El dossier

Crims de llibre

Potenciar els vincles entre autor i lector és l’objectiu de la tercera edició del Vilassar de Noir, que aprofita el bon moment d’aquest gènere literari per, també, reclamar més visibilitat de l’obra escrita en català

. TERESA MÁRQUEZ

mtmarquez@lrp.cat

“A Catalunya ens agrada matar i tenim un bon planter d’autors que ho saben fer molt bé.” Marc Moreno, responsable de l’editorial Llibres del Delicte, escriptor i periodista és el responsable directe que el proper cap de setmana l’incipient festival de literatura i cinema negre Vilassar de Noir bufi la seva tercera espelma. Fruit de la bona entesa amb l’Ajuntament de Vilassar de Mar –d’aquí la picada d’ullet al títol de la trobada–, el festival reunirà una quarantena d’escriptors de Catalunya i de la resta de l’Estat i obrirà per primer cop les portes a la producció europea amb la presència del francès Marin Ledun. Seran tres dies intensos en què, segons remarca Moreno, es posarà l’accent a facilitar la proximitat i l’accessibilitat del públic cap als pares i mares de les millors històries fosques i violentes de les quals és capaç l’ésser humà. “No som un festival que busqui la diferència amb d’altres que s’estan fent a Catalunya, on en els darrers anys hi ha una oferta molt àmplia, però sí que ens volem convertir en el punt de trobada més amable entre els amants del gènere”, comenta.

UN PROGRAMA AMB SOLERA

El programa intensifica les taules rodones –n’hi haurà sobre la reconversió de periodistes radiofònics en autors de novel·la, sobre violència física versus la violència psíquica i sobre els nous camps d’experimentació que trenquen les costures del negre i criminal més tradicional–. “Andreu Martín ens parlarà de la seva biblioteca personal, es presentaran les darreres novetats dels sospitosos habituals, hi haurà cara a cara entre autors i xerrarem amb la comissària de l’Any Pedrolo, entre d’altres”, enumera Marc Moreno.

De la programació, en què fa patxoca veure tanta presència femenina, Moreno destaca en especial la participació del llorejat Víctor del Árbol. Aquest exmosso d’esquadra va ser guardonat amb el Prix du Polar Européen 2012 per La tristeza del samurai, traduïda a una desena d’idiomes i best-seller a França. També va guanyar el 2015 el Grand Prix de Littérature Policière amb Un millón de gotas, que va ser premiada com la millor novel·la policíaca estrangera pel Magazine Lire i un any després va rebre el Premi Nadal amb l’obra La víspera de casi todo. “Més enllà de la seva qualitat literària, el portem perquè és una persona molt propera i de tracte afable”, considera el responsable de Vilassar de Noir. Al costat de Del Árbol, Màrius Serra –que s’ha estrenat en el gènere negre amb promesa de continuar-hi–, Toni Hill, Anna Maria Villalonga, Sebastià Bennasar –ànima del festival Tiana Negra–, Montse Sanjuan, Margarida Aritzeta...

L’ESPAI DEL CINEMA

En les dues primeres edicions, Vilassar de Noir va voler experimentar amb diverses disciplines artístiques que completessin el festival literari. El resultat no va acabar de convèncer Marc Moreno, que aquest any ha decidit centralitzar les seves forces en l’audiovisual. “Es projectaran els films Framed i Sant Martí i els curtmetratges Clandestí, Cunetas i L’escarabat al final del carrer, acompanyats de debats i taules rodones”, exposa. Paral·lelament, i amb la vista posada tant a arrelar el certamen al municipi d’origen com a captar nous públics, també hi haurà l’entrega de premis del concurs de relats de l’institut adreçat als alumnes de l’INS Vilatzara. “En aquesta ocasió, en la xerrada informativa hi havia una cinquantena de xavals interessats en la proposta, i això motiva fins i tot el més descregut”, assegura Moreno.

SUBGÈNERES AMB GANXO

L’eclosió durant els primers anys d’aquest segle de la novel·la negra gestada als països del nord d’Europa va donar embranzida a un gènere que havia sobreviscut durant dècades en una autèntica muntanya russa d’èxits i fracassos. El gènere criminal també s’ha nodrit del fenomen de les sèries de televisió que han transformat els policies en els nous herois. “El subgènere de la novel·la policíaca sembla que s’ho hagi menjat tot, perquè els autors més coneguts majoritàriament segueixen aquesta pauta i les grans editorials hi aposten amb facilitat”, recorda Marc Moreno que, tot i això, reivindica la pervivència al país d’altres subgèneres “igual o més interessants”. És el cas del hard-boiled, en què a la figura mítica del detectiu privat anglosaxó li costa trobar prou similituds amb altres referents policials de l’imaginari mediterrani. “Me’n declaro un fan incondicional i dedicarem temps al festival a parlar-ne amb autors que també hi creuen”, avança.

EL PROCÉS EN NEGRE

La situació que viu el país pot esdevenir un bon escenari de novel·la negra? Marc Moreno n’està convençut i es reivindica com un dels primers a apostar-hi. “La primera novel·la que vaig publicar el 2013 a Llibres del Delicte va ser Independència d’interessos, en què ja parlava del concepte no com a ideologia, sinó com a paisatge on es desenvolupava l’acció”, comenta, i recorda que altres autors, com Emili Bayo, també s’han apuntat al fenomen sense complexos.

Avui dia, en què la lectura lluita per recuperar un lloc preferent davant una oferta audiovisual massiva i clarament guanyadora entre el públic jove, Moreno considera vital fer una aposta decidida per part de tots els agents implicats, començant per la mateixa administració. “Per què no pot funcionar un programa sobre llibres a la televisió en un horari de màxima audiència si quan es va fer un espai sobre bolets els boscos es van omplir de gent que els anava a caçar?”, reflexiona, i afegeix que “cal donar visibilitat a altres escriptors que no siguin els mateixos mediàtics de sempre”. “El llibre és l’objecte perfecte, però ha perdut valor entre el jovent, que l’hauria de redescobrir”, manté. La novel·la negra pot ser un magnífic començament.

45
autors.
El festival de literatura i cinema negre Vilassar de Noir comptarà amb primeres espases del gènere com Andreu Martín, i es recordarà Manuel de Pedrolo en el centenari del seu naixement.
3
edicions.
La trobada, nascuda el 2016, es cristal·litza gràcies a la implicació de l’alcalde de Vilassar de Mar i també escriptor Damià del Clot, que comparteix el projecte amb Marc Moreno, responsable de l’editorial Llibres del Delicte.

Cinc anys de segell propi

Un projecte especialitzat en novel·la negra feta en català quan majoritàriament el públic afí al gènere llegeix en castellà. Marc Moreno va encetar l’arriscada aventura editorial el juny del 2013 amb la publicació dels dos primers títols. Ara n’acumula més de trenta i en fa un balanç “positiu i certament optimista”. Amb una imatge molt identificable, en clar homenatge a la mítica col·lecció La Cua de Palla de Pedrolo, el darrer llibre editat pertany a Dora Muñoz: Caliu sota les cendres. Al costat dels escriptors reconeguts, les noves veus hi tenen un lloc.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor