El dossier

Toni Cruz, Josep Maria Mainat i Miquel Àngel Pascual

MEMBRES DEL GRUP MUSICAL LA TRINCA

“Ara faríem cançons pel broc gros”

TONI CRUZ
“Un dia vam calcular que ens havien censurat al voltant de seixanta lletres, no tant al cent per cent, sinó amb frases esborrades” MIQUEL ÀNGEL PASCUAL “Ens hem tornat menys permissius amb l’humor i, en algunes ocasions, en fem un gra massa”
MIQUEL ÀNGEL PASCUAL
“Fa molt temps que arrosseguem un problema de democràcia i no pas d’independència” TONI CRUZ “Quan vam anar a Madrid ens van rebre molt bé. No vam trobar cap diferència entre l’humor català i l’humor castellà”
MIQUEL ÀNGEL PASCUAL
“El més anecdòtic és que nosaltres no en sabíem gens, d’actuar, però quan ens vam posar davant la càmera va funcionar prou bé

L’alt, el ros i el de la barba. Els trin­cos de Canet han bufat les cin­quanta espel­mes que acre­di­ten el mig segle de tra­jectòria musi­cal, pri­mer pels esce­na­ris de tot Cata­lu­nya i després entrant a les llars del país a través de la tele­visió com a cre­a­dors de nous for­mats d’humor. En fem balanç amb Toni Cruz, Josep Maria Mai­nat i Miquel Àngel Pas­cual, mem­bres de La Trinca, un dels grups més esti­mats, recor­dats i actu­als de la cançó en català.

Guar­do­nats amb la Creu de Sant Jordi. Se l’espe­ra­ven?
T.C.: Ha estat una sor­presa, perquè després de tants d’anys ja ni pen­ses que te la puguin donar. Fa molt temps se’n va par­lar, que ens la dona­rien, i hi va haver certa cam­pa­nya des d’alguns sec­tors, però no va reei­xir. De fet, som els dar­rers de la cançó en català que no la teníem.
J.M.M.: Molta gent estava con­vençuda que ja la teníem i ens deia que si la tenia la Núria Feliu l’havíem de tenir nosal­tres.
M.A.P.: Tot i això l’hem rebut molt aviat, perquè a molts els la donen quan ja són a la caixa [riu].
I pen­sant mala­ment, per què cre­uen que s’ha tri­gat tant?
T.C.: Pen­sant mala­ment, és evi­dent que hi ha hagut èpoques en aquest país en què els governs de torn no esta­ven gaire d’acord amb allò que cantàvem.
M.A.P.: Sobre­tot una de molt i molt llarga...
De què faria avui cançons La Trinca. Hi hau­ria tant mate­rial com quan van començar?
T.C.: Si ara féssim un disc, només faria falta can­viar els títols de les cançons, perquè fun­ci­o­na­rien per­fec­ta­ment i serien igual d’actu­als. Lla­vors parlàvem de cape­llans, polítics, fei­xis­tes, repressió... i ara també es podria fer.
Per refle­xi­o­nar-hi...
T.C.: Més que refle­xi­o­nar, fa autèntica por. Estem par­lant de trenta anys enrere i l’esce­nari polític i social és el mateix. No hi ha hagut can­vis de fons.
M.A.P.: Lla­vors fèiem cançons, no pas pro­fe­cies, però ha que­dat demos­trat que ens avançàvem al futur.
Hi havia més lli­ber­tat abans que ara?
J.M.M.: No, lli­ber­tat poca, perquè s’apli­cava la cen­sura pura i dura, però sí que feies mans i mànigues per sal­tar-te el con­trol. Fins a finals dels vui­tanta, des del minis­teri cor­res­po­nent et deien què havies de can­tar i com ho havies de can­tar. Ara no hi ha cen­sura, però cas­ti­guen el dis­si­dent amb l’ordre esta­blert. Hem anat cap enrere.
T.C.: Quan van arri­bar els anys vui­tanta, la sen­sació de poder can­tar sense els límits impo­sats va ser molt gran. I lla­vors els jut­ges no s’atre­vien a fer allò que fan ara, ni els polítics a dir tan­tes men­ti­des i els grups d’ultra­dreta esta­ven ama­gats. Ara deter­mi­nats sec­tors inflen el pit sense ver­go­nya.
M.A.P.: S’ha obert la veda con­tra deter­mi­na­des mane­res de pen­sar i aquest tot s’hi val és perillós. És allò de fes-me la llei que jo, com a poder, ja la inter­pre­taré.
Cre­uen que hi ha més por ara en el sec­tor de l’espec­ta­cle?
T.C.: Crec que ja hem superat aquesta etapa i que estem tots més empre­nyats que espo­ru­guits. Arriba un moment que et pre­gun­tes què coi s’han cre­gut! Gent en presó pre­ven­tiva dos anys, gent a l’exili, can­tants obli­gats a mar­xar de casa, els demòcra­tes espa­nyols no es mani­fes­ten, els mit­jans esta­tals es dedi­quen a difa­mar quan es parla de Cata­lu­nya, ata­quen els drets més ele­men­tals dels elec­tes cata­lans... És una pura ver­go­nya.
J.M.M.: Estic con­vençut que cada cop hi ha menys auto­cen­sura i, en el nos­tre cas, si féssim cançons les faríem pel broc gros. Crec que és un final d’etapa, la d’un règim que està podrit i ho fa escla­tar tot.
M.A.P.: Hi ha molta ràbia. Ràbia que han pro­vo­cat que hi sigui. Fa molt temps que arros­se­guem un pro­blema de democràcia i no pas d’inde­pendència.
Par­lem dels ini­cis de La Trinca. Com van pas­sar de ser un grup de poble a un con­junt de sàtira social i política?
J.M.M.: Érem una for­mació que can­tava cançons de cos­te­llada pels pobles i fèiem música als enve­lats fins que vam fer el salt a Bar­ce­lona. Allà vam entrar en con­tacte amb altres grups, amb les pro­tes­tes soci­als i les mobi­lit­za­ci­ons que es vivien més inten­sa­ment.
M.A.P.: Anar a la uni­ver­si­tat ens va obrir tot un món, perquè, de clas­ses, en vam fer una set­mana en tot l’any, però d’acti­vi­tat al car­rer n’hi havia cada dia. La rea­li­tat se’ns men­java.
T.C.: I vam tenir la gran sort de conèixer gent del sec­tor, com el locu­tor Sal­va­dor Esca­mi­lla, que ens va obrir les por­tes de la ràdio, que ens va ser­vir d’alta­veu.
El disc Festa major ho va can­viar tot?
M.A.P.: Va ser un disc catàrtic. La nos­tra tar­geta de pre­sen­tació al món. T.C.: Va ser el nos­tre par­ti­cu­lar “ja sóc aquí!” i ens va obrir les por­tes. Perquè fins que no va arri­bar podem dir que tot ho havíem fet una mica com de broma.
I era més fàcil fer crítica i sàtira amb humor?
J.M.M.: Segu­ra­ment les for­ces vives no ens con­si­de­ra­ven tan peri­llo­sos com als can­tants seri­o­sos com en Rai­mon o en Llach, que sem­bla­ven més mili­tants. La cen­sura, però, la vam patir igual.
Van pas­sar el ribot per mol­tes de les cançons?
T.C.: Un dia vam cal­cu­lar que ens havien cen­su­rat al vol­tant de sei­xanta lle­tres, no tant al cent per cent, sinó amb fra­ses esbor­ra­des.
J.M.M.: Hi va haver casos patètics com el de la cançó El gene­ral Bum Bum, que ens van pro­hi­bir que inter­pretéssim a l’esce­nari. Una autèntica boge­ria.
M.A.P.: Molts dels cen­sors no dona­ven per a més i com que no ente­nien el català i traduïen allò que volien actu­a­ven sense un cri­teri clar. La cançó de La faixa n’és un exem­ple, perquè no van enten­dre que no parlàvem pre­ci­sa­ment de coti­lles i coti­llai­res.
Es van con­ver­tir en uns experts del doble sen­tit.
T.C.: No hi havia cap altra sor­tida! Tan bon punt ens van haver pres la mida, vam començar a escriure cançons amb mis­satge. I si ens visi­ta­ven durant alguna actu­ació en directe per com­pro­var si havíem incor­po­rat les modi­fi­ca­ci­ons a la lle­tra sem­pre hi havia algú que ens avi­sava amb temps i fèiem el canvi.
Com sor­gien les cançons? Qui les feia?
J.M.M.: L’època del final del fran­quisme i sobre­tot la pri­mera etapa de la Tran­sició va ser un pou sense fons pel que fa a temes, perquè n’hi havia molts per explo­tar amb una democràcia aca­bada de sor­tir de l’ou i amb totes les imper­fec­ci­ons d’un sis­tema aca­bat d’estre­nar.
T.C.: A l’hora de com­po­sar les cançons sem­pre vam actuar igual. Quedàvem una tarda amb paper i lla­pis i tots tres anàvem abo­cant idees fins que el resul­tat final ens agra­dava. Sem­pre va ser un part a tres.
Els con­certs de La Trinca sem­pre van anar més enllà de la música.
J.M.M.: Teníem inte­ri­o­rit­zat l’espec­ta­cle i aviat vam veure que no en teníem prou, amb el micròfon i l’ins­tru­ment. D’aquí a incloure balls, core­o­gra­fies, dis­fres­ses hi havia un pas molt petit i el vam fer perquè ens hi trobàvem molt a gust. Vam fer el Hair de la senyora Qui­meta, com va dir algú.
M.A.P.: De fet vam ser dels pri­mers a treure els ins­tru­ments del davant de l’esce­nari per moure’ns amb total lli­ber­tat men­tre inter­pretàvem els nos­tres per­so­nat­ges.
T.C.: Ens ali­mentàvem de pro­pos­tes que havíem vist a l’estran­ger, sobre­tot a Lon­dres, i que sabíem que podien fun­ci­o­nar aquí.
Costa tro­bar dades ofi­ci­als sobre la pro­ducció dis­cogràfica del grup.
J.M.M.: És difícil de cal­cu­lar. Par­lem d’una cin­quan­tena de tre­balls, crec, a banda de les ree­di­ci­ons, les reco­pi­la­ci­ons, els LP que rega­lava La Caixa...
T.C.: Jo crec que en són 26 d’ori­gi­nals, nous i estre­nats.
M.A.P.: Hi va haver un temps que de cada tres dis­cos que s’edi­ta­ven, un era nos­tre. I, de fet, encara avui des­co­brim algun que no coneixíem.
Com fun­ci­o­nava La Trinca durant l’any?
T.C.: A l’estiu anàvem de gira pel ter­ri­tori. A l’octu­bre des­cansàvem tot el mes i al novem­bre ens tancàvem cada dia a la tarda de dilluns a diven­dres a escriure noves cançons. El mes de març, quan ja les teníem, pre­paràvem el nou espec­ta­cle i a l’abril gravàvem el disc. I així durant molts anys!
Dir veri­tats costa menys si es fa en broma?
J.M.M.: Com a mínim és més diver­tit, entra més a la gent, perquè no els impacta tant com si els les dius sense fil­tre. Crees més com­pli­ci­tats amb el públic.
T.C.: Però també és cert que s’empre­nyen més, perquè qui rep la crítica també rep les ria­lla­des que pro­voca. Se’ls posa davant d’un mirall i això no agrada a tot­hom.
Van fer el salt a les Espa­nyes. Es van sen­tir ben rebuts?
T.C.: Sí, i molt. Par­lem de prin­ci­pis dels vui­tanta, quan el mer­cat català ja el teníem prou cone­gut i parlàvem d’ampliar horit­zons. Vam tenir clar des del pri­mer moment, però, que calia anar-hi amb cançons en cas­tellà, i així ho vam fer. Si haguéssim sabut par­lar anglès hauríem assal­tat l’Imperi britànic!
J.M.M.: Vam pren­dre el plan­te­ja­ment més inter­na­ci­o­nal. A cada país, la seva llen­gua, i per això vam tra­duir les nos­tres cançons al cas­tellà. No en vam fer cap de nova, com tam­poc mai hem can­tat en cas­tellà a Cata­lu­nya.
M.A.P.: La nos­tra va ser una decisió pura­ment comer­cial, i és cert que des de deter­mi­nats sec­tors enfu­ris­mats se’ns va tit­llar de traïdors, però no ens va fer gens de mal. Vam estar sis mesos omplint el tea­tre a Madrid, vam aparèixer en pro­gra­mes com l’Un, dos, tres i quan vam tor­nar a fer gira per Cata­lu­nya ens va venir a veure més gent.
Lla­vors Cata­lu­nya i els cata­lans que­ien bé?
J.M.M.: Sí, sí. Fins i tot en Lluís Llach omplia quan anava a Madrid i recordo que a la nit de l’estrena hi havia repre­sen­tants de dife­rents par­tits i ens va venir a salu­dar el gene­ral Manuel Gutiérrez Mellado!
T.C.: La res­posta de la gent va ser exac­ta­ment la mateixa. No vam tro­bar cap diferència entre l’humor català i l’humor cas­tellà.
M.A.P.: Ens vam tro­bar que algu­nes de les tra­duc­ci­ons de les cançons eren més ela­bo­ra­des. Nor­mal, les havíem fet amb més experiència.
Guar­den una anècdota sucosa d’una de les cançons més recor­da­des, La dansa del sabre.
T.C.: És cert. Estàvem enlles­tint el tre­ball Nou de Trinca quan ens va tru­car en Jaume Perich i ens va dir que la Guàrdia Civil havia entrat al Congrés. Pri­mer vam creure que era conya, perquè feia set­ma­nes que s’ali­men­ta­ven els rumors d’un cop d’estat, però aviat vam veure que allò que expli­cava era ben cert.
J.M.M.: Vam mar­xar a casa per pair la situ­ació, però aviat vam tenir clar que havíem de fer un tema. Ens vam tro­bar i la cançó va sor­tir sola en molt poc temps.
Pene­dits d’haver dei­xat els esce­na­ris?
J.M.M.: No va ser mai una decisió presa cons­ci­ent­ment, sinó fruit d’una evo­lució del grup. De fet, si em pre­gun­tes quin va ser el dar­rer con­cert de La Trinca et diria que no ho sé. Va estar molt lli­gat a l’experiència a la tele­visió.
T.C.: Els pro­gra­mes ens dema­na­ven molta feina i esforç i un estiu vam pos­po­sar la gira pen­sant en l’any següent i quan l’any següent va arri­bar teníem més pro­pos­tes tele­vi­si­ves i ho vam anar dei­xant.
Hi ha el cuquet de tor­nar-hi?
J.M.M.: Jo sí que en tinc ganes i sem­pre els dic a aquests dos que una gira amb molts pobles, no, però unes quan­tes actu­a­ci­ons les podríem fer molt bé. La gent encara ens estima, i quan ens van donar la Creu de Sant Jordi el públic va aplau­dir entu­si­as­mat, més que no pas quan li van donar a en Messi. La part que més m’agrada de les gires és l’ener­gia que reps de la gent. És addic­tiu.
M.A.P.: Sí, sí. Quan puges a l’esce­nari sem­bla que tin­guis 18 anys, però quan tor­nes a bai­xar tens l’edat que tens!
T.C.: Massa feina si es vol fer bé i no fer el ridícul.
Són cons­ci­ents que van crear escola pel que fa a for­mats de tele­visió?
T.C.: Vam tenir la immensa sort que vam coin­ci­dir amb l’arri­bada de les tele­vi­si­ons autonòmiques, i quan vam crear Gest­mu­sic era l’inici dels canals pri­vats que s’havien d’ali­men­tar de con­tin­gut i no hi havia prou pro­duc­to­res. En vam apren­dre molt, amb el No passa res.
J.M.M.: També vam arris­car molt por­tant per­so­nat­ges reco­ne­guts del món cul­tu­ral, social i polític que poc sabien què hi ana­ven a fer. El gag d’en Fraga pes­cant o el de la Lola Flo­res com­prant al super­mer­cat van ser fets amb un punt de boge­ria.
M.A.P.: El més anecdòtic és que nosal­tres no en sabíem gens, d’actuar, però quan ens vam posar davant la càmera va fun­ci­o­nar prou bé. Al No passa res vam fer 600 esquet­xos! Sem­blava que havíem nas­cut per fer allò.
Alguns dels gags avui serien política­ment incor­rec­tes...
T.C.: Cos­ta­ria que no feris­sin sen­si­bi­li­tats. Per­so­nat­ges com l’Idi­ota i els homes de les caver­nes no pas­sa­rien el sedàs. Mal­grat que sem­pre hi havia un mis­satge final i cap intenció de ferir ningú. Fèiem paròdia, no cal recor­dar-ho.
M.A.P.: Ens hem tor­nat menys per­mis­sius i, en algu­nes oca­si­ons, en fem un gra massa.
Per tant, ara no es pot fer humor de tot?
T.C.: Hi ha temes molt sen­si­bles que dema­nen molta cura i n’hi ha d’altres que s’hau­rien de trac­tar més, encara que dema­na­rien més elegància, més sub­ti­lesa. L’humor negre que ara està tan per­se­guit i asse­nya­lat, quan està ben fet, és insu­pe­ra­ble.
M.A.P.: Hi ha hagut una regressió evi­dent, perquè trenta anys enrere hi havia humo­ris­tes que tre­ien cas­sets sen­cers amb acu­dits d’homo­se­xu­als o de dis­ca­pa­ci­tats perquè era un humor soci­al­ment accep­tat. Ara seria impos­si­ble.
J.M.M.: Em sem­bla bé que no es vul­gui ofen­dre la gent, però també és cert que alguns col·lec­tius sal­ten molt ràpida­ment. En la nos­tra època, quan feies cançons de cape­llans i toca­ves l’Església tot­hom es posava les mans al cap. És difícil agra­dar a tot­hom.
Per què van deci­dir entrar en el món de la pro­ducció?
T.C.: Crec que va ser el pas natu­ral. Ens vam pre­gun­tar fins a quina edat podríem can­tar La patata dalt d’un esce­nari sense fer pena. Tre­ba­llar a la tele­visió ens va obrir noves por­tes, fer gags era més fàcil que fer cançons, vam acu­mu­lar experiència. Tot va venir rodat.
J.M.M.: Vam tenir clar que en Ser­rat podria con­ti­nuar sent en Ser­rat durant molt anys amb dig­ni­tat perquè sor­tia ell i la seva gui­tarra a l’esce­nari. Però, i nosal­tres? L’espec­ta­cle de La Trinca anava més enllà, dema­nava molta agi­li­tat i bona forma i els anys no per­do­na­ven. Fer tele des del dar­rere de la càmera et per­me­tia menys esforç físic, encara que recla­mava molta impli­cació men­tal. A Gest­mu­sic hi va haver èpoques que produíem dis­set i divuit pro­gra­mes al mateix temps! Vam crear gèneres d’entre­te­ni­ment que encara avui fun­ci­o­nen com un rellotge.
L’entre­te­ni­ment a tele­visió ha arri­bat al seu límit?
T.C.: Hi ha molta oferta i una com­petència extrema entre cade­nes pri­va­des, perquè la tele­visió pública esta­tal, ara que no té publi­ci­tat, tam­poc té un duro per fer res. I és com tot: hi ha pro­gra­mes amb una pro­ducció impe­ca­ble i d’altres que són una aber­ració mal­grat que arra­sen entre el públic.
J.M.M.: La nova manera de veure tele­visió, amb pla­ta­for­mes digi­tals, també obliga a rein­ven­tar-se i a adap­tar-se cada cop més ràpid a les deman­des d’un espec­ta­dor cada cop més exi­gent. Crec, però, que encara hi ha camí per córrer en la tele­visió d’entre­te­ni­ment.
L’any 2010, jun­ta­ment amb TV3, van bus­car els seus suc­ces­sors.
T.C.: Va ser una idea ges­tada amb la Mònica Ter­ri­bas, i el cert és que ens ho vam pas­sar molt bé i la gent hi va res­pon­dre amb entu­si­asme.
M.A.P.: Va ser el millor exem­ple que el públic encara ens tenia ben pre­sents i que les nos­tres cançons no havien pas­sat de moda.
Els fa por fer-se grans?
T.C.: No m’ho plan­tejo ni m’hi obses­si­ono gaire. Visc el dia a dia. I men­tre el coco res­pon­gui, has de seguir enda­vant...
J.M.M.: Enve­llir, encara, però el que porto pit­jor és la decre­pi­tud, la decadència. Em pre­o­cupa que m’afecti men­tal­ment, física­ment o sexu­al­ment. Afor­tu­na­da­ment tot fun­ci­ona cor­rec­ta­ment!
M.A.P.: Tam­poc hi penso gaire, perquè pre­ci­sa­ment allò que no pots fer és allò que et fa ado­nar que ja no ets jove.
Esco­lliu una cançó.
T.C.: Es fa difícil, perquè en cada disc hi ha alguna joia. Pot­ser La guerra de l’enciam, Califa...
J.M.M.: Estic molt con­tent de La dansa del sabre i d’El baró de bidet.
M.A.P.: Recordo la de L’iva fet fàcil, amb una lle­tra molt difícil, que ens feia anar de cor­coll.

Tres amics que van arribar a canviar la música i la televisió

Toni Cruz (Girona, 1946) i Josep Maria Mainat (Canet de Mar, 1946) es van conèixer d’adolescents a Canet i van crear el grup The Blue Cabrits. Amb la incorporació anys després de Miquel Àngel Pascual (Mataró, 1949) van passar a anomenar-se The Vikings, amb dos integrants més. Van continuar com a Enfants Terribles fent música per als estrangers que visitaven la plaça de toros de Sant Cebrià de Vallalta, al Maresme, i tocant en festes majors i envelats. L’històric locutor Salvador Escamilla els va obrir les portes de Ràdio Barcelona i la nit abans d’anar al programa es van canviar el nom per La Trinca. L’any 1969 van treure el primer disc, Tots som pops, del qual va sortir el primer videoclip de l’Estat espanyol. Festa major, el 1970, els va donar ressò i va obrir una productiva carrera musical acabada el 1987 i que inclou algunes de les cançons més conegudes i taral·lejades de la cançó catalana: La patata, La faixa, La dansa del sabre, El canonge de la Seu, Botifarra de pagès, Trempera matinera... L’any 1986, van estrenar a TV3 el programa d’humor No passa res, que va donar peu a altres espais i que, amb la versió castellana Tariro, tariro, es va exportar a TVE. Els tres membres de La Trinca van crear el 1987 la productora Gestmusic, responsable de programes d’èxit com OT, Crónicas marcianas, Lluvia de estrellas o Tú sí que vales. Pascual va deixar la companyia el 1994 i Cruz i Mainat en van dimitir el 2010. Dos anys després, tots van encetar un nou projecte de producció anomenat Reset TV.

ENDERROCK D’HONOR

Aquest està sent un any de premis per als tres membres de La Trinca. La revista Enderrock els ha atorgat l’Enderrock d’Honor, que l’any passat va anar a mans de Lluís Llach. La commemoració dels cinquanta anys també s’ha celebrat amb un espectacle d’homenatge al Teatre Espai Ter de Torroella de Montgrí amb el títol Festa major XXI. La versió discogràfica del muntatge que revisarà les cançons de l’àlbum del 1970, amb arranjaments de Joan Díaz i amb la participació de músics com Cesk Freixas, Guillem Roma i Senyor Oca, es distribuirà amb la revista d’aquest mes.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor