El dossier

CHAWKI LAATAR

Responsable de vacunes i control de brots a metges sense fronteres

“Els brots d’Ebola no s’han acabat”

A.G.

age­nis@​lrp.​cat

L’Ebola és una de les epidèmies més este­ses i difícils de con­tro­lar. Se’n va tro­bar una vacuna el 2015. Quina és la situ­ació actual pel que fa a aquesta malal­tia?
La malal­tia viral de l’Ebola (EVD) és una malal­tia greu i sovint mor­tal, amb una taxa mit­jana de leta­li­tat que varia entre el 25% i el 90% en brots ante­ri­ors. Des que es va des­co­brir, s’han fet mol­tes inves­ti­ga­ci­ons per tal de tro­bar una vacuna i un trac­ta­ment específics que puguin aju­dar en el maneig dels casos i en el con­trol de la pro­pa­gació.
Quins són els països més afec­tats?
Mal­grat tots els nous recur­sos que hi ha ara per ges­ti­o­nar millor els brots d’Ebola, el món segueix enfron­tant-se a aquesta malal­tia, espe­ci­al­ment a la República Democràtica de Congo, on hi ha un brot actu­al­ment que es va ini­ciar a prin­ci­pis d’agost del 2018 i que fins ara ha pro­vo­cat gai­rebé 3.400 casos d’infec­tats i 2.240 morts. Aquest 2020 el nom­bre de nous casos ha dis­minuït dràsti­ca­ment. S’ha pas­sat de cen­te­nars de nous casos per set­mana a només alguns casos durant els dos pri­mers mesos del 2020, però només tres dies abans de decla­rar que el brot s’havia aca­bat en va aparèixer un nou cas a Kivu del Nord, seguit de sis casos més a la mateixa zona. Això és un recor­da­tori que el brot encara no s’ha aca­bat i que la malal­tia encara exis­teix al Congo amb pos­si­bi­li­tat de pro­pa­gar-se als països veïns.
Malal­ties com la menin­gi­tis i la tuber­cu­losi es poden erra­di­car?
El prin­ci­pal objec­tiu de la lluita con­tra una malal­tia específica segueix sent la seva erra­di­cació, i amb els conei­xe­ments, els recur­sos i la tec­no­lo­gia actu­als només es poden erra­di­car unes poques malal­ties en aquesta etapa. El 2001, l’Orga­nit­zació Mun­dial de la Salut va ini­ciar un pro­grama per eli­mi­nar el xarampió. S’han fet pro­gres­sos que han aju­dat a reduir tant el nom­bre de casos com el de morts al món, però calen més recur­sos i esforços. Com a con­clusió, podem dir que l’erra­di­cació d’aques­tes dues malal­ties pot ser fac­ti­ble en el segle XXI, però només si les acci­ons i inver­si­ons s’ajus­ten als objec­tius pre­de­fi­nits i si uti­lit­zem un enfo­ca­ment dinàmic, glo­bal i mul­ti­sec­to­rial per asso­lir-los.

.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor