El dossier

Morir té un preu

Les queixes sobre factures abusives de funeràries han fet que la Generalitat i l’Estat hagin volgut limitar els preus de les inhumacions. Els morts no són números. Són les persones estimades

“Digues al pare que l’estimo.” Aquesta frase, ens expli­quen des de l’Ajun­ta­ment d’Igua­lada, pot ser l’únic comiat que tin­guin un fill i un pare, per telèfon i a través d’una ter­cera per­sona. La majo­ria de per­so­nes que morin durant aquesta ines­pe­rada crisi sanitària no podran sen­tir la frase cons­ci­ent­ment. Des del con­fi­na­ment, anem sen­tint xifres de con­ta­gis, d’altes, d’ingres­sos a les UCI i, sobre­tot, de defun­ci­ons. Ens ale­grem si les xifres millo­ren, i si aug­men­ten les cura­ci­ons, i ens espe­ran­cem si les dades nega­ti­ves bai­xen, ni que sigui lleu­ment. Per uns segons, però, ens ado­nem que els con­ta­gis es comp­ten per milers i les morts, per cen­te­nars. I torna la incre­du­li­tat. El cer­vell està, en certa manera, letàrgic, per evi­tar fer-nos sofrir, però de tant en tant obre una fines­tra a la rea­li­tat, perquè pren­guem consciència de la gra­ve­tat del moment i puguem dei­xar anar les emo­ci­ons i reac­ti­var l’auto­pro­tecció. Hi ha infor­ma­ci­ons espe­ci­al­ment col­pi­do­res que ser­vei­xen per gene­rar flu­xos d’empa­tia. Fan referència a les més de 3.000 per­so­nes que, en el moment de tan­car aquesta edició, han mort a Cata­lu­nya a causa de la covid-19. Pen­sem en elles i les seves famílies i en tots els con­ciu­ta­dans que tras­pas­sa­ran en aquest període crític, sense la covid-19, però que hau­ran de pas­sar per un pro­to­col sani­tari que s’aplica a totes les defun­ci­ons. No cal anar a Igua­lada, però. Som al Bar­ce­lonès. M’escriu una amiga. El seu cunyat ha mort a causa de la covid-19. Ens con­vida a unir-nos a una hora con­creta: “Tots resa­rem un Pare­nos­tre o el que cadascú vul­gui des del lloc on es trobi.” Aquest és el comiat que podem fer. Ni vet­lla, ni flors, ni abraçades, ni un últim petó. Res. Per no par­lar de les últi­mes volun­tats o les cre­en­ces. Què hau­rien vol­gut que féssim en els últims moments?

Enmig del dolor, fa dies van sal­tar a la llum pública alguns casos par­ti­cu­lars: denun­ci­a­ven fac­tu­res desor­bi­ta­des per part de les funeràries, que incloïen ser­veis que el pro­to­col sani­tari no per­met fer, i que no es faran mai. O mate­ri­als específics, com taüts estancs, que la norma no exi­geix. Final­ment, tant el govern de l’Estat espa­nyol com la Gene­ra­li­tat van anun­ciar que s’havien de con­tro­lar els preus. En el cas català, es va acor­dar que les admi­nis­tra­ci­ons locals amb com­petències coor­di­nin el procés per agi­lit­zar-lo. Els ser­veis fune­ra­ris es poden con­si­de­rar, doncs, ser­veis de pres­tació forçosa, i això per­met que l’admi­nis­tració pugui fixar un preu màxim. En el cas de Bar­ce­lona, l’Ajun­ta­ment va pro­po­sar que el ser­vei bàsic costi 2.450 euros com a màxim. Segons les xifres que es van faci­li­tar a finals de març, el 70% de les morts esta­ven cober­tes per asse­gu­ran­ces, però el preu mitjà, sense asse­gu­rança, era d’uns 6.000 euros. D’aquests 2.450 que es pro­po­sen, 550 cor­res­po­nen al ser­vei que presta Cemen­ti­ris de Bar­ce­lona; la resta, a les funeràries.

La lle­bre va sal­tar des de les xar­xes soci­als i va pro­vo­car un canvi. Una família man­re­sana, a finals de març, expli­cava el seu cas, i acu­sava la funerària Mémora. Twit­ter va ser l’alta­veu des d’on cri­dar. I ho ha estat per a altres per­so­nes. La piu­lada que va fer de gus­pira: “A la funerària ens obli­guen a pagar 4.000 euros per la mort del meu avi, sense tana­tori, ni vet­lla; perquè tenia covid-19 ens obli­guen a pagar un taüt de 1.600 euros! Un taüt espe­cial «enva­sat al buit» perquè ha mort per coro­na­vi­rus. Us ho podeu creure? I qui no ho pot pagar, què?!” Pen­jats a Twit­ter es van poder veure el pres­su­pos­tos de Mémora. El taüt, 1.525 euros; la cam­bra fri­gorífica, 418,76 euros; la bossa sanitària estanca, 235,47; el ser­vei de reco­llida, 429 euros... I la inci­ne­ració, 471,16 euros. Tot ple­gat, 3.300,43 euros, que amb el 21% d’IVA –693,09 euros–, feien un total de 3.993 euros i 52 cèntims. Després de la recla­mació, van recon­si­de­rar el fet d’usar un taüt espe­cial, ha expli­cat la família. El preu es va rebai­xar 1.000 euros. Twit­ter es va escal­far arran de la pro­testa. Per la seva part, l’asso­ci­ació de peti­tes funeràries Esfune, va mani­fes­tar que estu­di­a­rien la pos­si­bi­li­tat de denun­ciar el com­por­ta­ment de Mémora. Quant a l’empresa, Mémora, en un comu­ni­cat rebutja de ple les acu­sa­ci­ons i cla­ri­fica que “s’està pres­tant un ser­vei de salut pública obeint els més alts estàndards de qua­li­tat i ètica i ate­nent tots els reque­ri­ments logístics i sani­ta­ris que una situ­ació tan excep­ci­o­nal i com­plexa plan­teja a un ser­vei com el fune­rari”. Les auto­ri­tats han par­lat, sí, però no s’han qüesti­o­nat el tant per cent d’IVA que s’aplica als ser­veis fúnebres. Un 21%! Aquests diners van a les arques públi­ques. La sola reducció d’aquest IVA alleu­ja­ria nota­ble­ment la fac­tura, el pes que supor­ten les famílies.

La mort és un tema tabú. I ho és també el fet que és un negoci, com ho pugui ser qual­se­vol altre. Dit això, que morir tin­gui un preu en euros, no vol dir que tot s’hi val­gui. És un ser­vei impres­cin­di­ble, que ha de ser, inde­pen­dent­ment que les ope­ra­do­res siguin pri­va­des, d’una deli­ca­desa extrema. I, de fet, casos lamen­ta­bles a part, és un sec­tor del qual s’està par­lant poc, aquests dies –set­ma­nes–, de crisi. L’ele­vada mor­ta­li­tat porta els pro­fes­si­o­nals de les funeràries a una situ­ació de molta pressió i a nivells d’estrès alts i con­ti­nu­ats. Només arri­ben les notícies del col·lapse i els pos­si­bles abu­sos. De la feina ben feta, humana i pro­fes­si­o­nal, se’n sap poc, o gens. La mort és un tema tabú i, a la vegada, el de les funeràries és un sec­tor poc donat a la comu­ni­cació.

Petició a change.org

“Ahir va morir la meva mare, víctima d’una pneumònia pro­vo­cada pel coro­na­vi­rus. Tenia 86 anys però era abso­lu­ta­ment inde­pen­dent, vital i plena d’ener­gia.” És el tes­ti­moni d’un madri­leny, Pepe Jor­dana, en una petició de suport –a través de sig­na­tu­res–, que ha fet al web change.org: “Morir de coro­na­vi­rus és més car. Que l’Estat hi inter­vin­gui!” La set­mana pas­sada van reco­llir al vol­tant de 170.000 sig­na­tu­res. Jor­dana explica que la família va cui­dar la mare durant deu dies, sense acon­se­guir una visita mèdica a domi­cili ni ser ate­sos als telèfons d’emergències. La van ingres­sar i va pas­sar cinc dies més sola, sense que la pogues­sin veure. “Ara no ens podem aco­mi­a­dar d’ella. Ens la lliu­ra­ran en una urna.” I con­ti­nua: “Fins aquí, tot és com­pren­si­ble, donada la situ­ació. Això ja no: la funerària ens demana 5.000 euros, amb un IVA del 21% i con­cep­tes extra­or­di­na­ris vin­cu­lats a la situ­ació que estem vivint a Madrid amb la pandèmia (taüt estanc, mesu­res espe­ci­als de segu­re­tat i higi­ene, etcètera). Morir de coro­na­vi­rus és més car.” Parla de taüts estancs i d’altres mesu­res que, diu, no s’apli­quen en altres casos de morts per coro­na­vi­rus. I segueix: “S’està apli­cant un pro­to­col espe­cial –taüts estancs–, però no s’aplica en tots els casos –a alguns els estan reco­llint amb bos­ses, d’altres van al Pala­cio de Hielo–, la qual cosa genera una situ­ació d’injustícia i desi­gual­tat [...] El preu de morir de coro­na­vi­rus no és igual per a tot­hom.” La petició s’expressa en ter­mes molt crus, i la remata dema­nant al govern espa­nyol que hi inter­vin­gui: “Mol­tes per­so­nes no tenen asse­gu­rança de deces­sos; d’altres estem en situ­ació precària, tement pels nos­tres sous. Mol­tes famílies hau­ran d’enter­rar més d’un dels seus mem­bres...”

En aquell moment, Jor­dana pot­ser no sabia que, de fet, les auto­ri­tats sanitàries mai, en aquesta crisi, han dema­nat l’ús de taüts estancs. Cal insis­tir-hi, de la mateixa manera que cal recor­dar-ho: els ser­veis fune­ra­ris estan libe­ra­lit­zats i es pot esco­llir. Des del començament, les auto­ri­tats sanitàries ho han expli­cat: la per­sona s’ha d’intro­duir en una bossa sanitària estanca bio­de­gra­da­ble i de tras­llat. També es podrà usar una bossa imper­me­a­ble per a aquesta fina­li­tat o dos suda­ris imper­me­a­bles no estancs. Un cop a dins, la bossa s’ha de pol­vo­rit­zar amb desin­fec­tant. Fet això, el tras­llat es pot fer sense risc, amb una caixa estàndard i –això és molt impor­tant– inci­ne­rar o enter­rar. El pro­to­col no indica que cal­gui –ni ho reco­mana–, fer una cre­mació. Pel que fa al con­trol dels preus a l’Estat, l’exe­cu­tiu de Pedro Sánchez va deci­dir que els imports dels ser­veis fune­ra­ris, durant el període de vigència de l’alarma, no podran ser supe­ri­ors als d’abans del 14 de març. La mesura, del 30 de març, té caràcter retro­ac­tiu. Les empre­ses, a més, han de pre­sen­tar un pres­su­post abans de la con­trac­tació, amb tots els con­cep­tes des­glos­sats i la llista de preus vigent abans del 14 de març.

A pri­mer cop d’ull, sem­bla que s’hagin fet can­vis. De fet, però, és dubtós, diuen diver­ses fonts, que aquesta dolo­rosa crisi ser­veixi per qüesti­o­nar el sis­tema a fons. Així ho expressa, entre d’altres, Rosa Canela, por­ta­veu d’un grup de famílies que s’han anat tro­bant a les xar­xes. Ells s’han con­ver­tit en la Pla­ta­forma d’Afec­tats Mémora. “Tot el sis­tema és una mena de trampa, perquè hem nor­ma­lit­zat que morir ha de ser molt car. Per què és tan car? Per què hagis de tenir una asse­gu­rança? S’ha de fer un replan­te­ja­ment. I ara és el moment. En el meu cas, el pare va morir fa un any i des d’ales­ho­res ho he estat movent. Gai­rebé ningú n’ha fet cas. Però pel camí ens hem anat tro­bant per­so­nes que han llui­tat molt soles. És molt per­vers. Ells [la funerària] són pro­fes­si­o­nals de l’abús i ho tenen molt ben lli­gat. T’aga­fen en el pit­jor moment i se n’apro­fi­ten. Si tenen bons comer­ci­als, ben entre­nats, afa­bles, et podrien arri­bar a fer pagar 8.000 euros per un ram i encara els dona­ries les gràcies... Són aque­lles fórmu­les que van dei­xant caure, com ara «El teu pare s’ho mereix...» Quan se’t mor algú, no tens la capa­ci­tat de defen­sar-te.” Els afec­tats inci­dei­xen en el que qua­li­fi­quen de “cre­ació de neces­si­tats ine­xis­tents”. “Ara, amb el coro­na­vi­rus, inten­tar «colar una caixa espe­cial...»”. El grup de famílies van crear el seu per­fil a Twit­ter el 23 de febrer. Tot just s’estre­na­ven i va escla­tar la crisi de la covid-19. “El que molts hem cone­gut i hem patit, ara es mag­ni­fica. En un moment tan dur, veus que estan dema­nant 4.000 euros per treure un difunt d’un domi­cili, d’una residència o d’un hos­pi­tal, i inci­ne­rar-lo. Ens hem tor­nat bojos? I també ens han arri­bat casos de més de 5.000 euros...” Tenen les quei­xes de sis famílies, però man­te­nen que n’hi ha mol­tes més. “A mi, par­lar del que va pas­sar amb el pare em va cos­tar dos mesos... És molt dolorós.” A part, el peri­ple que s’ha de fer tira enrere, diu. “Ells tenen uns des­pat­xos advo­cats... «No pro­tes­tis», «no ho pro­cla­mis», això és el que volen.” Fona­men­tal­ment, el can­sa­ment, la pers­pec­tiva d’un judici i les ganes de no allar­gar l’ago­nia i de poder girar full és el que fa que molta gent desis­teixi. El decret de la Gene­ra­li­tat sobre els preus es queda curt, valo­ren. Des­a­pro­fita l’opor­tu­ni­tat d’anar més enllà.

A Igua­lada, 800 euros

Els ger­mans Jaume i Joan Gabriel Bis­bal són els res­pon­sa­bles de Ser­veis Fune­ra­ris Anoia. Han con­ti­nuat la feina del pare, Josep Gabriel, l’“enter­ra­morts” d’Igua­lada. Ara mateix, els ha tocat un paper ben difícil. El repte bàsic, sent com és aquesta àrea l’epi­cen­tre de la pandèmia a Cata­lu­nya, és aten­dre les neces­si­tats de la població en el moment del comiat. Les inci­ne­ra­ci­ons s’han mul­ti­pli­cat, comenta Jaume Gabriel, i insis­teix: no és obli­ga­tori inci­ne­rar. Posa un exem­ple, per deci­dir: “Si tenien el títol d’un nínxol, vol dir que aques­tes per­so­nes volien un enter­ra­ment. I tenim nínxols. No cal que gas­teu més diners fent una inci­ne­ració... No us ata­ba­leu...” Parla de les famílies amb afecte i pro­xi­mi­tat. Com que no es poden fer tràmits cara a cara, esta­blei­xen un pri­mer con­tacte telefònic. Després seguei­xen via What­sApp. Està dis­po­ni­ble en qual­se­vol moment, per res­pon­dre els neguits, que són tants. “Si algú es mor i no té recur­sos, el preu de l’enter­ra­ment, a Igua­lada, amb un nínxol de llo­guer, és de 800 euros.” A par­tir d’aquí, els preus pugen, si es vol inci­ne­rar, per exem­ple. Refle­xi­ona sobre la polèmica al vol­tant dels preus: “No entenc com és que ningú parla del 21% d’IVA.” Com si fos un luxe... “Si és pagués l’IVA mínim, del 4%, la diferència seria una bru­ta­li­tat.”

No es ves­teix, no hi ha comiat... Per tant, no es cobra. I si s’inci­nera, es cus­to­dien les cen­dres, fins que es puguin lliu­rar. “No es fa res. És sur­re­a­lista... no hi ha flors, ni un record. Després, farem el que cal­gui. Al dar­rere de cada defunció hi ha una història, una vida. Si reps vint tru­ca­des al dia, ima­gina’t, és emoció en tot moment. «La meva iaia era molt impor­tant i ara que l’hem d’aju­dar, després de quinze dies de no poder fer-ho, tam­poc podem»... Ho vius en pri­mera per­sona, for­mes part de la família i els ho dius: «Farem de vosal­tres, acom­pa­nya­rem el fèretre. Envieu-nos car­tes, foto­gra­fies, el que sigui que us ompli una mica.” Com pas­sar el dol...? Hi ha de tot, diu, tris­tesa, pena, impotència, can­sa­ment, por. Sent no poder veure les famílies: “Cui­dar-los, fer-los una encai­xada de mans, un copet a l’esquena, una mirada, un gest. No fa gaire una senyora em va dir «Gràcies per tot, per tot. Resaré per tu». I em vaig emo­ci­o­nar.”

MERCÈ MIRA­LLES

mmi­ra­lles@​lrp.​cat

A Barcelona, 2.450 euros, màxim

A Catalunya, els ajuntaments han d’arribar a acords sobre els preus amb les funeràries. A Barcelona, el consistori va proposar un preu màxim de 2.450 euros. No és barat, però fins que no es va decidir posar-hi mà, es podia arribar als 6.000 euros. A Barcelona, les funeràries que se n’ocupen són, bàsicament, Mémora i Áltima. Les funeràries són les que intervenen en el moment de la defunció, s’ocupen de tot fins que arriba el moment de l’enterrament o de la incineració, que és quan agafa el relleu Cementiris de Barcelona. Fa dies que els tanatoris van començar a adaptar espais per fer de dipòsits per als difunts. El 3 d’abril, des de Cementiris ens explicaven que pel que fa a les incineracions, les esperes eren d’uns quatre dies, no gaire més de l’habitual –tres dies–. I en el cas dels enterraments, es disposava de prou nínxols. “No hi ha cap situació crítica.” El 6 d’abril, però, es va anunciar que Barcelona està al límit de la seva capacitat d’incinerar.

“Plora, no passa res”

Ple de dols. Per les pèrdues de vides i, també, de projectes, d’expectatives. La psicòloga i coach Joana Frigolé explica que passem per moltes fases. Davant de la mateixa pandèmia, les morts llunyanes i les més properes. De la incredulitat viatgem a l’acceptació i la tristesa. Pel mig hi ha molta por, i ràbia, i impotència... Qui estimàvem no hi serà, quan sortim al carrer. El camí del dol, diu Frigolé, s’ha de sembrar de seguida, ara, d’“amor i gratitud”. Acostumats al comiat ja instituït, que no és possible, seguim necessitant el ritual, per fer aquest procés. Frigolé recomana fer-nos-ho a mida. “Els rituals ens serveixen per interioritzar que aquella persona ha mort.” Un camí llarg, que sense ritual es carrega d’impotència: “No es va poder cuidar aquella persona quan era viva, i no es pot quan mor...” Un ritual és posar una foto a casa, que tots la vegin; és un objecte que connecta amb qui ha marxat, recordar instants bonics. Agrair... “Plora, no passa res.” No podem esperar a sortir del confinament. “Hem viscut en un materialisme que se’ns desmunta. La connexió amb nosaltres mateixos i l’espiritualitat ens permetran adonar-nos que encara que no ens veiem o toquem, podem sentir-nos i connectar-nos.”

Saber-ne el nom i cognoms

Truquem a l’Ajuntament d’Igualada, el 2 d’abril. Fa temps que tenen un dispositiu mòbil de refrigeració, però de moment no els ha fet falta. “Els preus dels serveis funeraris són els més baixos possibles”, expliquen. Així ha estat des de l’inici. S’han reforçat les plantilles, hi ha un servei telefònic de suport psicològic... “A les notícies diuen que a Igualada han mort quinze persones, i tu en coneixes els noms i cognoms...”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor