MARIA F. SERRA
CASA USHER. Carrer Santaló, 79. Barcelona
“A la llibreria estem com a casa”
El nom li van posar, ja fa sis anys, en honor a Edgar Allan Poe i el seu títol ‘La caiguda de la Casa Usher’. Elles, però, l’han aixecada, aquesta Casa Usher, un espai centenari que havia estat una bodega
L’Anna Arranz atén la llibreria. Mentre, la Maria F. Serra ens atén a nosaltres. Casa Usher és una botiga, i és una casa, amb les seves estances i racons. Són les amfitriones d’una llar de llibres i cultura. “Per a nosaltres és casa nostra, perquè passem més temps aquí que enlloc.” Serà un sant Jordi diferent; tant és, no s’esveren. S’ho prenen amb calma. Després d’un any de canvis, d’immediatesa, més val així. Què ha canviat durant aquest temps?
Des que vam poder tornar a obrir, al maig, ens ha anat bé. Quant als clients, hi ha qui abans venia i s’enduia un llibre i ara se n’emporta més. I no sé si hi ha molts nous lectors, però els que hi ha llegeixen més, segurament en detriment d’altres activitats que podien fer abans de la pandèmia. El nostre públic és molt d’anar a l’Auditori, al Palau de la Música, o de sortir a sopar. I tot això no ho poden fer. Són de fer molta vida social i cultural. I ara la lectura és una activitat molt segura. D’altra banda, també hem notat que tot i que ja fa sis anys que hem obert, hi ha molta gent que ens ha descobert ara, perquè han canviat els hàbits i s’han mogut més pel barri. Hem ampliat molt el públic dins del barri.
I qüestions com ara la venda en línia?
Ja ho teníem en marxa! Quan vam fer l’any vam estrenar el web. I sort, perquè si l’haguéssim hagut de muntar ara...
El projecte de la Casa Usher és, en part, fruit del micromecenatge.
Sí, una petita part del nostre projecte la vam fer així, a través de la plataforma TotSuma. Vam assolir l’objectiu, i a l’entrada de la llibreria hi ha un quadre d’en Poe –recordeu que ens diem Casa Usher–, envoltat dels noms dels que hi van col·laborar. Va anar molt bé perquè, a part d’aconseguir l’objectiu econòmic, va fer que construíssim amb més claredat el projecte. I molts, en lloc de participar-hi econòmicament, ho van fer donant d’una altra manera: regalant-nos unes taules, per exemple. És molt bonic. I en tots els col·laboradors queda el sentiment de pertinença. Va ser un encert, sí. A més, ens vam veure obligats a fer una campanya de promoció, que era necessària, i que d’altra manera no hauríem engegat, segur, perquè ens atropellaven altres feines.
Muntar una llibreria és anar a contracorrent, avui dia?
No ens ho sembla, gens. Dins del sector no es veu així. Fa uns vint-i-cinc anys que estic en aquest món i mai ha anat increïblement bé, ni malament. Qui és fidel, ho és molt. I tenim un públic fidel, la prova ha estat que dins de la cultura les llibreries són les que han resistit més bé. I també en el món del comerç, en general, a les que no som grans o no formem part d’un centre comercial, no ens ha anat malament. L’Anna i jo ja havíem muntat una llibreria que està al carrer d’Aragó, La Caixa d’Eines, i està funcionant. I feia temps que donàvem voltes a la possibilitat de muntar alguna altra cosa. Hi havia un altre soci, en Gerard [que temps després va deixar el projecte]. Ell i jo acabàvem de sortir d’una llibreria i vam dir: “Muntem la llibreria que ens agradaria com a clients.”
I juntament amb l’Anna la van muntar.
Teníem moltes ganes de tenir una història pròpia, per fer el que ens agrada. A la llibreria estem com a casa. Sento que estic on vull estar. Marxo al vespre, i quan torno no és feixuc, no em costa. Això no treu que sigui molt cansat, perquè són sis anys, cada dia deu hores aquí!
LA NOVETAT
Hamnet Autora: Maggie O’Farrell Editorial: L’Altra Editorial Pàgines: 360 Preu: 23,95 Una novel·la –premiada–, de lectura pausada, que relata la mort d’un dels fills de William Shakespeare i Anna Hathaway, que en el text és l’Agnes. Ella, la mare, és la protagonista, per damunt de l’escriptor, mai citat pel nom.
EL CLÀSSIC
Ànima Autor: Wajdi Mouawad Editorial: Edicions del Periscopi Pàgines: 448 Preu: 19 Aquesta obra, publicada a casa nostra el 2014, té com a punt de partida l’assassinat de la dona del protagonista, que inicia un viatge físic i interior a través d’Amèrica per buscar el culpable.
Quina llibreria volien?
Una llibreria amb un llibreter amb ofici: prescripció, joc, intercanvi. Amb una bona tria de llibres. Tenim molt fons i ens agrada; el defensem. El sector juga una mica en contra, perquè s’edita molt i hi ha novetats constantment. Volíem, també, que hi hagués la possibilitat de compartir un acte tan íntim com comprar-te un llibre i llegir-lo a casa, i per això muntem els clubs de lectura. És molt bonic, perquè hi ha persones que fa molts anys que en formen part. El creixement que hem fet tots és gran. Un mateix llibre té tantes lectures com persones el llegeixen.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar.
Vull ser usuari subscriptor.
Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.