Opinió

A fons

Es busca talent tecnològic

L’atur en el sector de les TIC està en un 3%, quan el país es troba en l’11,1%
El sector de les TIC dona feina a 106.400 persones, similar al sector químic i més que el de l’automoció

La transformació de l’economia és una realitat. I a Catalunya no passa per alt. El sector de les tecnologies de la informació (TIC), que dona feina a 106.400 persones a Catalunya, ja iguala el nombre d’ocupats en el de la química i ha superat en ocupació directa en sectors líders, com ara el de l’automoció. Són dades reveladores presentades en el darrer Baròmetre del Sector Tecnològic, elaborat recentment pel Centre Tecnològic de Catalunya (CTecno), que destaca que aquest camp ja dona feina al 3,1% de la població ocupada a casa nostra. És cert que Catalunya no vol quedar-se enrere en àmbits clau per al progrés, però també és evident que aquí s’obre un interrogant: atesa la demanda, hi haurà prou professionals per cobrir els llocs de treball en el sector TIC?

L’àmbit TIC està format per les indústries manufactureres i de serveis, de què l’activitat principal està vinculada al desenvolupament, la producció, la comercialització i l’ús intensiu de les tecnologies de la informació i de la comunicació. Per això, professionals amb estudis elevats d’informàtica, internet i telecomunicacions tindran assegurat el lloc de treball, els pròxims anys. La demanda de professionals amb el perfil de les TIC va créixer a Barcelona el darrer any, mentre que els perfils disponibles només ho van fer un 7,6%. Segons CTecno, la manca de persones preparades per treballar en aquest camp és el principal obstacle perquè les empreses no puguin seguir creixent.

Des de la Generalitat es diu que en el sector no hi ha pràcticament atur, només un 3%, quan la mitjana és de l’11,1%. El Baròmetre detecta que el principal motiu per què el sector perd personal és per culpa del salari, que és poc competitiu comparat amb el d’altres països. A més, les condicions laborals també són pitjors aquí que més enllà dels Pirineus. A tall d’exemple, un enginyer de programari cobra a l’Estat uns 40.000 euros, quan a la majoria de països europeus la xifra arriba als 60.000. Però el cas més paradigmàtic és el dels EUA, on un professional pot superar els 110.000 euros anuals.

Si seguim analitzant les dades del CTecno, s’observa que Catalunya tenia, el darrer exercici, 15.757 empreses de tecnologia de la informació, un 4,5% més que el 2017, i que facturaven 16.667 milions, amb creixements entorn del 14% en 24 mesos. Llavors, el 72% va elevar les seves vendes i enguany, ja són el 77% les que preveuen augmentar la facturació.

A més del creixement de nombre d’empreses, d’empleats i de facturació, en el sector també es veu que tampoc passa res si la ubicació d’aquestes firmes van més enllà de la capital catalana. Una empresa TIC, al final, necessita una bona connexió de fibra òptica, accés de personal qualificat i una bona comunicació internacional a través de l’aeroport. L’àrea de Barcelona concentra encara el 86% de les seus de les empreses del sector.

Per resoldre la qüestió de la demanda de perfil per a les empreses TIC, és evident que cal fer un esforç per millorar el seu sou respecte al d’altres països comunitaris. Si no, s’entrarà en un doble risc. D’una banda, els bons professionals marxaran a treballar fora i de l’altra, els qui s’han format en els centres universitaris o tenen experiència laboral en indrets com ara els EUA, el Regne Unit o Alemanya no tornaran. Cal posar en marxa programes per recuperar el talent.

Un altre element que fa preveure que el sector tecnològic vagi a més és la proliferació de noves empreses tecnològiques emergents. Bé siguin creades aquí o perquè els emprenedors i inversors d’aquestes firmes emergents internacionals trien Barcelona per ubicar-s’hi. Cal dir que la capital catalana ja és la tercera ciutat europea preferida per desenvolupar aquestes companyies. A tall d’exemple, Badi, la plataforma líder per trobar el company de pis ideal per edat i afinitats, acaba d’anunciar una ronda de finançament de 8,2 milions d’euros. Psious, la primera plataforma de realitat virtual per a professionals de la salut mental, especialitzada en el tractament de trastorns d’ansietat, ha anunciat el tancament d’un finançament per valor de 8 milions d’euros i, el més espectacular, l’empresa emergent Travelperk, una agència de viatges corporativa amb seu a Barcelona, ha aconseguit que un grup d’inversors hi injectin 92 milions d’euros per seguir creixent.

Totes aquestes inversions ja estan participant a fer més gran l’increment de la demanda de perfils laborals catalans altament tecnològics. Catalunya, doncs, ha de seguir en la dinàmica de la millora i el creixement del sector tecnològic.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor