El dossier

Junts contra Franco

El 7 de novembre del 1971, fa exactament 50 anys, es va constituir l’Assemblea de Catalunya, el “moviment unitari més ampli i important de tota la història de Catalunya”, en paraules de l’historiador Josep Benet

MOMENT EMOTIU
La intervenció de l’exdiputat Abelló va enllaçar el passat amb el present. En paraules de Miquel Sellarès, semblava “que continués el discurs que va acabar algun dia al Parlament”
EN EL TEMPS AFEGIT
El document programàtic es va acabar de consensuar a la sagristia, al mateix temps que a la sala es llegeixen els missatges d’adhesió
RIDÍCUL DEL GOVERN CIVIL
En una nota de premsa de l’endemà, el Govern Civil parlava d’un “segon intent [de constituir l’Assemblea] sense que es pugui afirmar rotundament que s’hagi arribat a celebrar”

El 7 de novembre del 1971, la parròquia de Sant Medir de Barcelona acull un esdeveniment que no té res a veure amb l’activitat religiosa, però que es convertirà en una fita històrica. Des de primera hora del matí, unes tres-centes persones penetren cautelosament a l’edifici. En un banc de la plaça del davant de l’església, una estudiant es converteix en el salconduit que permet als assistents tenir la certesa que no s’albira cap perill a l’horitzó. Prèviament, cada grup ha ideat el seu propi mecanisme de control. No es deixa res a l’atzar. La trobada té l’ajuda inestimable del príncep Joan Carles, que és a Barcelona per participar en un campionat de regates de la classe Dragó i que desvia l’atenció de la policia, plenament concentrada a vigilar les cantonades de l’Eixample per on passa la comitiva reial. Val a dir que el príncep guanyarà la regata amb el iot Fortuna, un bon presagi per als assistents a la sessió constitutiva de l’Assemblea.

La presidència de la sessió, formada per membres de la coordinadora, se situa just al davant de l’altar. Una vegada fetes les darreres comprovacions de seguretat, el president de la mesa dona la benvinguda als assistents en nom de la comissió preparatòria de l’Assemblea de Catalunya. L’encarregat de fer-ho és Josep Andreu Abelló, que havia estat diputat del primer Parlament autonòmic el 1932. Es tracta d’un moment especialment emocionant. Un dels assistents, Miquel Sellarès, recorda mesos després: “Semblava que continués el discurs que va acabar algun dia al Parlament de Catalunya.” En el seu parlament, Andreu té un recordatori especial per a aquells catalans “que han deixat la vida en defensa dels seus ideals i en la lluita contra la dictadura, que té sotmesa la nostra pàtria des de fa trenta-dos anys”. També envia una salutació especial “als presos i als perseguits per les seves lluites socials i polítiques”.

Tot seguit, cedeix la paraula a Agustí de Semir, que llegeix el “resum de treball de la pre-Assemblea”. En el document es recorda breument el procés de gestació del nou instrument unitari, que ha partit d’una proposta de la Comissió Coordinadora de Forces Polítiques i que vol anar més anar més enllà de la confluència dels partits per integrar els sindicats, els grups d’estudiants i professionals liberals, les associacions de drets humans... Dit en altres paraules, aquells col·lectius que han plantat cara al règim franquista i n’han patit la repressió desenfrenada, sense treva. El procés de gestació no ha estat gens senzill i ha ocupat un any sencer. El mes de febrer s’ha celebrat una primera reunió en la qual s’aprova el primer document, en què s’explicita la voluntat d’avançar “cap a l’Assemblea de Catalunya”. En el document llegit per De Semir es fa incís en la voluntat de “cercar en els més amplis sectors socials, econòmics, polítics i culturals del nostre poble la convergència en la definició d’una alternativa democràtica que configuri les exigències mínimes per les quals cal lluitar en comú, a fi que retorni al poble el poder de decisió”. Després de De Semir, pren la paraula Joan Raventós, encarregat de llegir l’informe polític redactat per la comissió preparatòria. El dirigent socialista remarca que “la crisi del règim és una crisi d’estat” i fa incís en la necessitat d’aprofitar aquesta conjuntura immillorable per tal de bastir una plataforma unitària democràtica i antifranquista. Abans de començar les discussions, Joan Colomines demana que es dediqui un minut de silenci a Antonio Ruiz Villalba, assassinat pocs dies abans durant una mobilització dels treballadors de la Seat en què es demanava la readmissió d’alguns companys acomiadats.

Tampoc ha estat fàcil consensuar un programa comú. De fet, el document s’ha acabat de perfilar en el temps afegit, a la sagristia de l’església de Sant Medir, mentre a la sala de l’assemblea es llegeixen els missatges d’adhesió. Alguns dels assistents explicaran posteriorment els punts de fricció. Francesc de B. Aragay, per exemple, recorda que el de la coordinació amb la resta de l’Estat va ser el que va aixecar més polseguera. També es debat, sense consens final, una esmena de l’Assemblea d’Intel·lectuals en què es demana que es faci constar que es garanteixi “l’accés efectiu del poble al poder econòmic i polític”. Una crònica apareguda al diari Le Monde recorda que, en total, hi va haver trenta-dues intervencions i més de cinc hores de debat intens i alhora cordial.

Una vegada aconseguit el consens, els quatre punts es converteixen en un eslògan repetit fins a l’extenuació i reproduït en el carnet dels associats, talment com si hom s’obsedís a memoritzar-lo. Després de la sessió, una multitud de gent abandona el recinte barrejada entre els feligresos que han assistit a les misses vespertines. Els uns se’n van amb l’esperit apaivagat per haver complert amb el precepte pasqual i els altres, amb la satisfacció d’haver participat en una trobada inesborrable sense cap tipus d’intervenció policial.

Amb un pam de nas

Tot i la magnitud de la trobada, les autoritats franquistes no en tindran coneixement fins l’endemà. I no pas per la diligència policial, sinó a través dels mitjans de comunicació estrangers. El dia abans, els representants de l’Assemblea convoquen una roda de premsa a la qual assisteixen periodistes espanyols i estrangers. L’endemà, el governador civil de Barcelona, Tomás Pelayo, tindrà coneixement de la trobada a través d’una trucada del seu superior, el ministre de la Governació, Tomás Garicano. La desorientació de la policia és tal que hauran de recórrer als arxius per tal de confeccionar una llista de sospitosos i, al final, acabaran detenint “els de sempre”. El ridícul de les autoritats franquistes no només es tradueix en aquesta acció indiscriminada, sinó també en la nota de premsa que farà pública el Govern Civil l’endemà mateix, en la qual es parla d’un “segon intent” de dur a terme la reunió “sense que es pugui afirmar rotundament que s’hagi arribat a celebrar”. La cita anterior, més pròpia d’un esquetx d’humor que no pas d’una nota de premsa oficial, posa de manifest la incomoditat de les autoritats per una reunió en la qual han participat alguns dels antifranquistes més fitxats per la policia.

Per intentar recuperar-se d’aquest ridícul, els homes de la Brigada Politicosocial duen a terme una repressió desmesurada, començant per l’interrogatori a periodistes i acabant per la detenció dels “de sempre”, que no són altres que les persones que tenen fitxades, sense saber del cert si han participat o no en la reunió constitutiva. En tot cas, aquell dia comença a caminar l’Assemblea de Catalunya.

L’activitat posterior

L’Assemblea no es limita a esdevenir un organisme barceloní en què hi siguin representades les cúpules dels partits i dels sindicats. Ben aviat, s’aconsegueix una àmplia presència territorial. Un any després de la seva constitució, ja aplega representacions d’una dotzena de comarques, ja sigui a través de delegats municipals o de delegats comarcals. L’èxit territorial de l’Assemblea no només es posa de manifest per aquest fet, sinó per l’activitat desplegada. Les mobilitzacions que s’organitzen en poblacions com ara Vic, Ripoll i Sant Cugat permeten estendre la lluita antifranquista com una taca d’oli i establir les bases per a la politització d’amplis sectors de la ciutadania.

A partir del 1973, el moviment pateix la repressió del règim. L’octubre d’aquell any, cent tretze persones de la permanent de l’Assemblea són detingudes a la parròquia barcelonina de Santa Maria Mitjancera, i gairebé un any després, seixanta-set més són represaliades després de participar en una reunió del col·legi de les escolàpies de Sabadell. Malgrat tot, el moviment segueix endavant amb la seva tasca d’impulsar el creixement territorial i organitzar campanyes populars. Una d’aquestes campanyes és el cicle Les terceres vies, un espai en què els principals líders polítics exposen els seus plantejaments ideològics. En aquell moment, el franquisme agonitza i els partits comencen a emergir amb força.

Paradoxalment, allò que liquidarà aquesta plataforma unitària no serà l’acció repressiva de la dictadura, sinó la pressió dels partits polítics. Després de la mort de Franco, la discrepància entre aquells que veuen l’Assemblea de Catalunya com un instrument vàlid fins a la legalització dels partits polítics i aquells que la volen fer durar fins a assolir plenament els objectius formulats el 1971, s’aprofundirà fins a fer-se insalvable. Aquell serà el principi de la fi de l’Assemblea.

Maria Àngels Espuny Responsable de la secretaria de l’Assemblea

“L’Assemblea va apostar sempre pel consens”

L’any 1975 estava estudiant ciències físiques. I, en pocs mesos, va passar de portar l’arxiu de premsa de la Federació Diocesana de Pares de Família a controlar el dia a dia de l’Assemblea de Catalunya, on va començar el 20 de maig del 1976 i s’hi va estar fins al 6 de novembre de l’any següent, quan es va dissoldre.

Abans del 1976, quina participació tenia a l’Assemblea?
Jo vaig entrar al PSUC el 1972. El 9 d’abril d’aquell any em va detenir la policia arran de les jornades democràtiques que organitzava l’Assemblea. Havíem de portar menjar a les presons i van agafar molta gent a la presó de dones i a la d’homes de la Model. Vam estar tres dies a comissaria, un al jutjat i després ens van deixar anar. Aquell va ser el meu primer contacte. Després vaig anar a algunes concentracions, com ara a la de Ripoll, la primera que va convocar directament l’Assemblea.
I com va acabar encarregant-se de la secretaria de l’Assemblea?
M’ho va oferir en Jacint Humet, que ja m’havia contractat a la Federació Diocesana de Pares de Família. Va ser una experiència increïble, que, a més, lligava completament amb el que pensava. I vaig tenir l’oportunitat de conèixer-hi persones molt interessants.
Vostè que en controlava el dia a dia, quin era el pes real que tenia l’Assemblea?
Molt gran. La llista amb què treballava era molt important. A més de les organitzacions polítiques i les 93 assemblees comarcals i locals, hi havia centres culturals, entitats excursionistes, associacions de veïns i de joves, col·legis professionals, sindicats... En total, hi havia 147 delegacions el 1976, una quantitat considerable.
I quin paper hi tenia realment el PSUC?
Va ser un dels primers que va deixar anar la idea de l’Assemblea. Se la creia profundament, i moltes vegades rebaixava plantejaments per arribar a un acord. El PSUC va tenir un paper fonamental en l’Assemblea de Catalunya.
Ara que han passat cinquanta anys de la seva creació, quin és el principal llegat de l’Assemblea?
La Transició a Catalunya hauria estat molt diferent sense l’existència de l’Assemblea. El paper que va jugar com a element integrador, sense fer diferències d’origen, va ser essencial. I també la seva aposta sistemàtica pel consens.

“TOTS ELS QUE VIUEN A CATALUNYA”

Una de les millors cròniques d’aquella sessió inaugural la podem trobar al diari francès Le Monde, que quatre dies després destacava que “la primera assemblea de forces democràtiques de Catalunya es va celebrar clandestinament a Barcelona”. I afegia que els tres-cents assistents havien votat “un programa de mínims per derrocar el règim del general Franco, per frustrar la maniobra a favor del manteniment de l’actual règim que constituiria el regnat del príncep Joan Carles”. La crònica també posava èmfasi en el caire transversal de l’Assemblea: “A títol particular, algunes personalitats de la burgesia catalana van assistir a la trobada.” També es destacava la crida a la “mobilització popular” i el fet que “són considerats catalans “tots els que viuen a Catalunya”, una reflexió gens ociosa en uns anys d’intensa onada migratòria.

Miquel Sellarès i Perelló Membre fundador de l’Assemblea

“L’autodeterminació era un tema que incomodava”

Miquel Sellarès (Barcelona, 1946) va ser a l’Assemblea de Catalunya des dels inicis i hi va tenir un paper rellevant. D’una banda, en l’aspecte logístic, perquè va ser l’encarregat de la seguretat, una tasca que li va valdre el sobrenom de Mariscal. I, de l’altra, pel que fa a l’estratègia, perquè va fer de portaveu d’un sector del catalanisme liderat per Jordi Pujol.

Vostè hi anava com a representant oficial del barri de la Sagrada Família, però en realitat ho era d’un sector del catalanisme. És així?
El Guti sabia que jo era un home del Pujol. Quan estàvem treballant en el primer document –que es deia Cap a l’Assemblea de Catalunya–, es van assabentar que jo estava en el nucli del català a l’escola. I em vaig encarregar de muntar una reunió amb en Jordi Pujol, a qui no li feia gaire gràcia, això de l’Assemblea, però que sempre deia el mateix: “Aquí hi hem de ser!”
Com recorda aquella reunió constitutiva del 7 de novembre del 1971?
Vas ser molt impressionant. Per entrar a l’església ho fèiem a poc a poc i estàvem molta estona amagats en un colomar. Recordo que vam enganxar una gitana que havia entrat a robar. Tots plegats ens vam endur un bon ensurt. De l’acte en si em va impressionar molt l’Andreu Abelló. Quan va pujar al faristol i va fer el seu discurs semblava que enllacéssim el passat amb el present. Per a un jove com jo, aquella escena va ser impactant. També vaig conèixer en Jordi Carbonell, que em va impressionar molt.
Vostè era un habitual a la taula de moderadors. Quin va ser el principal punt de conflicte de l’Assemblea i per quin motiu?
El tercer punt deia textualment: “El restabliment provisional de les institucions i dels principis configurats en l’Estatut del 1932, com a expressió concreta del dret a l’autodeterminació.” I amb la comèdia que era massa llarg, escapçaven la part final. Era un tema que incomodava i va ser el més complicat de tots. Tot i això, cal reconèixer que hi havia molt bon ambient.
A l’Assemblea vostè controlava la seguretat i també ho va fer en les primeres grans manifestacions de la Diada. Imagino que no devia ser gens fàcil en aquells moments?
Això ve de quan vaig organitzar la manifestació de Sant Boi el 1976. En aquells moments no hi havia servei de seguretat a les manifestacions, però aleshores era imprescindible per evitar els elements provocadors.

ELS QUATRE PUNTS

El carnet de l’Assemblea de Catalunya recollia els quatre punts aprovats en la primera sessió, que es van acabar convertint en un lema de la Transició: el primer era “la consecució de l’amnistia general dels presos i exiliats polítics”; el segon, “l’exercici de les llibertats democràtiques fonamentals [...] que garanteixin l’accés efectiu del poble al poder econòmic i polític”; el tercer, “el restabliment provisional de les institucions i dels principis configurats en l’Estatut del 1932, com a expressió concreta d’aquestes llibertats a Catalunya i com a via per arribar al ple exercici del dret d’autodeterminació”; i, finalment, “la coordinació de l’acció de tots els pobles peninsulars en la lluita democràtica”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor