Música

El ‘Cant de la Sibil·la’

La nit de Nadal, el Cor de Cambra Francesc Valls interpretarà, per desè any consecutiu, el Cant de la Sibil·la’ a la catedral de Barcelona. Enguany també aposten per la nova creació, amb un encàrrec a Josep Soler

La nit de Nadal serà especial per al Cor de Cambra Francesc Valls, que representarà, per desena vegada consecutiva, el Cant de la Sibil·la a la catedral de Barcelona. Coincidirà amb el quinzè aniversari del cor, i ho celebrarà amb dues estrenes que iniciaran i finalitzaran el tradicional concert del dia 24. Enguany, la formació ha encarregat la revisió d’una part del cant al compositor Josep Soler, i hi afegirà una nova estrena, a càrrec de Mariona Vila, la primera compositora que hi participarà posant música al Liber generationis, la genealogia de Crist que acompanya l’entrada del cant de la Sibil·la.

“He bastit una obra que s’adaptés al receptor, sense perdre la meva identitat, amb el perfum litúrgic i el misticisme que no em queden gens llunyans com a membre de cors d’aquest caire.” Vila explica que, per concebre l’obra, “s’ha de tenir una idea artística clara, però que alhora sigui vaga, com deia Picasso”, perquè et porta per camins inconeguts i estimulants.

Sobre l’obra de Soler, Pere Lluís Biosca, director del cor des de l’any 2015, comenta que aquesta última resposta de la Sibil·la és “molt austera i espiritual i introdueix l’orgue a quatre veus”. “És una pàgina sense tessitures extremes, ja que la Sibil·la té un cant pla i es busca la puresa de la música, sons neutres sense gaire color, a diferència de l’obra de Vila que, fins i tot, té influències del jazz.” Els compositors que ja han rebut l’encàrrec de revisar part del Cant de la Sibil·la són Jordi Cervelló, Josep Vila, Vic Nees, Narcís Bonet, Xavier Pagès-Corella, Johan Dujick, Bernat Vivancos i Joan Magrané.

Origen

Els primers manuscrits del Cant de la Sibil·la es conserven a Llemotges i daten dels segles IX i X, i no és d’estranyar que apareguin en aquella època, a causa de l’extrema sensibilitat als auguris de la fi del món que comportava el canvi de mil·lenni. El Cant de la Sibil·la és, juntament amb el Misteri d’Elx, l’únic drama sacre medieval que ha arribat fins als nostres dies, i la Sibil·la és l’únic personatge de l’antiguitat pagana que va sobreviure a l’adveniment del cristianisme. L’any 2010, la UNESCO el va declarar Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat i, des d’aleshores, la representació s’ha recuperat a moltes esglésies de Catalunya, el País Valencià, les Illes i l’Alguer.

Constància

Des de fa quinze anys, el Cor de Cambra Francesc Valls participa en totes les misses dels diumenges a la catedral de Barcelona, en les quals ofereix motets relacionats amb els textos propis de cada dia litúrgic i posa música a les parts de l’ordinari de la missa. Interpreta, sobretot, motets de Palestrina i Victòria relacionats amb l’Evangeli del dia corresponent. Cal recordar que Francesc Valls (1671-1747) va ser el mestre de la capella de Barcelona durant la primera meitat del segle XVIII i un dels màxims exponents de la música barroca peninsular, tot i que molta de la seva obra resta inèdita. Està considerat un compositor clau en la música catalana de l’època.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor