Megaencreuats

JEP FERRET

Megaencreuats. 5

IMPRIMEIX-LOS

HORITZONTALS

1. Ja ho deia mossèn Cinto, l’“altiva fortalesa que en set-cents anys lo sarraí no ha presa”. Xarlatà encimbellat al punt més alt del poble. Molt i molt ramificada pel que fa a la indústria forestal.

2. Una rosa amb els ulls tancats. De tots colors. Arriba a la platja i és molt mona. D’aquesta manera tan poc original. Pendent de les musaranyes. Floreta que el bou diu a la vaca lletera.

3. Límits històrics del Raval. En contra de tota la comunitat de veïns. Collonuda per fer un anunci de pneumàtics. Aïllament en peu de guerra. Mitja estocada.

4. No hi ha cap dubte, a la pràctica és un bon teòric. Metàfores que surten d’un terrible estigma. Rapinyaires sols com uns mussols. Maulet decapitat a l’alzinar. S’ajunten amb un ric per combatre el fred.

5. Radi d’acció dels preceptes de Mahoma. Tenen fama de ser més forts que una alzina surera. Tan perillós com un còctel de cianur. Raconada que canta de camí a la dutxa. Terrós al voltant de la Toscana.

6. Centre ocupacional. Fer-ho amb molta satisfacció. Entre noucasats es toquen. Fanalet vermell al camp de blat. Planures plenes de males herbes. Ull de Ter.

7. Obsessionat i sufocat sense cap mena de rigor. Que els seus consells siguin bons o dolents determinarà de quina manera cobren. Probabilitats de ser enxampat per una allau, un tsunami i el tramvia blau. Estabilitzar el llagut amb raons de pes.

8. Per als cavernícoles tenen tot un altre sentit. Molt cansat, però encara sabem per on agafar-lo. Associació de cantants tartamuts. Temps era temps venia de Xile per adobar la catalana terra. Puntes de fuet de pèssima qualitat. La part més psicodèlica dels rapsodes.

9. Cabassos a cabassos. Sense alts ni baixos pel que fa a les depressions. Viu i treballa a les golfes. Conforme a les lleis no escrites del matrimoni.

10. Emperadriu fora de circulació. Com més destraleres millor. Tot allò que cal tenir per creure en la justícia divina. Furiosa per culpa d’un orsai mal aplicat. Bricolatge i punt de creu entre velocistes.

11. Marc d’alabastre. Nimfa mitològica de la mar en calma. Oliverars amb aromes de Montserrat. Fatxendes de cara a la primavera. Això és terrible, aquestes naftes són horroroses.

12. Coleòpter de calaixera desorientat. Compàs de swing. Quin humor, no fa cap gràcia! Alguna cosa més que Bluefields, Matagalpa i Solentiname. Fa molt bona parella amb una corona. Apareixen dues vegades per Solsona.

13. En contra a classe de filosofia. Digerit a poc a poc. Rossinyol d’un vol. Forca passada per aigua. Soc al camp d’hoquei amb un bastó.

14. Tercer signe del zodíac. Coincidències entre Charles de Gaulle i Antoni Gaudí. Només sap expressar-se amb conjuncions copulatives. Ocellot tatuat al cor d’un assassí bocamoll. Tota la immensitat de Jesulín de Ubrique. Aterrar entre Barcelona i Mallorca. Oda escrita amb els peus.

15. Barri de Castelldefels. Menció particular al grandíssim Descartes. Fred, fred, una mica més al nord. De glàndules enfora, com la suor del meu endocrí. Camí ideal per acabar fent una bona marrada. Surt de classe.

16. Cigonya amagada a la panxa d’un calamar abúlic. Tres quarts de quinze. Princesa de Calcuta al fons del soterrani. Tres de seguides. Poliamida que penja d’un fil. L’arbre dels micacos.

17. Necessiten cos per agafar fil i agulla. Ciutadana de Vílnius de tota la vida. Meteoròloga especialment sensible als canvis de temps, pobreta. Fer el boca a boca a l’au Fènix. Qualitat innata dels bandolers.

18. Sistema de seguretat amb pany i clau. Un trosset d’Olesa pintat a l’oli. Toquen alguna cosa més que els testicles. Criador de bacils de Koch.

19. Esquema a favor de la petita i mitjana empresa. La noia de les sirenes. Tibetans que remuguen al pas de Kilian Jornet. De cara a barraca.

20. Treballar amb molta coherència. Posem un perdigó a l’ala. Virtuós, íntegre i pobre de mala manera. Braços al vent de la Manxa. Fa molt bona parella amb un Climent. Soroll de fons típic de Montmeló.

21. Irascible per culpa del deplorable estat de les gosseres. Ximplet a Venècia. Una casa per anar tirant. L’exhalem a darrera hora. Opes dissenyades per fer política. Naixement d’una estrella.

22. Amb all canta de bon matí. Molsut de llavis a cal botànic. No està ben vist que arribi després de Pasqua. Tallants passats per aigua. Els estafadors i els atrafegats les tenen al mateix lloc. Mag sortint del parvulari. Discs sense caràtula.

23. Cervesa artesana que fa tripa, molta tripa. Un bon dia se’n va anar a guanyar el Festival de la Cançó Mediterrània amb Raimon. Repòquer d’asos. Posada en dansa. Greixosos a força de mantega.

24. Sense cap mena d’interrupció. Fidel en cos i ànima. Allò que queda després d’una bona escorreguda. Solitaris per qüestions religioses. Principi modernista.

25. Als passos zebra estan separades per un espai. Serra que serra al voltant d’un punt. Desinfectant en remull. El rei de la selva patagona, (2 p.). Caldejar l’ambient.

26. La major concentració de croats de la història. Un icosaedre irregular, però una bona manera de viure (4 p.). Solen aparèixer entre les cinc i les set. Un mal lloc per anar a predicar amb l’exemple.

27. Menjador de crispetes amb molta projecció. Curs de sedimentologia contra la tos. Mou a l’atzar. Com una cabra. Assenyalat a comissaria. Closca de mol·lusc.

28. En Joaquim no la té. Afronta sense manies. Bufar-se com un pet. Perfumada durant la sobretaula. Que ni fet d’encàrrec.

29. Lliure de cop i volta. Vall a l’altra banda d’un túnel. Com a Guillem Tell, la recordem per l’Arc. Planta que la balla magra. Ni la portada ni la contraportada, sinó tot el contrari. 90 graus al sol.

30. Caterina Albert, m’ha fet molta companyia. Penja del balcó i té molta tela. Dosificació de canelons per raons de pes. Triat gota a gota. Vall excavada mitjançant una aigua difusa.

31. A les Açores no es toquen. Reprovació a cal bisbe. No hi ha cap dubte, té ous. Governador a l’antiga. Emprenyat com un pirata sense braços. Final immerescut.

32. Filats d’espines al voltant del jardí. Atractiva a queixalades. Operada de més a més. Si van néixer a Crimea potser ho voldrien discutir.

VERTICALS

1. Finestrals de fusta. Directament de la universitat. Apressats al servei de correus. Enviar cap a casa en hores de feina.

2. Fas treballar el nervi òptic. De la mateixa manera que Ròmul i Rem. Peix gros que, a la vora del Nil, ara és moixama. Josep Maria Puyal ho va dir molt clar: “Sos macanudo!” Les quatre rodes d’un aparell locomotor.

3. Stan Laurel i Oliver Hardy. Reclusa boja per obrir totes les portes. Vailet amagat a la rellotgeria. Deixar la defensa contrària amb un pam de nas. Cercles de l’edat de ferro.

4. Minerals de colors vermellosos, tirant a granats. Agra a la bota del racó. Cara de bons amics. Ballarí de tango d’ultramar. Darreries de l’home.

5. La malícia no és cosa de l’Alícia. Tot indica que acabarà fent el petarrell. Revoluciona la tribuna transformant l’energia mecànica en electricitat. Posar pals a les rodes. Occità desaparegut a patacades.

6. No vola bé, és més dolent que el fred tardà. Morir-se d’avorriment al jardí botànic. Una gran ajuda a l’hora de canviar de barri amb una certa dignitat. Avui per ahir. Els falta una muda per poder xerrar amb Àtila.

7. Fets una autèntica llàstima. Segurament s’hauria estimat més un suc de poma. Tard o d’hora ens farà un gran servei. Presonera del sindicat en hores de feina.

8. Severitat a l’hora de quedar-se sec. Àvia fent la vertical. Èbria i confusa a la pell de brau. El millor de cada casa. S’ajunten per difuminar-se. Tall de formatge.

9. La Maria codonys collia. A punt a punt d’anar a petar a la paperera. Murs de contenció de l’energia hidràulica. Com una casa de pagès. Llit de noces de panxa enlaire. Passi-ho bé, senyoret Andreu.

10. D’un pet en fa un petó. Pessetes sense valor legal al fons del Gran Canal. Transparent com un plom. Consumidor de pa amb tomàquet. Comenci pel començament. De pares a fills al marge de la legítima.

11. Sant de barriada al Prat de Llobregat. Pastilla ideal per fer net. Drama al voltant de la princesa Turandot. Partidària de Pere Botero. A les espatlles d’una lloca caragirada, (2 p.). S’ha acabat el bròquil, reietó.

12. I entretant, un entrebanc. Deshidrata i arruga al mateix temps. Lligar amb la idea de consolidar la relació. Martells a l’engròs. Efectivament, la boja ha perdut el cap. Es posa davant d’una vella i surt a pasturar.

13. A Castella sense ella ni ningú. Saltar fatal i veure les estrelles. El 15 de maig tindrà el sant de cara. Navega com una rosa pansida. Perfumats a cal poeta.

14. Cap d’aviram o cul de gallina. Gens greus, si més no a cau d’orella. No té punt de diferenciació. Associació de pura raça. Cop d’aire intravenós. Les tinc a la punta de la llengua.

15. El belluguet de la Carme al capdavant de la processó. Problemes de salut d’un conco sifilític. En tres paraules, detenir, immobilitzar, aturar. De Kigali a la frontera.

16. Guix de pa sucat amb oli. Cullerot de llenties estofades. El de Planoles sol ser bastant pur. Bons auguris pel que fa al tractament del còlera. Visites llampec carregades de mala bava.

17. Estrofa anglosaxona. Teu i meu a la vegada. El de pàncrees és greu. T’ho miris com t’ho miris la Tona està preparada per anar a la guerra. Més amanit del compte. Oh là là, aquesta aigua ve de França!

18. Xiquets de comarques, oi que m’entens? Tall de navalla per la cara. Àrabs eixits de qualsevol manera. Via d’aigua al mig d’un delta. Àrea recreativa. Fa pam i no fa pipa.

19. Etapes sense croquetes, sense calamars i sense pernil. Corcat per una pèssima lectura. Tip d’orxata amb aquella mena de melindros. A la tercera va la segona. Plora llàgrimes de sang. Pineda amb aires socialistes.

20. Element lleugerament vasodilatador. Consumidor de productes de l’edat de pedra. Grogoses arran de terra. Impedir, com un militar pervers, que ningú no es passi de la ratlla. El bon cor d’un presidiari.

21. Rius de diners. El príncep encantat s’hi complau anant de flor en flor. Un bon lloc per anar a menjar patates arrugades, (2 p.). Faran mal fet i, tal vegada, supurarà.

22. Converteixen Subur, la Blanca Subur, en un suburbi. Clavat sense claus ni martell. Conjunt vocal de Moçambic. L’itri li surt per les orelles. Empresaris facinerosos d’Arenys. Convalidar els pecats amb penes i treballs.

23. Cavall que va com una moto. Formatgeries d’alta muntanya. La gent fuig de la tangent. Individu no identificat. Les cabres de l’esplai. A Veneçuela circulen en contra.

24. És burro i fa striptease. Tot i ferida agita les ales. Pobre de tu que te’l deixis escapar. Els arbustos que diuen llur joia envejosa a les roses. Poc estricte en qüestions de forma.

25. A propòsit dels parts. Una llosa darrere l’altra. Arraconada al disc dur de l’editorial. A la percaça d’una bona pubilla. Una de veritat.

26. Al fons del barranc. Van volant, ho han fet tota la vida, de les graelles al meu plat. Lamentables restriccions de la llibertat de moviments. Escarransit entre noruecs. Torre de control.

27. Ramader víctima de la primera lluita caïnita. Quina gràcia, té molt bon gust. Elemental, una miqueta d’urani. Acolorida sobre acolorit. El pati del geriàtric.

28. Els emús fugen dels lèmurs. La part més punxeguda de la vespa siberiana. No deu garbellar gaire bé si és a la paperera. Descreguts a l’ermita. Servei de missatgeria passat de moda. Tros de plàtan que sobresurt del plat.

29. En vies de proporcionar una mica de llet. Mates de pèl recòndites. Entre poetes i a la llum de la lluna. Tan joiosos que fan fàstic. Bitllo-bitllo pendent d’execució.

30. Tot un senyor agafat pels peus. Té més fetge que una rajada. Mineral suau com el cul d’un nen. Alta tensió entre Londres i Nova York. Joc de cartes. Collada de Toses.

31. Fa costat a Egipte i Etiòpia. Vistiplau per entrar a la taverna. Fixar una data per menjar arròs negre. Com el Vallès no hi ha res. El més dinàmic compartia un amor de 15 anys.

32. Moure els braços per sobrevolar una frenètica tabalera. Proveïment d’esclaus negres com el carbó, (3 p.). L’únic que deixa anar els seus impulsos sense vergonya. Si són nupcials també hi caben els testimonis.

Solucions a La República de la setmana vinent

Solucions de la setmana anterior

HORITZONTALS: 1. Casa de joc. Bahames. Seduir. Anacard. 2. Entre. Imanol. Lexicòleg. Immolat. I. 3. LIO. Rambla. Abacà. Elegíaca. Utilós. 4. Esnobs. Rodamón. Mínima. Montse. Ess. 5. S. Egipci. Apocament. En marxa. Ressò. 6. Tisi. Envilida. Engronsar. Amens. Ir. 7. Il. Verros. Fadrí. Rent. Nafrar. Cast. 8. allarG. Llau. Èxode. Cacera. Rosat. A. 9. Lal. Missatger. Sismòleg. Clatellut. 10. De fira. Mo. Sèpia. As. Lacti. Idees. 11. Vagit. Veïnatge. Fenici. Iònica. Tae. 12. I. Alapintada. Rials. Rastres. Nuits. 13. Apta. Jazz. Otòfon. Ubicar. Aòrtic. C. 14. Lr. Derm. Acs. Didalera. Rotllo. Xato. 15. Sedós. Enrossida. Uterines. Acme. At. 16. Nirvana. Mals. Dosat. Sonant. Orals. 17. Boa. Actitud. Smart. Xocs. Restreta. 18. Imbuir. Panacea. Dream. Emir. Rosers. 19. O. Estamera. Harpies. Insonores. Snu. 20. Fatu. Turista. Constant. Sanament. I. 21. Afirmar. Ferrissa. Inoïts. Inusuals. 22. Gespa. Mba. Eou. Tramús. Rafael. Cros. 23. Ac. Alguerès. Cèria. Ratada. Rall. Ga. 24. Torners. Robada. Rae. Onatge. Liti. 25. Lec. Orinar-se. Arrossers. Xusma. Eco. 26. L. Camisera. Sat. Ona. Unitat. Avinar. 27. Edigsa. Terrasses. Fogata. Úrsids. G. 28. Pedi. Teso. Alí. Bobinar. Lords. Iona. 29. Ocaters. Lobular. Oac. Sacra. Irosos. 30. Lu. Adaptada. Aniol. Lleó. Blocat. Em. 31. Iridi. Antídots. Gelea. Nuesa. Terme. 32. Asfàltic. Salsa rosa. Clips. Massais.

VERTICALS: 1. Celestial. Vials. Biòfaga. Llepolia. 2. Anís. Illada. Prenom. Afecte. Decurs. 3. Stones. Llegat. Diabetis. Occida. If. 4. Ar. Ogiva. Filador. Usurpar. Agitada. 5. Derbi. Ermita. Esvaït. Malnoms. Edil. 6. E. Aspergir. Pjr. Àcrata. Geriatra. T. 7. Jim. Cnr. Sàviament. Murmuris. Espai. 8. Ombrívols. Enz. Naiper. Besnets. Tnc. 9. Caló. Islamitzar. Tarifar. Areolat. 10. Nadal. Àtona. Com un ase. Errar. Odis. 11. Bo. Apífug. Adossada. Tresos. Rabada. 12. A la moda. Estat. Sl. Charo. Besalú. Ol. 13. H. Boca de reg. Odissea. Iuca. Asilats. 14. Alana. Rx. Pèrfid. Marcs. Edats. Ansa. 15. Mec. Meiosi. Iodada. Postrar. Ebri. R. 16. Examen. Diàfana. Ordinari. Roso. Ogo. 17. Sí. Ingrés. El. Lustres. Aaron. Boles. 18. Centre. Mansueta. Estim. Asafia. La. 19. Soli. Oncosi. Bretxa. Anures. Oncle. 20. Elemental. Criar. Ominosa. Euga. Lac. 21. Degans. Celíac. Isc. Nti. Tornar-se. L. 22. Ugi. Mànega. Sarnoses. Trànsit. Aoni. 23. I. Amarar. Citroën. Mossada. Talc. Up. 24. Ricor. Factor. Tsarina. Fatxa. Orbes. 25. Manxar. Lineal. Neronià. Guturals. 26. Am. Tamara. Isolats. Raneres. Rd. Oam. 27. Nous. Eròtic. Roc. Trèmula. Màssic. A. 28. Altern. Sedant. Moroses. Llavi. ratS. 29. caI. Escalè. Uixeres. Nucli. Idiotes. 30. Atles. Atlètica. Atestar. Tensos. Ra. 31. R. Ossis. Usat. Talarn. Lògica. Noemí. 32. Dissortat. Escots. Suïssa. Orgasmes...

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor