Serà notícia

Els Agents Rurals rescaten un ou de trencalòs en perill a l’Alta Ribagorça

En el marc del seguiment dels nius de trencalòs, espècie protegida considerada en risc d’extinció a Catalunya, els agents rurals va detectar a Conrroncui, al terme municipal del Pont de Suert (Alta Ribagorça), que una parella d’aquesta espècie mantenia una conducta erràtica deixant abandonat el niu durant períodes de temps molt llargs. Els Agents Rurals, gràcies a l’ajuda d’un dron i de membres de la Unitat RPAS del Grup de Suport Aeri del Cos, van poder confirmar que al niu hi havia un ou. Cal tenir en compte que aquesta espècie pon els ous entre els mesos de gener i febrer, i els incuba durant uns 55 dies. Amb la col·laboració del personal tècnic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural es va determinar que tenint en compte els períodes que els adults de trencalòs estaven fora d’aquest niu, la posta no era viable i es feia necessària la retirada de l’ou per fer-ne una incubació en un centre de recuperació de fauna salvatge. Davant el fracàs en el període d incubació de l’ou, membres del Grup de Suport de Muntanya del Cos d’Agents Rurals va accedir al niu, ubicat en una zona de molt difícil accés, i van traslladar l’ou per a la seva incubació artificial en el Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent.

El trencalòs és una au en greu perill d’extinció a tota Europa. A Catalunya als anys 80 la població era de només cinc o sis parelles a l’Alta Ribagorça, Pallars Jussà i Pallars Sobirà. Els principals perills per a la seva supervivència van ser l’ús de verins, la caça i l’espoli dels nius. L’aprovació de plans per a la seva recuperació i protecció va permetre incrementar del nombre d’individus amb capacitat reproductora d’aquesta espècie. La població de trencalòs de la serralada pirinenca és l’única consolidada a nivell europeu.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor