El dossier

Núria Balada

Presidenta de l'Institut Català de les Dones

“Els drets de les dones no són una eina política”

Pocs dies abans de commemorar un altre 8 de març que es pretén tan multitudinari i reivindicatiu al carrer com el del 2018, fem balanç amb la presidenta de l’Institut Català de les Dones de les darreres accions per garantir la igualtat de gènere que s’han fet a Catalunya i d’aquelles que encara estan pendents

49,6%
TAXA D’OCUPACIÓ
A Catalunya, l’any 2018 hi havia més d’un milió i mig de dones ocupades, 200.000 menys que homes. La taxa d’ocupació, un 49,6%, deu punts menys que la dels homes.
9.958 euros
SALARI BRUT ANUAL
El salari brut anual amb més diferència entre homes i dones és el del tram d’edat de més de 55 anys, amb una diferència de 9.958,55 euros.
27,3%
PRESÈNCIA ALS MITJANS
En els tres primers trimestres del 2017, el temps de paraula de les dones als mitjans informatius de televisió i ràdio va suposar el 27,3% del total de les intervencions fetes. En la premsa escrita, la mitjana va ser del 23% i en la digital, del 34%.
4
HORES AL DIA
El temps mitjà destinat a la llar i a la família en el cas de les dones és de 4 hores i en el dels homes, de 2. El temps mitjà que les dones destinen al treball remunerat és de 2 hores i un minut, i el dels homes, de 3 hores i 3 minuts diaris.
8,6%
TITULACIONS CIÈNCIES
Enginyeria i arquitectura són les titulacions menys assolides per les dones, amb una mitjana del 8,6%, en els darrers sis cursos. Més de la meitat dels títols universitaris de dones han estat en ciències socials i jurídiques.
4,2%
GRADUADES EN FP
Només un 4,2% de noies trien temàtiques d’informàtica i comunicacions en l’FP.
32
MILIONS D’INVERSIÓ
El govern destina aquesta partida, prevista en el pressupost del 2019, a realitzar prop d’un centenar d’actuacions per erradicar totes les fórmules de violència masclista.
8
PLANS ESTRATÈGICS
L’Institut Català de les Dones ha elaborat en els seus trenta anys de vida fins a vuit plans estratègics per avançar en la igualtat de gènere i en contra de la discriminació i la violència masclista.
109
ASSASSINADES
Una jove de 17 anys de Reus morta al gener ha estat la primera víctima de violència masclista d’aquest any a Catalunya. Des del 2008, primer any en què el Departament d’Interior va publicar estadístiques, les dones mortes a mans de les seves parelles o familiars puja a 109.
4.481
PERSONES
El nombre de persones que des de l’abril passat ha utilitzat el Servei d’Acompanyament a Judici, una eina per donar suport a les víctimes de violència masclista que va posar en marxa el Departament de Justícia.
18,8%
D’AUGMENT
Les agressions sexuals amb penetració o violacions van augmentar un 18,8% l’any passat, seguida dels delictes contra la llibertat i indemnitat sexual, amb més d’un 17%.
790.000
USUÀRIES DE TWITTER
La sentència de la manada va veure néixer l’etiqueta #Cuéntalo a Twitter per donar a conèixer els casos de dones anònimes víctimes de violacions, agressions i abusos. D’aquestes, 40.000 escrivien en primera persona, mentre que 11.000 ho feien en boca d’una altra víctima.
97%
DE LES DONES
El 97% de les enquestades per l’Observatori Noctámbul@s ha patit algun tipus de violència sexual en contextos d’oci nocturn. En concret, el 81,4% ha patit tocaments no consentits i el 44,7% ha estat víctima d’acorralaments. L’enquesta forma part d’un projecte de la Fundació Salut i Comunitat finançat pel Plan Nacional sobre Drogas del Ministeri de Sanitat.
PAS ENRERE
“És inadmissible que lleis aprovades per un ampli consens, com la de l’avortament, tornin a ser atacades avui per l’interès concret de partits com Vox i el PP” REALITAT “El biaix entre les feines més feminitzades existeix, són les més mal pagades i les més precàries”
DIFERÈNCIA
“Hem de trencar amb els estereotips de gènere i entendre que la visió masculina i la visió femenina del món són diferents. I no passa res!”INJUSTÍCIA “Encara hi ha una justícia que no dona resposta als drets bàsics de les dones”
XARXES SOCIALS
“Com a instrument de comunicació no són un problema per si mateixes. És l’ús esbiaixat que se’n fa el que més preocupa”
VIOLÈNCIA
“Qualsevol dona pot ser víctima en un moment determinat de la seva vida”
Ha passat un any. Què s’ha recollit de les demandes del 8-M?
Comparteixo amb diverses entitats feministes amb les quals ens reunim periòdicament que sí que hi ha hagut un revulsiu en aquests dotze mesos. Com a mínim de conscienciació social. Ja ningú qüestiona les polítiques de gènere que durant molts i molts anys ha anat fent el feminisme i que han arribat a tots els àmbits. Hi ha un impacte directe i real en una ciutadania que respon majoritàriament, per exemple, condemnant cada cas de feminicidi.
Però es tornen a sentir veus, algunes de líders polítics, que posen en dubte aquest camí fet i critiquen obertament el feminisme. A què respon?
Quan un tema, com el feminisme, es posa en l’agenda política d’un país sempre hi ha extrems que l’aprofiten com a arma. I els drets de les dones no són una eina política que ningú ha de qüestionar i molt menys negar. Les polítiques feministes són bones per a tothom, no només per a les dones. És inadmissible que lleis aprovades per un ampli consens, com la de l’avortament, tornin a ser atacades per l’interès concret de partits com Vox i el PP.
I quan aquest ús populista el fan seu les dones, fa més mal?
Tant se val. El que cal és tenir dones i homes polítics amb visió de gènere. La paritat s’ha d’exigir també en tots els espais de poder, i crec que un dels passos importants que s’ha fet en el darrer any és impulsar un pla director de formació en polítiques d’equitat de gènere, perquè és imprescindible que tots els càrrecs del nostre govern tinguin formació reglada i acadèmica en aquest àmbit. No hi ha més: formació, formació i formació.
Consciència feminista, molta. Aplicació a la vida real, no tanta?
La direcció la tenim clara i ens hem dotat d’un corpus normatiu important i clar, però és cert que els resultats de vegades són més tebis del que voldríem o, fins i tot, no s’acaben d’aplicar. Veiem que moltes institucions volen tirar endavant polítiques de gènere, però no saben com fer-ho. Nosaltres ho resumim en el fet que cal que totes les polítiques públiques es posin les ulleres liles. El gènere no és neutre, i quan mirem el món no ho hem de fer només amb una mirada masculina, per evitar repetir errors del passat.
Posi-me’n un exemple clar.
A la salut, sense anar més lluny. La majoria d’estudis es basen en el model i el referent masculí i tenen una visió de les malalties marcada per allò que passa als homes. És el cas, per exemple, dels símptomes d’un atac de cor, que en l’imaginari col·lectiu es presenten com dolor al pit i al braç esquerre quan, en realitat, això només passa als homes i no a les dones. En les dones l’atac cardíac es relaciona, entre d’altres, amb pressió o dolor a la part inferior del tòrax o a la part superior de l’abdomen, mal d’esquena, espatlles i mandíbula i cremor a la panxa. Símptomes molt poc coneguts, d’altra banda. Hem de trencar amb els estereotips de gènere i entendre que la visió masculina i la visió femenina del món són diferents. I no passa res!
Encara hi ha gent que defensa que el contrari del masclisme és el feminisme...
És cert. I això ens obliga a fer pedagogia els 365 dies de l’any. Malauradament, es mantenen certes actituds tancades que es resisteixen a evolucionar, però moviments en l’àmbit mundial com el Mee too o el #Cuéntalo que van sortir al carrer el 8-M ens donen molta força per demostrar l’evidència: que quan s’ataca una dona s’està atacant totes les dones.
Els mitjans de comunicació contribuïm a mantenir la diferència?
Els mitjans de comunicació esteu cada cop més conscienciats i em consta que es treballa dia a dia per superar les barreres. Però massa sovint ens trobem amb tractaments de notícies que ens mostren, un cop més, que la mirada masculina continua marcant els continguts. El cas de les preses polítiques és un dels més recents. No han estat tractades ni de bon tros de la mateixa manera que els presos. Hem d’utilitzar un llenguatge inclusiu, on totes i tots ens sentim més còmodes.
Hi ha més actituds masclistes o és que es visualitzen més?
Ara la població és molt més capaç de reconèixer aquestes actituds. I de denunciar-les. Les expertes de les entitats feministes ens confirmen que no creix el nombre, sinó que som més capaces de posar nom, de fer-les aflorar. Fins fa tres anys, no teníem llei per a la igualtat efectiva de dones i homes i fins fa deu no existia una llei contra la violència masclista. Aquesta institució fa només trenta anys que existeix, igual que les polítiques de gènere a Catalunya. Ha estat un camí costerut, de fer feina de formigueta de moltes, moltes, moltes dones. Hem de mirar al passat per emprendre accions de futur, i per això el nostre lema d’aquest any del 8-M és el reconeixement al treball de les predecessores del moviment feminista, del seu treball en xarxa i de la sororitat que s’ha creat.
Quin creu que és el sector més reticent a assumir el feminisme?
Es fa difícil de dir, però un dels grans en què cal treballar a fons és el de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Sense anar més lluny, al Mobile World Congres només hi ha un 20% de dones en càrrecs directius o d’empresa. No ens podem permetre perdre tot aquest talent femení en un àmbit capdavanter com ho és aquest i d’un impacte econòmic tan profund. El biaix entre les feines més feminitzades existeix, són les més mal pagades i les més precàries, però en cap cas es tracta d’una situació inamovible. Ens cal demostrar a les nenes que poden optar a les carreres i als oficis científics i tecnològics amb les mateixes condicions que els nens.
Les diferències continuen sent tan profundes?
Només com a exemple. Ens expliquen des de la Universitat Politècnica de Catalunya que quan van canviar el nom del grau d’informàtica pel d’enginyeria informàtica les matriculacions de dones van baixar. Tan sols pel canvi de nom! Ens cal visibilitzar més els referents femenins en àmbits científics i tècnics, perquè en aquest país tenim molts models amb nom de dona en què emmirallar-nos.
En l’àmbit dels esports també cal picar pedra.
Malauradament, sí que hi ha hagut darrerament situacions vergonyoses, com la viscuda en l’acte de lliurament de la Pilota d’Or amb la jugadora de futbol Ada Hegerberg, però hem de ser positives i continuar treballant. Sobretot en dos fronts: fomentar la pràctica esportiva entre les nenes i adolescents, que és menor, i aconseguir lideratges esportius femenins. Estem dissenyant amb el CAC i amb la Direcció General de l’Esport una campanya específica en aquest sentit.
No sorprèn que la societat sigui clarament masculina, però fa angúnia que l’àmbit de la justícia ho sigui i actuï sota aquesta premissa.
Encara hi ha una justícia que no dona resposta als drets bàsics de les dones. El cas de la manada va destapar una manera de fer de determinats jutges, però no ha estat ni de bon tros l’únic. No és lícit que es qüestioni encara la víctima d’una violació pel criteri de si es va resistir prou o no o si va rebutjar l’atac amb prou claredat. Nosaltres fem de paraigua de les denúncies en aquest sentit i ens fem sentir al carrer. Aquí també la formació és clau i participem en projectes adreçats especialment a jutges i jutgesses per garantir la transversalitat de gènere quan emetin una sentència.
En un món connectat com el nostre, quin paper juguen les xarxes socials en la discriminació de gènere?
Nosaltres creiem que les xarxes socials com a instrument de comunicació no són un problema en si mateixes. És l’ús esbiaixat que se’n fa, el que més preocupa, perquè permet controlar i dominar més la parella des de la distància. Propostes educatives com la que compartim amb la Direcció General de Joventut, Tabu.cat, ens permeten explicar al col·lectiu de joves que determinades accions a les xarxes no s’han de normalitzar i que hi ha comportaments inadmissibles. De fet, no fa de menys recordar que amb la llei a la mà tenim capacitat sancionadora i que la podem aplicar en aquells casos en què els drets de les dones no són respectats.
Les dades són esfereïdores: una de cada tres dones és víctima de violència masclista. Quantes d’elles en són conscients i en parlen obertament?
Estem encara lluny de ser el cent per cent. Les dades ens parlen que el mur de la vergonya i de la por es manté en molts casos i que hem de continuar insistint en les campanyes de conscienciació i en la línia d’atenció a les dones en situació de violència (900 900 120). Les darreres dades obtingudes ens diuen que un 94% de les trucades denuncien maltractament en l’àmbit de la parella i que en un 64,7% és de part de la persona amb qui conviuen actualment. Tot i això, és important destacar que augmenten les denúncies fetes per persones properes a la víctima, que l’acompanyen i que faciliten que la situació es doni a conèixer, que es trenqui el silenci imposat.
I com es lluita contra la crítica que defensa que moltes de les denúncies són mentida?
Les dades són demolidores i només un 0,1% de les denúncies, comprovades, són falses. És un discurs populista, que pot tenir el seu públic, però que aviat es demostra que no va enlloc. Hem de continuar desmuntant aquestes fake news en tots aquells llocs on apareguin informacions que s’allunyen de la realitat i que no tenen cap altre objectiu que intoxicar la realitat, que ja és prou dura per si mateixa.
Quin és el perfil de dona maltractada?
No n’hi ha un de sol i per això parlem de gènere, perquè qualsevol dona pot ser víctima en un moment determinat de la seva vida.
Les noves generacions tenen més armes per lluitar contra aquesta xacra social?
Les noves generacions arriben amb molta més informació, més apodarades i amb més eines per fer-hi front, però també cal destacar que aquestes eines s’han de fer arribar als nois, perquè assumeixin nous rols de masculinitat lluny dels estereotips que toleren i en el pitjor dels casos assumeixen les actituds masclistes. Si no som capaces de superar determinats rols, sobretot aquells molt marcats, aquests nois no acceptaran com a pròpia la igualtat de gènere i perpetuaran un model masclista i desigual.
S’han complert trenta anys Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC). Les seves funcions són prou conegudes?
Hem anat ampliant tant la participació com el consens en les decisions. Es tracta d’un ens que integra les representacions d’aquelles associacions i grups que treballen en programes d’igualtat i a favor de les dones i, també, les diferents entitats de dones del territori català vinculades al pla de govern que fan polítiques de dones. Està reconegut com a organisme amb estatus consultiu especial del Consell Econòmic i Social de les Nacions Unides.
Quins han estat els principals objectius assolits en aquest període?
N’hi ha hagut molts, però voldria destacar dues fites importants aconseguides en aquests trenta anys. La primera, obrir el Consell, que comptava amb només 22 entitats de dones quan es va constituir i ara arriba a les 400. Una situació que ha estat possible gràcies a la feina i a la bona gestió de les dones que m’han precedit en el càrrec i que han convertit l’ens en un dels més participatius dels que existeixen actualment a Catalunya. La segona fita central, promocionada a partir de la primera presidenta, Joaquima Alemany, és la visió internacional que se li va donar i l’oportunitat d’accedir a les Nacions Unides. Era una manera de demostrar que allò que passava i preocupava les dones de Catalunya també passava i preocupava les dones de la resta del planeta. Podíem participar amb veu pròpia en la construcció d’una agenda del món en la lluita per assolir la igualtat de gènere. Les aliances amb entitats de dones d’arreu ens ha permès debatre aspectes rellevants que ens afecten. L’Agenda 2030 de l’ONU ha de tenir una visió feminista.
El pla estratègic de polítiques d’igualtat arriba fins al 2022. On s’ha arribat i on es vol arribar?
Tenim una llarga trajectòria de plans estratègics a l’Institut i hem utilitzat diverses metodologies. En el cas que ens ocupa ara posem el focus en la transversalitat de gènere i en la definició d’actuacions més concretes en cada departament. De fet, no hem d’inventar res, perquè la llei ja especifica les actuacions concretes, però volem que tothom les integri en el seu ADN i les faci complir. Un dels aspectes clau del pla és, per exemple, fomentar l’educació en valors igualitaris.
Allò de formació, formació i formació?
Sí. Si no construïm una societat on nenes i nenes comparteixin els mateixos valors i se’ls vulgui segregar per motiu de sexe anirem repetint els mateixos estereotips equivocats que no duen enlloc. També caldrà incidir més en la corresponsabilitat pel que fa a les tasques de la llar i a la cura de les persones al seu càrrec. Avui encara són feines majoritàriament femenines, i cal una incorporació més gran dels homes. A banda que aquestes tasques han de rebre el reconeixement que es mereixen. Estudis consultats ens diuen que la bretxa salarial de gènere desapareixeria si es reconeguessin econòmicament les tasques de la llar i la cura de les persones.

TERESA MÁRQUEZ

mtmarquez@lrp.cat

Bona coneixedora de la institució

Núria Balada (Barcelona, 1978) va assumir la presidència de l’Institut Català de les Dones (ICD) el juny del 2017 en substitució de Teresa Maria Pitarch, que va ser cessada poc després d’anunciar que deixava el PDeCAT. Balada havia estat directora executiva de l’ens des del 2014 i coneixia bé la casa. És llicenciada en dret i màster en Alta Funció Directiva. Va participar en el pla de polítiques de dones del govern (2008-11, 2012-15), en el programa d’intervenció integral contra la violència masclista (2012-15) i en la llei d’igualtat efectiva de dones i homes del 2015. Va militar en les joventuts de CDC i també a CDC fins a la seva dissolució, i actualment és presidenta del PDeCAT al districte barceloní de Gràcia.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor