El dossier

Descobrint el teletreball

El coronavirus fa que s’incrementi el teletreball, que és vist amb reticència per les empreses, que temen pel rendiment, i pels treballadors, que tenen por de quedar-se aïllats

L’Orga­nit­zació Inter­na­ci­o­nal del Tre­ball (OIT), defi­neix el tele­tre­ball com una acti­vi­tat pro­fes­si­o­nal que es rea­litza en un lloc allu­nyat de les ofi­ci­nes cen­trals o de les ins­tal·laci­ons de pro­ducció, mit­jançant la uti­lit­zació de les noves tec­no­lo­gies de la comu­ni­cació. Segons les últi­mes dades de l’INE, el 2018 el prac­ti­ca­ven habi­tu­al­ment (durant més de la mei­tat de la jor­nada labo­ral) el 4,3% dels tre­ba­lla­dors, i un 3,2% ho feien de manera oca­si­o­nal. A finals de l’any pas­sat, segons l’estudi Moni­tor Adecco d’opor­tu­ni­tats i satis­facció en el tre­ball, feien tele­tre­ball, amb més o menys inten­si­tat, un 7,9% dels ocu­pats.

Amb el con­fi­na­ment pel coro­na­vi­rus, el per­cen­tatge de tre­ba­lla­dors a distància ha aug­men­tat. Per exem­ple, a Cai­xa­Bank ara tele­tre­ba­llen al vol­tant de 16.000 emple­ats; tots els de ser­veis cen­trals i direc­ci­ons ter­ri­to­ri­als, bona part del per­so­nal d’ofi­ci­nes –que poden esta­blir torns de tele­tre­ball– i tots els emple­ats que per­ta­nyen a col·lec­tius vul­ne­ra­bles (majors de 60 anys, hiper­tensió arte­rial, dia­be­tis, malal­ties car­di­o­vas­cu­lars, malal­ties pul­mo­nars cròniques, càncer, immu­no­de­ficiències i emba­ras­sa­des). I a la tec­nològica espa­nyola Indra tre­ba­llen des de casa els pro­fes­si­o­nals que poden optar a aquesta moda­li­tat, el 90% de la plan­ti­lla. Segons la patro­nal Pimec, el 60,9% de les peti­tes i mit­ja­nes empre­ses cata­la­nes han imple­men­tat el tele­tre­ball amb el con­fi­na­ment.

Es tor­narà als nivells ante­ri­ors quan hagi pas­sat la pandèmia, o empres i tre­ba­lla­dors hau­ran des­co­bert un sis­tema de tre­ball que els va millor? En teo­ria, el tele­tre­ball ofe­reix lli­ber­tat i fle­xi­bi­li­tat per asso­lir un equi­li­bri labo­ral i fami­liar salu­da­ble. Per exem­ple, el fet de no haver de des­plaçar-se diària­ment a una ofi­cina i ajus­tar-se a un horari esta­blert dona més faci­li­tats per com­pa­gi­nar la feina amb la família i els amics, a més de l’estalvi que suposa en des­plaçaments i men­jars fora de casa.

A la pràctica, les coses no sem­pre són tan sen­zi­lles: la comu­ni­cació pot ser més com­plexa si els equips no es tro­ben tan sovint cara a cara, la con­fiança i la col·labo­ració se’n poden res­sen­tir i, de vega­des, és menys evi­dent l’ava­lu­ació de la càrrega de tre­ball i els rep­tes con­crets amb què s’enfron­ten les per­so­nes en el seu dia a dia. Una enquesta recent de Deloitte sosté que un 30% dels emple­ats des­carta el tre­ball a distància per les con­seqüències en la seva car­rera i per la falta de con­fiança dels seus caps envers aquest model.

La majo­ria dels que el prac­ti­quen a l’Estat espa­nyol són dones amb càrre­gues fami­li­ars, la qual cosa pro­du­eix un dis­tan­ci­a­ment amb l’empresa i un retard en la seva car­rera pro­fes­si­o­nal. També pot incre­men­tar l’estrès de l’empleat, a causa de la difi­cul­tat per fixar un horari i des­con­nec­tar dels afers labo­rals.

CON­SELLS PER A NOVELLS

Pedro Bis­bal, de l’escola de nego­cis ESIC, pro­posa cinc pau­tes per als que s’iniciïn en el tele­tre­ball:

“1. Ens aixe­ca­rem i ens pre­pa­ra­rem exac­ta­ment igual que si ens anéssim a la feina. Això vol dir con­ti­nuar amb els matei­xos ritu­als matu­tins: higi­ene, esmor­zar, exer­cici, lec­tura... Pel que fa a la roba, convé posar-se alguna cosa còmoda, ja que esta­rem a casa. Si està pre­vist que man­tin­guem reu­ni­ons per vide­o­con­ferència, la part visi­ble ha de ser d’acord amb el que és habi­tual.

Farem que les nos­tres jor­na­des de tre­ball des del domi­cili coin­ci­dei­xin o siguin tan simi­lars com sigui pos­si­bles a les jor­na­des labo­rals.

2. No començarem el dia sense haver pla­ni­fi­cat amb ante­ri­o­ri­tat la nos­tra jor­nada labo­ral. Defi­ni­rem qui­nes seran les tres tas­ques més impor­tants del dia i no ens posa­rem amb altres coses (cor­reu electrònic, telèfon, reu­ni­ons vir­tu­als, etc.) fins que esti­guin aca­ba­des.

3. No per­me­trem inter­rup­ci­ons de la família o dels com­panys men­tre esti­guem con­cen­trats en la feina impor­tant. Hauríem d’esta­blir un període de temps en què aten­drem la resta dels assump­tes de la jor­nada, que s’ini­ciarà un cop con­clo­ses les tres tas­ques més impor­tants del dia.

No per­me­tre inter­rup­ci­ons sig­ni­fica avi­sar els nos­tres fami­li­ars, posar el nos­tre mòbil en mode avió, no revi­sar el cor­reu electrònic i desac­ti­var totes les noti­fi­ca­ci­ons.

4. Man­tin­drem una comu­ni­cació fluïda, durant els hora­ris esta­blerts, amb la resta de l’equip. Per a això serà neces­sari defi­nir les regles d’actu­ació (el que està permès i el que no) i com serà la comu­ni­cació: vide­o­con­ferències, xarxa social cor­po­ra­tiva, cor­reu electrònic, grup de What­sApp, telèfon, etc.

5. Tre­ba­lla­rem per blocs. Una vegada con­clo­ses les tres tas­ques més impor­tants del dia, segui­rem amb els nos­tres com­pro­mi­sos labo­rals per blocs. Defi­ni­rem blocs de temps per aten­dre la resta de les acci­ons que desen­vo­lu­pa­rem, entre les quals el cor­reu electrònic, les tru­ca­des per­du­des i aque­lles que hàgim de fer, jun­ta­ment amb la resta de les tas­ques de la nos­tra llista.”

pro­duc­ti­vi­tat

Per part de l’empresa, els hora­ris fixos i el con­trol de l’empleat durant la jor­nada donen certa segu­re­tat, ja que es pensa que si s’està al cos­tat del tre­ba­lla­dor, ren­deix més. Però el tele­tre­ball pot aug­men­tar la pro­duc­ti­vi­tat dels emple­ats fins a un 23%, segons un estudi de la mul­ti­na­ci­o­nal de tele­co­mu­ni­ca­ci­ons Cisco, que també asse­gura que amb aquesta moda­li­tat l’índex d’absen­tisme es pot arri­bar a reduir un 63%, a banda que les empre­ses tenen l’opor­tu­ni­tat de mini­mit­zar els cos­tos econòmics del man­te­ni­ment de locals en un 18%.

Tot i aquests avan­tat­ges, mol­tes empre­ses de comu­ni­ca­ci­ons nord-ame­ri­ca­nes que van esten­dre el tele­tre­ball quan es va implan­tar inter­net van fer marxa enrere. Van detec­tar els efec­tes nega­tius del tele­tre­ball abso­lut (més del 80% de l’horari fora del lloc de tre­ball). Aquest model “ha que­dat des­fa­sat en un entorn econòmic en què les orga­nit­za­ci­ons, cada vegada més, estan ori­en­ta­des al conei­xe­ment i la inno­vació”: “Un model abso­lut no fun­ci­ona, ja que no faci­lita la interacció i el con­tacte infor­mal amb col·labo­ra­dors, per la qual cosa neix, pre­ci­sa­ment, la trans­ferència d’infor­mació i la dis­rupció cre­a­tiva”, asse­nyala El lli­bre blanc del tele­tre­ball, de la Fun­dación Másfa­mi­lia i Busi­ness Inno­va­tion Con­sul­ting Group (BIGC). A l’Estat espa­nyol, els models no sobre­pas­sen nor­mal­ment el 40% del temps. BICG reco­mana que s’implan­tin models labo­rals fle­xi­bles “alter­nant entre un 20% i un 40%” i que garan­tei­xin que les per­so­nes es tro­bin a l’ofi­cina un mínim de temps set­ma­nal per tal que puguin col·labo­rar, inter­can­viar idees i tre­ba­llar en equip. Per­cen­tat­ges de tele­tre­ball supe­ri­ors al 40% només es reco­ma­nen en cas que siguin ocu­pa­ci­ons amb una dinàmica de tre­ball molt indi­vi­dual o quan hi hagi casuísti­ques tem­po­rals per les quals el des­plaçament a l’ofi­cina suposi per al tre­ba­lla­dor una difi­cul­tat (embaràs, inca­pa­ci­tat física tem­po­ral, cura de fami­li­ars, etc.).

Segons José Luis Casero, pre­si­dent d’ARHOE - Comisión Naci­o­nal para la Raci­o­na­lit­zación de los Hora­rios Españoles, és el moment d’afron­tar amb calma aquest model d’orga­nit­zació de la feina que pot millo­rar tant la pro­duc­ti­vi­tat com la con­ci­li­ació d’empre­ses i per­so­nes. “La qüestió és deter­mi­nar el model ade­quat, ja que anar-nos-en als extrems (res de tele­tre­ball o 100% tele­tre­ball) en la nos­tra opinió és per­ju­di­cial, i per aquest motiu defen­sem models mix­tos i segons el sec­tor pro­duc­tiu”, explica Casero, per qui el tele­tre­ball per­met un estalvi de cos­tos d’uns 1.100 euros anu­als per tre­ba­lla­dor.

Aquest model mixt és el que està pre­pa­rant la Gene­ra­li­tat, que donarà a uns 40.000 fun­ci­o­na­ris l’opció de poder tre­ba­llar fins a dos dies a la set­mana des de casa.

Segons la Guía del mer­cado labo­ral 2020 de Hays –ela­bo­rada abans de l’actual emergència sanitària–, les mul­ti­na­ci­o­nals són les que estan més ober­tes al tele­tre­ball (71%), al davant de les start-ups (66%) i les pimes (64%). En total, el 67% de les com­pa­nyies tenia pre­vist aug­men­tar aquest any les opci­ons de tele­tre­ball res­pecte a l’any ante­rior, un 7% més que el 2019. Per sec­tors, els que més tenen pre­vist incre­men­tar les opci­ons de tele­tre­ball són l’admi­nis­tració pública, el sec­tor finan­cer i el sec­tor edu­ca­tiu, men­tre que l’atenció al cli­ent, l’electrònica i la cons­trucció són les àrees d’acti­vi­tat que menys el podran implan­tar. Des d’aquesta con­sul­to­ria, asse­nya­len una tendència a la baixa del pre­sen­tisme: un 54% de les empre­ses es mos­tren par­tidàries de la feina pre­sen­cial, tres punts menys que fa un any, men­tre que un 39% es pro­nun­cien a favor d’una com­bi­nació de tre­ball pre­sen­cial i tele­tre­ball, dos punts més que l’any pas­sat. El 80% dels tre­ba­lla­dors opina que es pot imple­men­tar el tele­tre­ball sense pro­ble­mes i només un de cada deu con­si­dera que no és una solució via­ble.

Entre un 14% i un 20% d’empre­ses espa­nyo­les tenen pre­vist imple­men­tar pro­gra­mes de tele­tre­ball, i només un 4% dels con­ve­nis col·lec­tius pre­ve­uen la pos­si­bi­li­tat d’imple­men­tar-lo. No hi ha dades fia­bles sobre les pimes, tot i que en algun estudi es reflec­teix que gai­rebé el 45% podria adop­tar algun tipus de mesura estruc­tu­ral de tele­tre­ball. Tan­ma­teix, les que ho vol­drien són mol­tes menys: segons una enquesta de la tec­nològica Sage, només el 29% de les peti­tes i mit­ja­nes empre­ses cre­uen que genera més pro­duc­ti­vi­tat, i el cost del canvi seria molt ele­vat (22.400 euros per a la infra­es­truc­tura bàsica d’empre­ses de deu tre­ba­lla­dors, segons la patro­nal Cepyme).

BAR­RERA CUL­TU­RAL

A El lli­bre blanc del tele­tre­ball esmen­tat abans, s’explica que pen­sar que la fle­xi­bi­li­tat serà uti­lit­zada per a no tre­ba­llar és un argu­ment que difícil­ment se sosté: “Si això passa, el pro­blema no serà de la fle­xi­bi­li­tat, sinó que aquest pro­fes­si­o­nal no vol tre­ba­llar inde­pen­dent­ment del lloc on es trobi. Al cap i a la fi, qui garan­teix que el pro­fes­si­o­nal que està a l’ofi­cina està real­ment tre­ba­llant? Per tant, la prin­ci­pal bar­rera és la cul­tura.” Posa de relleu que, men­tre que no hi ha indi­ca­dors que demos­trin que a l’ofi­cina es tre­ba­lla de manera pro­duc­tiva, amb el fet de per­me­tre que les per­so­nes tre­ba­llin des de casa, la pro­duc­ti­vi­tat esdevé una con­dició sine qua non. Per tant, la millor manera de tes­tar-ho és a través d’un pla pilot, que per­metrà “con­tro­lar aspec­tes vin­cu­lats amb la moti­vació i el ren­di­ment, des­mun­tar fal­sos mites, donar assos­sec i tenir garan­ties que la pro­duc­ti­vi­tat no només es manté, sinó que, en molts casos, s’incre­menta”.

Activitats amb més demanda

Les persones que teletreballen troben feina en gairebé tots els camps professionals, però n’hi ha uns quants en què el desenvolupament informàtic i el tipus d’activitat que cal fer han facilitat que hi hagi més feina que en d’altres. Aquests camps, ordenats de més importants a menys són:

– Consultoria i serveis a les empreses.

– Programació i serveis informàtics.

– Consultoria i serveis financers.

– Màrqueting.

– Serveis i atenció mèdica.

– Relacions públiques i publicitat.

– Comptabilitat i auditoria.

– Escriptors, guionistes i creadors de continguts.

– Comercials i venedors independents.

Punts clau per al canvi

El llibre blanc del teletreball assenyala cinc punts clau per passar a una cultura de flexibilitat reeixida:

1. Confiança i maduresa. Sense una confiança mínima entre empleats i empresa, la flexibilitat estarà abocada al fracàs. Les organitzacions amb més nivell de qualificació entre els seus col·laboradors tindran, a priori, més facilitats. A les organitzacions més sindicalitzades, hi pot haver reticències inicialment, però si la relació laboral funciona bé, un cop superada aquesta fase, trobaran un nivell d’interlocució molt aprofitable.

És més senzill explicar l’efecte de la falta de confiança. Quan prepondera, es produeixen abusos, excés de control, es limita la creativitat... Els líders, en aquests entorns, gestionen en funció del control presencial, i quan es vol fer el pas a un treball amb flexibilitat espacial, es mostren contraris, ja que consideren que provocaran situacions d’abús.

Si domina la desconfiança, primer cal revertir aquesta situació, ja que si no el projecte de teletreball corre el risc de no avançar.

2. Lideratge exemplaritzant. La direcció ha d’assumir el mateix tipus de canvi que la resta de l’organització. Amb l’excepció de casos determinats, la direcció tindrà una adscripció generacional diferent que la resta del col·lectiu, i molts dels seus membres no seran nadius tecnològics; per tant, hauran d’aprendre determinades formes de lideratge i de gestió digital.

És essencial que aquest canvi de rol arreli en els comandaments intermedis.

3. Planificació. Quan l’equip no és al davant, la necessitat d’anticipació i planificació es torna més rellevant, a força de perdre part de la capacitat d’improvisació.

4. Transversalitat en la comunicació. Cal un canvi en la cultura de la comunicació interna per fer-la molt més digital i que tots els treballadors rebin la informació que abans els arribava de manera informal (als menjadors, a les reunions, als passadissos...).

5. Orientació cap a l’èxit o els resultats. Les cultures organitzatives acostumades a posar el focus en l’end of the pipe (‘la fi de la canonada’) solen tenir molts més aspectes guanyats que les més controladores i presencialistes.

EINA CONTRA EL PATRIARCAT

L’estudi Resistance in Teleworking. Tactics and Subjectivity in Female Teleworkers, dels professors de la UOC Ana Gálvez, Francisco Tirado i José M. Manuel Alcaraz, assenyala que el teletreball permet a les empleades reclamar un espai propi que els facilita el dret a ser mares i a desenvolupar plenament la seva carrera professional. A partir d’una enquesta a setanta-dues dones amb càrregues familiars que s’han acollit al teletreball lliurement, constata que les teletreballadores despleguen una sèrie de “microresistències” a un model d’organització social i laboral que consideren “patriarcal”. “És la manera que tenen de subvertir i començar a desmuntar les dinàmiques masculines”, com ara haver de fer llargues jornades a l’empresa”, explica Gálvez. D’altra banda, l’estudi alerta que es “corre el risc que les TIC es converteixin en un mecanisme més de reproducció de la diferenciació tradicional entre els rols de gènere i, per tant, d’aprofundiment en la divisòria que separa homes i dones en la qüestió de la conciliació”.

Eva Rimbau, professora de recursos humans de la mateixa universitat, explica que és probable que “els supervisors tendeixin a pensar que les dones fan servir el teletreball per conciliar i que els homes el fan servir per ser més productius”.

Sense preparació

El sindicat UGT ha denunciat que, segons les dades d’Eurostat, els treballadors espanyols es troben a la cua en capacitats digitals, ja que el 19% de la força laboral afirma que està “poc qualificada” per fer ús de tecnologies digitals a la feina. Es tracta d’una de les xifres més altes de tota la Unió Europea, el que, en opinió del sindicat, situa Espanya com una de les economies menys preparades per afrontar la transformació digital.

De fet, Espanya és el setè país de la UE amb més percentatge de ciutadania que es considera digitalment incapacitada per fer la transformació digital. El percentatge espanyol és quatre punts inferior a la mitjana europea (15%), i se situa per sota de les dades de països com Alemanya, el Regne Unit i els Països Baixos, on el percentatge és la meitat que l’espanyol.

Per a la UGT, és “una gran paradoxa” que mentre s’està demanant a les empreses i a les administracions públiques que fomentin el teletreball, la major part de les empreses i treballadors no estiguin preparats per a portar-lo a terme.

“No és possible passar de la feina a l’oficina al teletreball si no és amb planificació i de manera progressiva. Cal invertir en digitalització i en formació específica, i el nostre país està a la cua d’Europa actualment”, sosté el sindicat. Destaca que mentre el percentatge de persones amb dificultats per desenvolupar-se amb eines digitals a Espanya ha augmentat dos punts percentuals des de l’any 2017, la mitjana europea ha baixat dos punts.

El 40% dels aturats assegura que no té cap competència informàtica, i el 54% de la població espanyola només acredita competències digitals bàsiques.

L’any 2019, només el 22% de les empreses espanyoles van formar en noves tecnologies els seus empleats, i únicament el 7% de la ciutadania espanyola ha fet algun tipus de formació relacionada amb la informàtica en l’últim any.

Porta oberta als ciberatacs

El teletreball que s’imposa amb presses pot disparar les bretxes de seguretat informàtica en països, com l’Estat espanyol, poc acostumats a aquesta modalitat laboral. El director tècnic per a l’Estat i Portugal de l’empresa de ciberseguretat Check Point, Eusebio Neva, assenyala que les empreses espanyoles no disposen de plans de ciberseguretat per garantir la protecció de les seves dades davant d’una situació com la que s’ha desencadenat a causa del coronavirus. Treballar a casa fa que l’entorn sigui més relaxat i que els usuaris abaixin la guàrdia davant de potencials amenaces, segons Neva, que incideix en la necessitat de “revisar i reforçar les contrasenyes dels diferents programes i les claus d’accés a la xarxa wifi, evitar clicar enllaços sospitosos o desconeguts i verificar les dades dels remitents per comprovar que són companys de feina o fonts fiables” i no cibercriminals. S’han d’extremar les precaucions en cas que s’utilitzin xarxes públiques, ja que aquestes connexions no són segures i en moltes ocasions són la porta d’entrada per la qual els atacants accedeixen per infectar els dispositius de milers de persones.

En el mateix sentit, l’empresa de seguretat informàtica Kaspersky utilitza un símil: en un mar de correspondència corporativa és més difícil detectar el petit vaixell d’un atacant. Aquesta multinacional observa que no tots els empleats tenen accés a equips de l’empresa, de manera que utilitzen els seus dispositius personals per funcionar, la qual cosa dispara també les bretxes de seguretat a les empreses que no tenen establerts els protocols adequats. Recomana instal·lar les últimes actualitzacions dels programes; utilitzar només aplicacions de confiança, i per treballar només les proporcionades per l’empresa; utilitzar només xarxes de confiança; escriure sempre un mateix les adreces web –no clicar-hi automàticament–; fer còpies de seguretat en discos externs per evitar que es perdi la feina i fer servir només el correu electrònic de la feina.

El centre de formació en programació i tecnologies KeepCoding destaca, a més, la necessitat de “definir rols” i que no tots els empleats tinguin accés a tota la informació o actius de l’empresa de manera remota, sinó que cada un accedeixi només a la informació que necessita en funció del seu perfil.

Segons l’Instituto Nacional de Ciberseguridad (INCIBE), Espanya va registrar el 2018 més de 110.000 ciberatacs, que són “un dels principals enemics i un repte per a les empreses”.

AMB TOTS ELS DRETS

La relació laboral dels teletreballadors està regulada per l’Estatut dels Treballadors en l’article 13, sobre el treball a distància, que és “aquell en què la prestació de l’activitat laboral es realitza de manera preponderant al domicili o al lloc lliurement elegit pel treballador, de manera alternativa al seu desenvolupament presencial al centre de treball de l’empresa”.

L’acord pel qual s’estableix el teletreball s’ha de formalitzar per escrit, tant si és en el contracte inicial com si és posterior. Aquests treballadors han de tenir els mateixos drets que els que presten els seus serveis al centre de treball, excepte aquells que siguin inherents a la realització de la prestació laboral al mateix centre de manera presencial. L’empresari ha d’assegurar l’accés efectiu d’aquests treballadors a la formació professional, a una adequada protecció en matèria de seguretat i a exercir els drets de representació col·lectiva.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor