Experiències

Càmpings en marxa

La majoria dels càmpings catalans obren aquest cap de setmana. La Federació Catalana de Càmpings lamenta que la poca claredat en la data d’obertura de fronteres ha perjudicat el sector

Catalunya
és la primera destinació de càmpings a l’Estat espanyol. El 45% de les pernoctacions de càmping que hi ha a l’Estat són en terres catalanes

Atenció, campistes, ja podeu preparar tendes i caravanes: aquest cap de setmana començaran a obrir molts càmpings catalans i s’espera que el primer cap de setmana de juliol pràcticament tots estaran en ple rendiment. Tot i que molts d’aquests ja tenien autorització per obrir amb l’entrada de la fase 1, la majoria va decidir no fer-ho per les restriccions marcades pel pla de desescalada i sobretot perquè no tenien demanda degut a la prohibició en la mobilitat en l’àmbit regional i internacional. “Estem a punt per obrir, les instal·lacions estan preparades, amb tots els protocols d’higiene i seguretat i amb els equips formats per poder-los aplicar. Per a nosaltres la mobilitat és clau, i amb les restriccions que teníem fins ara ho teníem complicat. Ara estem esperant amb impaciència que s’obrin les fronteres”, explica Miquel Gotanegra, president de la Federació Catalana de Càmpings, que recalca el fet que “a Catalunya entre el 60 i el 70% dels clients dels càmpings són estrangers –la majoria procedents dels Països Baixos, França i Alemanya– i a les comarques gironines aquest percentatge arriba al 80%”. Lamenta, també, la poca claredat en la data d’obertura de fronteres, que ha perjudicat el sector. “El gran problema de tot plegat és la manca de concreció; anem sempre a l’últim minut, i això és molt dolent, perquè la gent no s’organitza les vacances amb set dies d’antelació”, critica Gotanegra. “Si fa 15 dies o un mes haguéssim tingut una data clara de quan es podria entrar al país i amb quines condicions, potser la situació seria diferent.”

La Federació manté que en aquests moments el càmping és una alternativa a l’alça, ja que és un tipus d’establiment que permet gaudir millor d’un descans o d’unes vacances amb una gran tranquil·litat pel que fa als nous estàndards de seguretat sanitària que s’exigeixen i demana el mercat. “Els nostres establiments tenen l’avantatge que estan situats a l’aire lliure, que hi ha una separació entre parcel·la i parcel·la i que moltes caravanes i autocaravanes tenen els seus propis serveis”, asseguren fonts del sector. Preveuen, però, una temporada diferent, i molt curta. Sobretot concentrada a l’agost i en la qual caldrà treballar molt imaginativament per allargar-la a la tardor: “Haurem de seduir el turisme de proximitat i buscar l’experiència del cap de setmana.” Confien, però, que en el moment que s’obri la frontera arribarà el turista internacional i també tenen molta fe que l’anglosaxó tornarà a la tardor. Pel que fa al turisme nacional, creuen que “hi haurà un augment important”: “El problema és que el volum d’oferta de places que té el sector a Catalunya és molt més gran que la demanda que hi ha de turistes. Per tant, no serà suficient el turisme nacional. Serà un any complicat, tot i que pot ser idoni perquè el públic català conegui els càmpings. Som uns grans coneguts a Europa i uns grans desconeguts a Catalunya. Ara més que mai es demana natura, aire lliure, distanciament, tenir allotjament propi... Requisits que compleix perfectament el càmping.” Gotanegra també considera que el govern hauria de treballar en campanyes per afavorir el turisme, a més d’altres ajudes reals i directes per al sector com ara “un incentiu amb l’IVA, algun ajut amb seguretat social...”: “Hem quedat tocats, encadenem tres mesos a zero”, recorda. A més, s’hi suma el cost de les mesures de seguretat: “Caldrà ampliar els equips, augmentar la freqüència de les neteges, conscienciar el client, incorporar panells informatius... És una feina important i la gestió serà complicada i cara, perquè s’hauran d’augmentar les plantilles.” Segons dades de la Federació, actualment a Catalunya hi ha 351 càmpings, 300.000 places que generen al voltant de 20 milions de pernoctacions. Catalunya és la primera destinació de càmpings a l’Estat espanyol, el 45% de les pernoctacions que hi ha a l’Estat són en terres catalanes. I donen feina a unes 16.000 persones.

El Càmping Palamós va ser un dels primers a tornar a obrir. Va valorar els pros i contres i al final va veure clara l’obertura parcial. “Som una empresa familiar i ens ho anem fent entre nosaltres, ens anem adaptant setmana a setmana, a veure si així podem salvar la temporada. Tot i així, ens han cancel·lat moltes reserves, ja que molta clientela que solem tenir els mesos de maig i juny són jubilats. També creiem que aquest any el turisme anirà a última hora, s’esperarà a reservar”, exposen, alhora que recalquen que la majoria dels clients actuals són de la zona i que estan molt conscienciats amb la situació i respecten la nova normativa. El Càmping Trillas Platja de Tamarit, de Tarragona, també valora positivament la tornada: “La majoria dels clients que tenim són els de la nostra província que fan temporada, els clients de sempre. De reserves de pas no n’hem tingut gaires”, comenten fonts del càmping, que també reafirmen que els clients s’han adaptat molt bé a la nova normativa, com ara portar mascareta en zones comunes, deixar distàncies de seguretat i respectar l’aforament permès: “L’entenen, la respecten i la segueixen.” El Càmping Els Ports d’Arnes coincideix en aquest respecte per la nova normativa. Fa uns quinze dies que ha obert portes i té sobretot reserves de bungalous. Estan esperançats amb la temporada estival: “Ja hem perdut la Setmana Santa –aquí és temporada alta– i totes les colònies dels infants. Ens hem de recuperar.” També esperen impacients que obrin les comunitats autònomes: “Pensa que estem a 1 quilòmetre d’Aragó, i en aquests moments no poden venir clients d’allà, molt habituals.” Tot i així, enguany es refien dels clients catalans: “És un any ideal per descobrir tot el territori català.”

aUTOCARAVANES EN ALÇA

Tot i que el sector de compra i lloguer d’autocaravanes ja fa un temps que està en alça, en aquests moments i arran de la Covid-19, està creixent més que mai. “És un mètode molt segur per anar de vacances, perquè estàs com a casa i pots viatjar sense exposar-te a aglomeracions”, exposen fonts de l’Associació Espanyola de la Indústria i Comerç del Caravàning (Aseicar), que destaquen especialment el gran interès pel lloguer d’aquests vehicles: “S’ha disparat un 40% amb comparació a la campanya d’estiu de l’any passat i, en aquests moments, ja en tenim un 80% de llogats.” Quant a preus, no s’han incrementat i oscil·len entre els 110 i 180 euros al dia. Tot i així, es fan protocols de desinfecció exhaustius amb una màquina d’ozó i de peròxid d’hidrogen fumigat tant en els vehicles nous com en els usats o reparats.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor