El dossier

10-N: tornem-hi

Quartes eleccions generals en només quatre anys. El 10 de novembre també servirà per calibrar quina és la força real de l’independentisme i com es canalitza la ràbia del poble català davant la sentència

ASSOLIR EL 50%
L’independentisme aspira, per primer cop, a signar com a mínim la meitat dels 48 diputats en joc
LÍNIES VERMELLES
Molts partits es presenten amb les línies vermelles més difuses en espera del que pugui passar

Cent noranta-sis dies sepa­ra­ran les elec­ci­ons gene­rals del 28 d’abril de la nova cita amb les urnes del 10 de novem­bre i, mal­grat que ha trans­cor­re­gut poc més de mig any, sem­bla que un abisme separi les dues con­te­ses elec­to­rals. Es fa difícil pen­sar que la incer­tesa actual, en què totes les enques­tes fetes amb poste­ri­o­ri­tat a la sentència vati­ci­nen una bai­xada del PSOE, fos l’esce­nari somiat per Pedro Sánchez quan a l’estiu va apos­tar per dina­mi­tar un pos­si­ble acord amb Uni­des Podem i repe­tir elec­ci­ons. Tant ha can­viat el guió en només sis mesos que ja ningú s’atre­veix a des­car­tar un pacte d’Estat inèdit entre el PSOE i el PP com a fórmula per esca­par al blo­queig actual –sobre­tot si els son­de­jos la cla­ven i Cs pateix una bona rebol­cada–, un esce­nari que enquis­ta­ria sine die la reso­lució del con­flicte català .

La publi­cació de la sentència del procés i la con­seqüent con­demna dels líders inde­pen­den­tis­tes, que suma 100 anys de presó, afe­gi­des a l’esca­lada de tensió que es res­pira als car­rers de Cata­lu­nya i les deten­ci­ons en cadena d’inde­pen­den­tis­tes, han dina­mi­tat qual­se­vol pos­si­bi­li­tat de veure a Madrid un govern d’esquer­res que con­si­deri mínima­ment els par­tits inde­pen­den­tis­tes. Més aviat, el pro­blema català pot fins i tot ser­vir en safata una excusa als dos grans par­tits de l’Estat per jus­ti­fi­car una aliança con­tra cor­rent que fins fa qua­tre dies era impen­sa­ble.

Men­tres­tant, a casa nos­tra, l’inde­pen­den­tisme veu aques­tes noves elec­ci­ons com una pos­si­bi­li­tat de cali­brar la seva força real al car­rer i aspira, per pri­mer cop, a sig­nar com a mínim la mei­tat dels 48 dipu­tats que estan en joc. El 28-A es va que­dar en 22. Con­quis­tar la mei­tat dels escons llançaria un mis­satge con­tun­dent a l’Estat espa­nyol, també a Europa i a la resta del món, per bé que s’albira força com­plex que el futur govern espa­nyol es mos­tri pre­dis­po­sat a ence­tar la via del diàleg, espe­ci­al­ment si la dreta espa­nyola té molt a dir sobre com es diri­meix la solució al con­flicte. Amb els par­tits polítics en cam­pa­nya per­ma­nent (només a l’Estat espa­nyol s’hau­ran cele­brat qua­tre elec­ci­ons en qua­tre anys) es fa difícil saber si pas­sat el 10-N s’ento­marà el pro­blema o, ans al con­trari, s’eter­nit­zarà la situ­ació actual, amb el des­gast i el dany que això supo­sa­ria per a tots els actors impli­cats.

VOT DE SUPORT ALS PRE­SOS

En qual­se­vol cas, les enques­tes apun­ten que el males­tar i la ràbia de molts cata­lans poden reforçar el bloc inde­pen­den­tista, mal­grat fa la impressió que força elec­tors es mobi­lit­za­ran com a mos­tra de suport als pre­sos polítics, més que no pas com a ali­ats amb el full de ruta dels par­tits. La manca d’uni­tat de l’inde­pen­den­tisme i una certa opa­ci­tat en la seva estratègia també poden des­mo­ti­var molts votants que no per­do­nen els errors come­sos.

El 10-N, però, també podria dibui­xar un esce­nari dia­me­tral­ment opo­sat, amb l’inde­pen­den­tisme estan­cat (cap enquesta apunta fins al moment una bai­xada), mal­grat la sentència i mal­grat el clima de repressió per­ma­nent. L’entrada al ter­reny de joc per pri­mer cop de la CUP pot mobi­lit­zar votants des­mo­ti­vats que opta­rien per que­dar-se a casa però també pot com­por­tar un trans­va­sa­ment de vots entre par­tits del mateix bloc. Els resul­tats del 10-N i la gestió que se’n derivi poden per­me­tre dilu­ci­dar qui­nes ali­an­ces estratègiques es des­en­ca­de­na­ran. I més tenint en compte que les elec­ci­ons al Par­la­ment de Cata­lu­nya poden estar ja coent-se.

La dis­puta per l’hege­mo­nia de l’inde­pen­den­tisme manté oberta l’escletxa entre ERC i Junts per Cata­lu­nya, sobre­tot quan Esquerra Repu­bli­cana es veu capaç de repe­tir el tri­omf del 28-A (es va impo­sar a 747 dels 947 muni­ci­pis cata­lans). Les anti­pa­ties per­so­nals, que ja ningú dis­si­mula, tam­poc no aju­den a res­ta­blir ponts, mal­grat que les dues for­ces com­par­tei­xen la desgràcia de tenir gent a la presó i a l’exili. Els durà aquesta pugna a llançar-se els plats pel cap durant la cam­pa­nya? En els dar­rers dos anys se n’han vist de tots colors.

A poc a poc també s’anirà entre­ve­ient si acaba cris­tal·lit­zant una apro­xi­mació estratègica en l’eix de l’esquerra entre ERC, la CUP i els comuns. I quin paper hi jugarà el PSC. Les muni­ci­pals del 26-M van donar pas a un tren­ca­ment de blocs en molts muni­ci­pis i a la Dipu­tació de Bar­ce­lona però amb la sentència sobre el tau­ler de joc algu­nes ali­an­ces sem­blen més difícil de reei­xir, si bé és cert que la con­demna tam­poc no ha fet tren­car els pac­tes deri­vats dels resul­tats de les elec­ci­ons locals. Ara per ara, sem­bla impro­ba­ble que les for­ces inde­pen­den­tis­tes s’aliïn amb el PSOE per fre­nar la dreta, sobre­tot perquè Pedro Sánchez ja no és el can­di­dat que a l’abril recla­mava el vot útil pre­ci­sa­ment per atu­rar la dreta i perquè el pre­si­dent en fun­ci­ons ha dei­xat clar que pre­fe­reix enten­dre’s amb Albert Rivera que allar­gar la mà a l’inde­pen­den­tisme català, al qual ni tan sols agafa el telèfon.

Aquest cop ningú rega­larà els seus vots a canvi de res. De fet, si el PSOE es mos­tra capaç de sobre­vo­lar al vol­tant de les for­ces de la dreta espa­nyola, els par­tits inde­pen­den­tis­tes pin­ta­ran poc a Madrid, més enllà de l’alta­veu que suposa tenir presència al Congrés dels Dipu­tats.

A Cata­lu­nya, però, se’n deri­va­ran diver­ses lec­tu­res, del nou exa­men. El 28 d’abril, Esquerra va fer molt bon resul­tat a Girona, Lleida i Tar­ra­gona però també a l’àrea metro­po­li­tana, on neces­sita pror­ro­gar l’èxit per sor­tir airós de la cita elec­to­ral. En aquest ter­ri­tori, el PSC també va treure múscul. És allà on han res­sus­ci­tat els seus feus i on els soci­a­lis­tes con­fien que el gir en el guió de Sánchez tro­barà empara i fins i tot pro­vo­carà can­vis de samar­reta en alguns votants que, en la qüestió cata­lana, tro­ben escas­ses diferències entre el dis­curs del PSOE i el de la dreta. Entre el Bar­ce­lonès, el Baix Llo­bre­gat i el Vallès Occi­den­tal sumen qua­tre dels set mili­ons i mig d’habi­tants. Hi ha molt en joc. Amb tot, no es pot igno­rar que en les muni­ci­pals del mes de maig els alcal­des i alcal­des­ses soci­a­lis­tes que van mos­trar més sen­si­bi­li­tat vers els pre­sos polítics van obte­nir, a grans trets, un resul­tat extra­or­di­nari. Les elec­ci­ons gene­rals són una altra lliga, és cert, però el males­tar que ha cau­sat l’empre­so­na­ment dels líders inde­pen­den­tis­tes entre alguns mili­tants soci­a­lis­tes (i així ho asse­nya­len diver­sos son­de­jos) és un fac­tor que no es pot menys­te­nir i que, fins i tot a escas­sos dies de les elec­ci­ons, es fa difícil ende­vi­nar si tindrà pro­jecció a les urnes. L’endu­ri­ment del PSOE, del qual no s’ha des­mar­cat el soci­a­lisme català, pot bene­fi­ciar En Comú Podem, que per con­tra haurà de dis­pu­tar-se vots amb el par­tit d’Íñigo Errejón. Cap enquesta apunta que Más País, però, acon­se­guirà algun dels 48 dipu­tats que Cata­lu­nya aporta al Congrés. Les for­ces de dreta i ultra­dreta es repar­ti­ran una part petita del pastís.

DUB­TES DE LA PAR­TI­CI­PACIÓ

El que és segur és que el 10 de novem­bre donarà lloc a un nou tren­ca­clos­ques de difícil reso­lució. Quan la cam­pa­nya ja ha arren­cat, els inde­ci­sos es comp­ten per milers. Tam­poc se sap qui­nes xifres ron­darà la par­ti­ci­pació (a l’abril l’abs­tenció va ser del 24,25%, la més baixa del segle), ni si la balança es pot girar cap als par­tits de dreta i ultra­dreta. Sí que resulta més fàcil ende­vi­nar que la qüestió cata­lana serà a l’epi­cen­tre de tots els debats, davant de la recent exhu­mació de Franco, una ope­ració que Sánchez farà aflo­rar per inten­tar demos­trar que com­pleix amb el que pro­met. La impressió és que els blocs ideològics van que­dar més mar­cats fa sis mesos. Sánchez, qui totes les enques­tes apun­ten com a gua­nya­dor, haurà de pac­tar sí o sí. Ell aspira a arri­bar al 30% dels vots. La tendència indica que quan hi ha repe­tició elec­to­ral el vot ten­deix a con­cen­trar-se en els grans par­tits. Molta gent pensa que l’única garan­tia per sor­tir del caos és apos­tar pels de sem­pre. Aquesta dinàmica, més el to més mode­rat i cen­trista del líder del PP (almenys en les set­ma­nes prèvies a la cam­pa­nya), sem­bla que donarà ales a Pablo Casado. Els popu­lars poden con­cen­trar vot útil. Entre el 2016 i el 2019 van per­dre 3,5 mili­ons de vots.

Cs podria ser el gran per­ju­di­cat de la repe­tició d’elec­ci­ons i patir una impor­tant fuita de vot. Pot per­dre la capa­ci­tat de con­di­ci­o­nar el futur govern. La figura d’Albert Rivera pot que­dar molt mal­mesa. Uni­des Podem no sap a hores d’ara quina fis­sura li cau­sarà l’apa­rició de Más País.

Amb un pano­rama tan incert, tot apunta que molts par­tits afron­ta­ran la cam­pa­nya amb els vetos més diluïts i les línies ver­me­lles més difu­ses en espera del que pugui pas­sar. L’únic que hi ha segur, a hores d’ara, és que l’Estat haurà gas­tat 540 mili­ons d’euros en les elec­ci­ons gene­rals cele­bra­des entre el 2015 i el 2019, sense comp­tar les sub­ven­ci­ons als par­tits per sufra­gar des­pe­ses elec­to­rals.

LLISTES SENSE PRESOS

Els 100 anys de presó que pesen sobre els líders independentistes no és pas l’única condemna que els ha imposat el Tribunal Suprem. També els sentencia a penes d’inhabilitació que els impedeix, d’entrada, formar part de les llistes electorals del 10-N. Fins a sis candidats han hagut de saltar de la llista de la qual formaven part: Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez. L’escapçament de l’independentisme només és arribats a aquest punt un dels molts factors que estan accentuant la indignació d’una part del poble català. La contínua vinculació de l’independentisme amb el terrorisme d’ETA per part de polítics espanyols –també del PSOE– i de comandaments de les forces de seguretat, la persecució judicial dels CDR i del Tsunami Democràtic –un dels moviments populars que lideren les protestes ciutadanes– i algunes càrregues policials i formats de detenció de dubtosa legalitat són fets que estan encenent molts ànims i que podrien tenir traducció a les urnes el 10 de novembre. Fins i tot les protestes violentes que va desencadenar la sentència comencen a despertar comprensió davant determinada violència policial. Els interrogants són múltiples, tenint en compte que mai s’havia votat enmig de tanta tensió.

EL SENAT I L’APLICACIÓ DEL 155

El 10 de novembre es trien els representants al Congrés dels Diputats però també al Senat, l’òrgan que entre altres funcions té la d’aprovar o tombar l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola. A l’abril, la majoria socialista a la cambra alta no va cedir a les pressions de la dreta i va frenar la possibilitat de repetir la intervenció de la Generalitat per part de l’Estat. La mutació, però, que ha patit Pedro Sánchez tant en el relat com en les formes fa sospitar que el PSOE afrontarà la qüestió, si s’arriba a plantejar, amb un tarannà diferent del de fa sis mesos. En qualsevol cas i un cop la dreta ha deixat clar que està desitjosa de tornar a aprovar el 155, la clau estarà de nou en mans dels socialistes, als quals no els va tremolar el pols per donar suport al govern de Mariano Rajoy quan va prémer el botó del 155 per primer cop en la història de l’Estat espanyol.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.