El dossier

VÍCTOR POU

ECONOMISTA I EUROPEISTA

“Andorra es comença a desenclavar”

El llibre de Pou analitza el procés d’acostament del Principat a la UE, amb la qual negocia un acord d’associació un cop ha eliminat el secret bancari i ha establert un sistema impositiu homologat

Amb El procés d’acos­ta­ment d’Andorra a la UE. Cap a un acord d’asso­ci­ació ja són vuit els lli­bres que ha escrit sobre els can­vis en aquest país.
La meva relació amb Andorra ve dels anys vui­tanta del segle pas­sat. Quan era direc­tor gene­ral a la Gene­ra­li­tat i direc­tor del Patro­nat Català pro Europa em van venir a veure del govern andorrà i vaig fer un lli­bre que va sor­tir l’any 1986 sobre Andorra amb vista al futur, en vir­tut que per pri­mera vegada va que­dar com­ple­ta­ment encer­clada per la Comu­ni­tat Euro­pea quan hi va entrar Espa­nya. A par­tir d’aquesta relació, vaig entrar en con­tacte amb Crèdit Andorrà, que m’ha edi­tat set lli­bres sobre aquesta qüestió.
Com ha estat aquest acos­ta­ment?
Ja fa trenta anys que dura i té un caràcter gra­dual i pro­gres­siu. Es pot qua­li­fi­car d’asimptòtic, en el sen­tit que el Prin­ci­pat s’acosta cada vegada més a la UE sense pre­ten­dre entrar-hi com a estat mem­bre de ple dret. Jo el divi­deixo en tres fases. La pri­mera va ser tot un èxit, i es va carac­te­rit­zar per l’acord d’unió dua­nera de l’any 1990, nego­ciat pel cap de govern, Josep Pin­tat, una per­sona que no tenia cap mena de for­mació, ja que era un mata­las­ser que es va casar amb una pubi­lla i va fer una for­tuna que va inver­tir en tabac, ben­zi­ne­res i comerç. És un acord d’unió incom­plet, perquè afecta els pro­duc­tes indus­tri­als però no els agrícoles, en espe­cial el tabac, que va tenir una exempció espe­cial. Andorra va poder impor­tar sense pagar aran­zels els pro­duc­tes que venia, com ara elec­tro­domèstics.
Amb la unió dua­nera no n’hi havia prou?
L’any 1995, la UE estava molt con­tenta de com anava, i li va pro­me­tre un acord com­ple­men­tari supe­rior, de coo­pe­ració, però el 1997 va arri­bar la crisi del tabac, amb denúncies de França i Espa­nya sobre la importància del con­tra­ban. La Guàrdia Civil va encer­clar Andorra, i els fran­ce­sos, també. La crisi va durar dos anys, i Andorra se’n va sor­tir dient que es por­ta­ria bé i que mira­ria de llui­tar con­tra els con­tra­ban­dis­tes..., però la UE els va dir que d’acord de col·labo­ració, res de res. I el 2000 els va dir que volia par­lar de la fis­ca­li­tat de l’estalvi amb ells, jun­ta­ment amb Suïssa, Mònaco i San Marino, perquè eren para­di­sos fis­cals que no feien tri­bu­tar els diners que hi ana­ven d’altres països. Amb Juli Mino­ves, minis­tre d’Afers Exte­ri­ors, vam dis­se­nyar la segona fase: seguia en vigor la unió dua­nera i negociàvem en paral·lel la coo­pe­ració i la fis­ca­li­tat. Ens en vam sor­tir el 2004 i es va fir­mar l’acord de col·labo­ració –volun­tat d’enten­dre’s en infra­es­truc­tu­res, polítiques regi­o­nals, política social, medi ambi­ent...– i el de fis­ca­li­tat, que van nego­ciar molt hàbil­ment aquests països, diri­gits per Suïssa. L’amenaça del comis­sari de mer­cat inte­rior, Fre­de­rick Bolkes­tein, va que­dar en no res, perquè es van com­pro­me­tre només a fer reten­ci­ons en ori­gen sobre els interes­sos dels comp­tes cor­rents dels no resi­dents, i només a les per­so­nes físiques. Com va dir el Finan­cial Times, havia de ser el part de la mun­ta­nya... En que­da­ven fora altres ins­tru­ments com els fons d’inversió i les asse­gu­ran­ces, i l’impacte va ser mínim. Pel que fa a l’acord de col·labo­ració, com que no tenia pro­to­col finan­cer, depe­nia molt de com el ges­tionés Andorra, i no s’ha avançat gens.
Ara estem en l’última fase.
El 2009, va arri­bar una cam­pa­nada, el començament de la ter­cera fase, quan l’ales­ho­res pre­si­dent francès, Nico­las Sarkozy, va dir que dimi­ti­ria de copríncep si Andorra no feia els deu­res en matèria de trans­parència finan­cera, i com que era pre­si­dent del G-20 no es volia pre­sen­tar a la cimera de Lon­dres com a cap d’estat d’un paradís fis­cal. El G-20 volia adop­tar una política de duresa con­tra aquests para­di­sos per la recessió. El cap de govern d’ales­ho­res, Albert Pin­tat, se’n va anar a París a dema­nar perdó i va fer una decla­ració dient que Andorra es com­pro­me­tia a ela­bo­rar en pocs mesos una llei en matèria d’inter­canvi d’infor­mació fis­cal, obrint la porta a l’acord d’inter­canvi automàtic del 2016, que implica que és el mateix tenir un compte cor­rent a Andorra que a Mataró. Amb aquesta decla­ració va començar un procés de trans­for­mació tant interna com externa. Interna, perquè està con­vençuda que ha de tenir un model fis­cal nor­ma­lit­zat, que no pot seguir ama­gant l’ou, que s’ha de diver­si­fi­car i libe­ra­lit­zar l’eco­no­mia i la inversió estran­gera.
El secret ban­cari ja és història. Què queda per nego­ciar?
La ter­cera fase té dues parts. La pri­mera, la fis­cal, ja fun­ci­ona i es com­plei­xen els estàndards d’infor­mació de l’OCDE. L’acord d’asso­ci­ació s’està nego­ci­ant des de l’any 2015 i es pre­veu que es firmi el 2021. Queda per com­ple­tar la lli­ber­tat de cir­cu­lació de per­so­nes, ser­veis i capi­tals, així com les polítiques d’acom­pa­nya­ment i els anne­xos sobre la incor­po­ració del cabal comu­ni­tari a la nor­ma­tiva interna andor­rana. Les nego­ci­a­ci­ons estan pre­si­di­des pel prin­cipi que res queda tan­cat fins que tot s’hagi tan­cat.
Es vol esta­blir una relació com la que tenen els països de l’Espai Econòmic Euro­peu?
Es vol que Andorra entri al mer­cat inte­rior únic euro­peu, i una manera de fer-ho seria per la via de l’EEE –for­mat per Noru­ega, Islàndia i Liech­tens­tein–, però els noru­ecs no volen que hi entrin països petits i s’han de fer nego­ci­a­ci­ons bila­te­rals. La paraula asso­ci­ació és molt impor­tant, perquè històrica­ment sig­ni­fi­cava l’esglaó previ a l’adhesió a la UE, però després es va usar per desig­nar els acords amb països ter­cers, prin­ci­pal­ment el grup Àfrica- Carib-Pacífic. En tot cas, és una paraula impor­tant, perquè expressa la volun­tat de la UE de tenir una relació impor­tant i pri­vi­le­gi­ada amb un país, econòmica­ment però també en l’àmbit polític i de coo­pe­ració. Això pot­ser convé més a la UE que a Andorra, perquè a la UE li interessa, com deia l’ante­rior pre­si­dent de la Comissió Euro­pea, Jean-Claude Juncker, tan­car el mapa de l’Europa occi­den­tal amb l’entrada dels AMS (Andorra, Mònaco i Suïssa). A part de la incor­po­ració al mer­cat únic, segu­ra­ment hi haurà un diàleg per­ma­nent sobre mol­tes coses, econòmiques, d’infra­es­truc­tu­res...
I què li convé, a Andorra?
Hi ha una paraula clau, que és des­en­cla­va­ment. Està encla­vada. L’esgo­ta­ment del model econòmic clàssic es nota a través de l’apa­rició d’una forta com­petència en l’àmbit turístic, la rela­ti­vit­zació del dife­ren­cial de preus, la crisi glo­bal i dels sec­tors finan­cers i de la cons­trucció, així com la pressió inter­na­ci­o­nal per eli­mi­nar les zones offs­hore. Andorra ha de ser més atrac­tiva a la inversió estran­gera i diver­si­fi­car la seva estruc­tura econòmica. A través de l’acord d’asso­ci­ació, podrà seure en un espai de diàleg sis­temàtic amb la UE per trac­tar un ven­tall temàtic ampli de coo­pe­ració. Aug­men­tarà la segu­re­tat jurídica de les transac­ci­ons, es dis­po­sarà d’un ter­reny comú de joc on com­pe­tir en les matei­xes con­di­ci­ons amb la resta d’actors pre­sents en el mer­cat inte­rior euro­peu, el més gran del món. Ara, l’objec­tiu és expli­car amb una cam­pa­nya infor­ma­tiva mas­siva a la gent què és l’acord d’asso­ci­ació, perquè no ho ente­nen, molta gent s’hi oposa, hi ha neguit perquè es pre­gun­ten què rebran després d’haver cedit en matèria fis­cal. Cal tenir en compte que el govern manté l’objec­tiu de con­vo­car un referèndum d’apro­vació al final de les nego­ci­a­ci­ons.
Andorra, qui t’ha vist i qui et veu.
Del 2009 al 2019 ha estat per al Prin­ci­pat una dècada pro­di­gi­osa de gran trans­for­mació. Ha pas­sat de ser una eco­no­mia sense impos­tos direc­tes, amb secret ban­cari i gai­rebé tan­cada a la inversió estran­gera, a des­ple­gar un nou model impo­si­tiu amb una tri­bu­tació directa d’un tipus màxim del 10%, ple­na­ment coo­pe­rant en matèria fis­cal, i en la qual la inversió estran­gera ja repre­senta un 5,6% del PIB. En una dècada, el Prin­ci­pat ha estat capaç d’aixe­car gra­du­al­ment el secret ban­cari, de posar en marxa un nou model fis­cal, de fir­mar con­ve­nis de doble impo­sició, d’obrir com­ple­ta­ment l’eco­no­mia a la inversió estran­gera i fer un acord mone­tari pel qual la banca andor­rana es com­pro­met a anar incor­po­rant la nor­ma­tiva comu­nitària.
Els collen amb el tabac, els collen la banca... Què els queda?
Andorra accepta can­viar el model econòmic, ja ha can­viat. L’acord d’asso­ci­ació és la cire­reta del pastís, que sig­ni­fi­carà la nor­ma­lit­zació econòmica, però també política. Andorra és una puça que es rela­ci­ona amb el gegant. Que­darà un país assen­tat i amb unes espe­ci­fi­ci­tats que es man­te­nen. Una és el dife­ren­cial fis­cal, l’impost sobre la renda del 10% es man­tindrà. I hi ha espe­ci­fi­ci­tats com que el Prin­ci­pat con­si­dera que té la democràcia més antiga del món, que és l’únic país euro­peu que no ha tin­gut cap guerra, que els pari­at­ges són un exem­ple d’entesa, la qua­li­tat de vida, la segu­re­tat –gai­rebé sense delic­tes–, el paradís de les sego­nes residències, la natura, el fet de ser cen­tre d’una gran zona piri­nenca... Tenen car­tes a ven­dre: inver­tiu aquí, que és un país segur, tran­quil, seriós, sense secret ban­cari. Això és el que vendrà, que l’acord és l’ins­tru­ment per diver­si­fi­car l’eco­no­mia. En tabac, els nego­ci­a­dors andor­rans han accep­tat que tenen trenta anys per trans­for­mar-se, s’haurà aca­bat la ganga de com­prar el tabac barat, però d’altra banda es man­te­nen les franquícies, molt favo­ra­bles a Andorra, per les quals pots entrar i treure mer­ca­de­ries sense haver de pagar a la duana fins a un valor de 900 euros, tres vega­des més del que per­met la UE en altres fron­te­res. L’acord d’asso­ci­ació és un ins­tru­ment per diver­si­fi­car l’eco­no­mia andor­rana.
Els opo­si­tors poden dir que aquest ins­tru­ment és una flauta amb poca força.
O que no ser­veix per a res si no el saps tocar. Hi ha inter­ro­gants. Per això la cam­pa­nya infor­ma­tiva també pretén rebre els inputs de la població i les asso­ci­a­ci­ons empre­sa­ri­als per arri­bar a un gran pacte d’estat. Crec que és admi­ra­ble que un país tan petit tiri enda­vant aquest procés de canvi.
Obli­gats.
Hi ha hagut moments molt durs, com l’amenaça de Sarkozy i el viatge a París que recorda quan els empe­ra­dors germànics medi­e­vals ana­ven a dema­nar perdó al papa. En poden estar orgu­llo­sos, encara que n’hi hagi que diguin que Andorra ja no serà el que era, que els grans nego­cis s’han aca­bat, que la banca... La banca plora sem­pre perquè està amenaçada per molts motius. Pels tipus d’interès bai­xos, per la regu­lació que els obliga a tenir una ràtio de capi­tal molt forta, la revo­lució tec­nològica que fa que els sobri molt per­so­nal... El negoci ban­cari està amenaçat en l’àmbit glo­bal, i a Andorra en par­ti­cu­lar, perquè ha des­a­pa­re­gut el secret ban­cari sense poder-se posar sota el parai­gua del Banc Cen­tral Euro­peu ni tenir el pas­sa­port euro­peu que per­me­tria, per exem­ple, ven­dre fons d’inversió des d’Andorra i no haver de fer-ho des d’un estat de la Unió Euro­pea.
Per què s’allar­guen tant les nego­ci­a­ci­ons?
A la vida de la UE hi ha alts i bai­xos, amb èxits com la cre­ació del mer­cat únic i de l’euro, però el marc en què té lloc la ter­cera fase d’acos­ta­ment es carac­te­ritza per una con­ca­te­nació de cri­sis: l’any 2005, el rebuig del trac­tat cons­ti­tu­ci­o­nal, la gran recessió econòmica (2007), la crisi de l’euro (2010), la crisi dels immi­grants (2015), el Bre­xit i l’elecció de Trump als Estats Units (2016). Aquesta con­ca­te­nació ha estat defi­nida per Juncker com una veri­ta­ble “crisi exis­ten­cial” de la UE. Hi ha gent que diu que això està aca­bat, però no està aca­bat perquè a Europa no hi ha alter­na­tiva. S’ha de con­ti­nuar cami­nant, encara que no s’arri­barà a l’objec­tiu que tots els euro­peis­tes voldríem, una veri­ta­ble fede­ració euro­pea on Cata­lu­nya fos una cèl·lula bàsica. Això és somiar, però el somni ningú ens el treu, perquè el somni seria una fede­ració euro­pea suma de mol­tes peti­tes Cata­lu­nyes.
Què podem espe­rar, doncs?
S’aca­barà con­so­li­dant una Europa de cer­cles concèntrics: un nucli dur for­mat per Ale­ma­nya i França, que s’han d’enten­dre per força; Itàlia, que torna a la cleda i altres com Espa­nya, Grècia i Por­tu­gal, que volen estar a prop del nucli dur; els països mem­bres de l’euro, que són un altre nucli dur; els països Schen­gen. La Unió Euro­pea és com una galàxia amb una dinàmica d’inte­gració, però molt lenta. Recorda una mica l’imperi germànic, que va durar mil anys i era molt desor­ga­nit­zat; Ale­ma­nya tenia tres-cen­tes uni­tats. La UE és una galàxia que no està ben estruc­tu­rada, però evo­lu­ci­ona i cada vegada hi ha més inter­de­pendències.
La guerra comer­cial entre els Estats Units i la Xina ens aboca a una nova recessió mun­dial?
Trump és nefast. Diu que la UE és el seu ene­mic, que l’euro és un pou sense fons, que Brus­sel·les és un fan­tasma, però com a màxim durarà vuit anys, i els Estats Units es trau­ran de sobre la seva herència, men­tre que el Bre­xit pot durar mil anys. D’altra banda, al cap i a la fi és un home d’empresa, i no crec que faci bes­ti­e­ses des­co­mu­nals que posin en perill la seva ree­lecció, que crec que per desgràcia obtindrà. En el fons, Trump fa algu­nes coses que tenen sen­tit. D’entrada, amb ell l’eco­no­mia ame­ri­cana va molt bé, i també té lògica el que diu sobre que no es poden supor­tar aquests dèficits comer­ci­als tan bru­tals amb la Xina.
El mateix que els euro­peus diuen d’Ale­ma­nya.
Exacte. Li dema­nen que inver­teixi més per esti­mu­lar l’eco­no­mia, però ells van a la seva, i en una situ­ació que els per­met cobrar per ven­dre tot tipus de bons. En tot cas, crec que la guerra comer­cial s’anirà apai­va­gant. Els Estats Units estan molt ner­vi­o­sos, perquè la Xina els està avançant en molts fronts, i l’any 2025 vol domi­nar deu sec­tors clau del món, entre els quals hi ha el de la intel·ligència arti­fi­cial i la robòtica, i Trump mareja la per­diu perquè els xine­sos saben per­fec­ta­ment que no se la poden jugar per diver­sos motius: perquè els Estats Units con­ti­nuen sent mili­tar­ment molt supe­ri­ors, perquè tenen pro­ble­mes interns com Hong Kong i el Tibet i perquè el temps juga a favor seu. El món ten­deix a estruc­tu­rar-se al vol­tant de l’Imperi del Mig –la ruta de la seda és això, el port de Venècia ja és xinès i el de Bar­ce­lona ho comença a ser–, tot i que els Estats Units i la Unió Euro­pea con­ti­nu­a­ran tenint uns papers impor­tants. Trump seguirà moles­tant la Xina en un intent d’endar­re­rir tant com pugui aquest procés.
Així, no hi ha perill que aques­tes pica­ba­ra­lles ens por­tin a una altra recessió?
Hi ha una desac­ce­le­ració gene­ral, però no es pre­veu en cap cas una recessió tan forta com l’última, amb la crisi finan­cera pro­vo­cada per les hipo­te­ques por­que­ria que es va escam­par per tot el món i de la qual ens va sal­var el Banc Cen­tral Euro­peu. Se l’ha de lloar, el BCE, perquè és la ins­ti­tució de la Unió Euro­pea que fun­ci­ona més bé. La UE és, bàsica­ment, l’euro i el trac­tat de Schen­gen de lliure cir­cu­lació de les per­so­nes.

EXPERT EN EUROPA

Víctor Pou i Serradell (Calonge, 1943) és doctor en dret i llicenciat en ciències econòmiques per la UB, diplomat en integració europea per la Universitat d’Amsterdam i MBA per l’IESE Business School. Soci de la consultora TAS Europrojects, va ser director internacional de Torras Hostench i director general d’Adequació a les Comunitats Europees, director del Patronat pro Europa i conseller de Relacions Exteriors de la Comissió Europea.

LA FERIDA DEL BREXIT

Qui hi perdrà més, amb el Brexit?
El Brexit és la ferida autoinfligida més important en la història del Regne Unit dels darrers mil anys. Se la juga de tal manera que Escòcia té unes possibilitats claríssimes de ser independent, les dues Irlandes tenen unes possibilitats claríssimes de reunificar-se, i el que quedarà serà una Little England. Ells pensen que seran un Singapur, però poden acabar reduïts a un protectorat dels Estats Units. Per a la UE és dolent que se’n vagin, però també és bo perquè sense ells finalment es podrà avançar en coses com unes veritables polítiques de defensa i exterior.
Per això De Gaulle no els volia deixar entrar.
Ara es podrà avançar, tot i que a la Unió hi ha una gran fragmentació, amb els països de l’est que estan com estan, i un grup d’estats liderats pels Països Baixos que s’oposen a les reformes de l’euro de tal manera que a Angela Merkel no li cal dir res perquè la feina ja li fan els altres.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor