EL ROCK, A SUBHASTA
El març del 2015, els amants del rock perdien una de les figures més representatives del sector. Jordi Tardà, periodista i promotor musical, també era molt conegut per la seva faceta de col·leccionista d’objectes vinculats al gènere musical que el va apassionar tota la vida. Ara, una subhasta digital permet admirar, i adquirir, un espectacular fons de 6.000 peces
Recordava Jordi Tardà l’any 1994 en una entrevista que li va fer Josep Maria Espinàs a TV3 que la seva afició al rock i al col·leccionisme van néixer de bracet i quan era molt jove. Confessava a l’entrevistador amb un somriure murri que va ser el seu germà Joan Josep qui, d’una manera gens subtil, li va fer conèixer The Rolling Stones, el grup que el marcaria durant tota la vida. “Va aprofitar que els pares no eren a casa per tancar-me a l’habitació i durant tota la tarda a través d’un altaveu que donava a la finestra de la galeria va posar el mateix disc dels Stones. Vaig acabar amb un mal de cap enorme, però l’endemà ja tenia la necessitat de tornar a escoltar aquelles cançons”, recordava. Tenia uns 10 anys i la fal·lera pel rock creixeria amb ell, es desenvoluparia i acabaria protagonitzant cadascuna de les facetes de la seva vida com a periodista, promotor de concerts, locutor radiofònic, crític musical i autor de llibres.
Apassionat per tot allò que encetava, el mataroní Jordi Tardà, amb una mala salut de ferro que l’havia colpejat en més d’una ocasió, moria finalment massa jove el març del 2015 per problemes respiratoris. Deixava un buit difícil d’omplir en un món, el de la música, plegat d’egos i vanitats i mancat de professionals de soca-rel. La seva dilatada trajectòria, en especial com a conductor del veterà programa Tarda Tardà, amb trenta anys de vida a Catalunya Ràdio, el va consolidar com a referent indiscutible, un adjectiu que ell es va encarregar de dotar de contingut informant amb rigor de sonades exclusives musicals d’artistes i de bandes mítiques, com per exemple que els Beatles supervivents estaven gravant noves cançons i que a Freddie Mercury li quedaven poques hores de vida.
UN SOMNI TRENCAT
Tardà va ser l’impulsor de la Fira del Disc del Col·leccionista de Barcelona, de Girona i de Reus, i paral·lelament a la seva trajectòria professional va desenvolupar una obsessió pel col·leccionisme que va trobar el seu punt àlgid en la inauguració l’any 2011 del Museu del Rock al centre comercial Les Arenes de Barcelona. Una iniciativa que no va reeixir. Menys d’un any després, el museu, amb un fons de 50.000 documents, va presentar concurs de creditors.
Des de llavors, les peces es van traslladar a un magatzem d’on van sortir en comptades ocasions per ser exposades en col·leccions i exposicions temporals. Una de les més recordades la va organitzar la Fundació Iluro de Mataró el febrer de l’any passat en record del periodista, i va sumar 23.000 visites. Tot i això, i malgrat que algunes veus defensaven que el fons no marxés de la ciutat que el va veure néixer, al final no hi va haver cap proposta prou seriosa. Maria Rosa Masferrer, Romy, vídua de Jordi Tardà, es mostra dolguda amb la falta de resposta de l’administració, però defensa l’encert d’haver trobat una solució “digna” per a les peces.
“El fons del Museu del Rock el tenia en un magatzem i l’aparició de la gent de Setdart, que en són uns entesos, va facilitar que em decidís a vendre, perquè hi havia la garantia que uns objectes tan estimats anirien a parar a gent que els volgués de debò”, assenyala. Romy, que el mateix Tardà reconeixia com el seu puntal –“ sense ella jo mai no hauria arribat on he arribat”– destaca que ha estat complicat fer la selecció dels objectes, perquè molts no estaven catalogats o els faltava informació. “En Jordi tenia una memòria prodigiosa per a les dates, i cada peça té una història o una anècdota vinculada”, assenyala, i afegeix que a banda de les adquisicions que va fer el periodista en els seus viatges a mercats i botigues especialitzades d’Europa i dels Estats Units, “moltes de les peces van ser cedides pels artistes a qui entrevistava”.
MITES QUE ES FAN PAGAR
La casa Setdart subhasta per internet cada dimecres fins al mes d egener un lot d’objectes sota el paraigua Memorabilia, que engloba tot tipus de peces vinculades a un artista. La resposta dels compradors en la primera subhasta va ser molt satisfactòria, segons els responsables del portal. Tres lots es van endur la palma. El vinil Abbey Road de The Beatles signat per tots els components es va vendre per 6.500 euros –força més de la quantitat que s’havia previst inicialment–. Un segon vinil, Love you live, signat per tota la banda de The Rolling Stones amb la famosa caràtula dissenyada per Andy Warhol, va arribar als 3.500 euros i, finalment, la guitarra signada per Mark Knopfler va pujar als 2.500 euros. “Es van adjudicar fins al 70% de les peces del primer lot i això demostra l’interès per una col·lecció considerada de les més prestigioses del món”, expliquen fons de la casa de subhastes. A banda de peces úniques dels estimats Stones i Beatles, es posen a la venda objectes d’icones del rock tan conegudes com Queen, Elton John, Guns N’Roses, Madonna, Prince, Bruce Springsteen, AC/DC, Metallica, Michael Jackson, Bon Jovi i un llarguíssim etcètera. Paraula de Stone.
The Rolling Stones Jim Morrison
Guitarra amb estoig original signada a la part del darrere per Mark Knopfler, integrant de la banda Dire Straits.
Venuda per:
2.500 euros
Boina de quadres utilitzada per Brian Johnson d’AC/DC. Inclou l’entrada signada del concert de la banda al Miami Arena el 1996.
Valor estimat: 300 - 400 euros
Preu de licitació:
275 euros
Mark Knopfler AC/DC
Barret de cowboy d’Eric Clapton de la marca Bailey del 1992, fet a Texas, EUA.
Valor estimat:
1.500 - 2.000 euros
Preu de licitació:
425 euros
Disc de The Beatles Aerosmith
Vinil ‘Love you live’ (1977) signat pels quatre membres i per Andy Warhol, que en va fer la caràtula. Inclou una foto de Warhol i Jagger.
Valor estimat: 2.000 - 2.500 euros
Venut per:
3.500 euros
Fotografia de Jim Morrison, líder de The Doors, amb autògraf original que disposa del certificat d’autenticitat.
Valor estimat: 4.000 - 4.500 euros
Preu de licitació:
1.900 euros
Rolling Stones
Vinil ‘Abbey Road’ del 1969 signat pels quatre components de la banda.
Valor estimat: 4.000 - 5.000 euros
Venut per:
6.500 euros
Roba interior i disc firmat per tots els membres de la banda més tres fotos en què també surt Jordi Tardà.
Valor estimat: 2.000 - 2.500 euros
Preu de licitació:
800 euros
Bruce Springsteen
Caçadora texana de la marca Lee de Bruce Springsteen de l’any 1984, amb les mànigues tallades, que el músic va utilitzar en els concerts de la gira ‘Born in the USA’ del 1984/85.
Valor estimat:
5.000 - 6.000 euros
Preu de licitació:
1.000 euros
The Beatles
Fotografia original signada per Elvis Presley.
Valor estimat: 2.500 - 3.000 euros
Preu de licitació:
2.000 euros
Elvis Presley
Vestit de casament que la cantant Madonna va fer servir en la gira The Virgin Tour pels Estats Units i el Canadà el 1995.
Valor estimat: 25.000 - 30.000 euros
Preu de licitació:
12.000 euros
Eric Clapton
Inflable monumental del Yellow submarine, una de les cançons més conegudes del grup de Liverpool.
Valor estimat: 4.000 - 4.500 euros
Preu de licitació:
2.500 euros
John i Yoko
Camisa del músic de la banda The Rolling Stones signada durant la dècada dels setanta.
Valor estimat: 2.500 - 3.000 euros
Preu de licitació:
850 euros
Keith Richards
Telèfon original de The Rolling Stones del 1984.
Valor estimat: 350 - 450 euros
Preu de licitació: 225 euros
Mick Jagger
Jersei personal de Mick Jagger per al programa de TV i la pel·lícula ‘The Rolling Stones Rock and Roll Circus’, gravada el desembre del 1968, però a la venda l’any 1996.
Valor estimat: 3.000 - 3.500 euros
Preu de licitació:
1.300 euros
Madonna
John Lennon
Postal original enviada pel cantant John Lennon des de la ciutat espanyola d’Almeria l’any 1967 o 1968.
Valor estimat: 5.000 - 6.000 euros
Preu de licitació:
3.500 euros