà fer arribar les seves propostes. També es realitzaran trobades i reunions amb persones trans* i amb entitats i agents que defensen els seus drets, per tal de recollir les seves demandes i corregir les mancances de reconeixement, de representació i d’injustícia distributiva que pateixen. L’objectiu és poder recollir totes les propostes i necessitats per elaborar una llei que faci efectius els drets de les persones trans* en totes les esferes públiques i privades de la societat, alhora que permeti erradicar qualsevol forma de discriminació per raó d’identitat o expressió de gènere. De manera transversal a tot el procés d’elaboració de la llei integral de reconeixement del dret a la identitat i a l’expressió de gènere, es constituirà un grup de treball format per entitats i persones trans*, que farà seguiment de la construcció de la normativa i aportarà propostes i observacions durant el transcurs de la seva ideació.

Catalunya ja compta amb una legislació transinclusiva, recollida en lleis com la 11/2014 de drets de les persones LGBTI i per erradicar la LGBTIfòbia, i la Llei 19/2020 per a la Igualtat de Tracte i la No Discriminació, així com l’actual l’actual Pla Interdepartamental LGBTI 2019-2022. Aquestes normatives han permès desenvolupar ja polítiques transinclusives que han suposat una ampliació de drets. Per exemple, a Catalunya és possible obtenir la targeta sanitària amb el nom sentit sense necessitat de cap tràmit mèdic, i aquest any 2021 s’han gestionat 429 peticions. Així mateix, les dades mostren la necessitat de comptar amb una llei exclusivament trans*. El 21% de les denúncies comunicades a la Direcció General d’Igualtat entre el 2015 i el 2019 van ser de transfòbia, el segon tipus de discriminació més registrada per part del col·lectiu LGBTI+. També els resultats de la macro-enquesta realitzada el 2020 a persones del col·lectiu LGBTI+ per l’Agència pels Drets Fonamentals de la Unió Europea (FRA), mostren la vulneració freqüent dels seus drets fonamentals i la importància de desenvolupar marcs normatius específics per protegir i promoure els drets de les persones trans*. En aquest context, des d’Igualtat i Feminismes es posa en marxa la llei trans* catalana que garantirà els drets de les persones trans* en tots els àmbits de la societat i a totes les edats, garantint també els drets d’infants i adolescents trans* i avançant cap a la plena despatologització i emancipació de les persones trans*. Amb la iniciativa legislativa es dona compliment a la Llei 19/2020, que insta el govern a aprovar un avantprojecte de llei específic per a les persones trans*, una mesura també inclosa en el Pla de Govern 2021-2024.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor