Serà notícia

La llei catalana contra el racisme comença a caminar

La memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei contra el racisme en totes les seves formes i expressions, impulsada pel Departament d’Igualtat i Feminismes, ha estat aprovada pel Govern. Es tracta d’una llei que tractarà les diferents formes i expressions del racisme, com l’antigitanisme, la islamofòbia, la xenofòbia i altres formes de discriminació ètnico-racial. La norma abordarà el racisme de manera integral, incloent-hi tant el racisme estructural com el racisme institucional que poden exercir els propis poders públics. D’aquesta manera, es vol aplicar la perspectiva antiracista a totes les polítiques públiques i a tots els nivells de l’administració.

L’elaboració d’una llei específica que abordi el racisme com un fenomen sistèmic, tenint en compte les seves causes i conseqüències, donarà compliment a la Directiva 2000/43/CE, de 29 de juny de 2000, relativa a l’aplicació del principi d’igualtat de tracte de les persones independentment del seu origen racial o ètnic, i incorporarà les prioritats i actuacions que s’inclouen al Pla d’Acció per l’Antiracisme de la Unió Europea, 2020-2025. La llei vol erradicar les múltiples formes de desigualtat, discriminació i violència ètnico-racial que afecten les persones racialitzades i/o migrants a Catalunya. Tindrà un impacte en tota la ciutadania, atès que permet avançar cap a una societat més justa, inclusiva i cohesionada, on tota persona pugui sentir-se reconeguda i gaudir dels seus drets amb plenitud.

Les dades existents apunten a l’increment del racisme. Segons l’informe anual de SOS Racisme del 2020, es van identificar 182 situacions de racisme a Catalunya, de les quals només 99 van ser denunciades com una vulneració de drets amb motivació racista. El mateix any, la Fundació Secretariat Gitano inclou al seu registre 633 casos de discriminació i antigitanisme, i l’Observatori de la Islamofòbia a Catalunya 19 casos d’islamofòbia manifesta i 15 casos de vexacions personals. A més, informes d’organismes internacionals de Drets Humans com el de la FRA (European Union Agency for Fundamental Rights) del 2020 denuncien la persistència del racisme i l’auge de la ideologia d’extrema dreta a tota la Unió Europea, amb l’augment dels discursos i els delictes d’odi per motius racistes.

Des de la Conselleria d’Igualtat i Feminismes es vol construir aquesta llei conjuntament amb la ciutadania, mitjançant un procés participatiu ampli que inclogui totes les seves aportacions i propostes. Així, s’obre un període públic de consulta prèvia de la llei durant tres mesos i mig en què, a banda dels mitjans digitals com el portal Participa.gencat o l’ús d’aplicacions de missatgeria instantània, s’organitzaran reunions presencials per tot el territori català en aquesta fase inicial de l’elaboració de llei. Es facilitaran qüestionaris traduïts a diferents llengües per garantir la participació de tothom. Aquestes trobades permetran obtenir informació de la ciutadania, entitats, organitzacions socials, col·lectius no constituïts formalment i altres agents claus sobre la identificació de la problemàtica, les estratègies d’abordatge i les mesures concretes d’actuació envers el racisme i les seves diferents formes i expressions.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor